1.8.10

Τι ανακάλυψαν οι επιθεωρητές στην Αγία Παρασκευή...

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΡΑΜΜΕΛΗ
Το πρώτο πόρισμα των επιθεωρητών «έκαψε» σχεδόν ολόκληρη την ηγεσία της ΕΡΤ της περιόδου 2004-2009 με πρώτο τον τότε πρόεδρο κ. Χρ. Παναγόπουλο
Δύο ως τώρα πορίσματα παραδόθηκαν από τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης στον υπουργό Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο και...

ακολουθεί ακόμη ένα το οποίο αναμένεται να παραδοθεί τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου.

Με το πρώτο πόρισμα των επιθεωρητών που παραδόθηκε στον υπουργό στα τέλη του Ιουνίου βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα σχεδόν ολόκληρη η ηγεσία της ΕΡΤ της περιόδου 2004-2009. Ο κ. Χρ.Παναγόπουλος, πρόεδρος (τότε) και διευθύνων σύμβουλος, ο κ. Δ. Γόντικας, διευθυντής τηλεόρασης, ο κ. Ν. Κούρτης, διευθυντής του δορυφορικού προγράμματος, ο κ. Κ. Κέκης, εντεταλμένος σύμβουλος και η κυρία Ειρήνη Νικολοπούλου, παρουσιάστρια, βρίσκονται σήμερα κατηγορούμενοι με τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα: * Απιστία στην υπηρεσία κατ΄ εξακολούθηση.

* Αμεση συνέργεια στην απιστία με ζημιά μεγαλύτερη των 73.000 ευρώ. * Παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα) και άμεση συνέργεια σε απιστία στην υπηρεσία.

Ανάμεσα στις ατασθαλίες που διαπίστωσε η εισαγγελέας κυρία Παναγιώτα Φάκου κάποιες αφορούν και την ΕΡΤ World. Το 2004 το συνολικό μπάτζετ της διεύθυνσης αυτής ανερχόταν σε 300.000 ευρώ ενώ στην περίοδο 2005-2009 το συνολικό μπάτζετ της ΕΡΤ World ξεπέρασε το αστρονομικό ποσό των 3 εκατ. ευρώ ετησίως. Στο δεύτερο πόρισμα των επιθεωρητών που παραδόθηκε την περασμένη Πέμπτη διαπιστώθηκε σωρεία παραβατικών πράξεων, όπως:

* Αλλαγή λογοτύπου της ΕΡΤ με αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς διαγωνισμό που στοίχισε 1.404.841 ευρώ.

* Αναθέσεις έργου σε εξωτερικούς συνεργάτες τα έτη 2006-2009 χωρίς να τηρηθούν οι διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού. Αντιθέτως οι γενικοί διευθυντές της ΕΡΤ βεβαίωναν ανακριβώς ότι τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις. Κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε.

* Από το 2006 ως το 2008 δόθηκαν 2.369.867 ευρώ με τη μορφή χρηματικών αμοιβών (μπόνους) ενώ στην πλειονότητά τους δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις χορήγησής τους.

* Μη σύννομες απευθείας αναθέσεις τεσσάρων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας 218.000 ευρώ σε ισάριθμους τεχνικούς συμβούλους.

* Για δύο χρόνια, το 2005 και το 2006, χορηγήθηκαν σε ανώτατο στέλεχος της ΕΡΤ χρηματικά ποσά πάγιων προκαταβολών συνολικού ύψους 48.000 και 98.000 ευρώ αντίστοιχα, πλην όμως η τμηματική αύξηση των χορηγούμενων ποσών δεν δικαιολογούνταν λόγω εξάντλησης του χρηματικού ποσού. * Χορηγήθηκαν και το 2007 και το 2008 σε ανώτατο στέλεχος της ΕΡΤ ως πάγιες προκαταβολές ποσά συνολικού ύψους 98.000 ευρώ και 80.000 ευρώ αντίστοιχα, χωρίς να έχουν εκδοθεί αποφάσεις που να το επιτρέπουν.

Στο τρίτο πόρισμα που αναμένεται να παραδοθεί αρχές Σεπτεμβρίου διερευνώνται:

* Οι μεικτές παραγωγές. Δηλαδή η έρευνα επικεντρώνεται στο αν υπήρξαν εκπομπές την παραγωγή των οποίων αναλάμβαναν εξωτερικοί συνεργάτες παραγωγοί, οι οποίοι εν συνεχεία χρησιμοποιούσαν το δυναμικό και τα μηχανήματα της ΕΡΤ και αν πωλούσαν και μάλιστα πανάκριβα τις εκπομπές αυτές στη δημόσια τηλεόραση. * Αν υπήρξαν, όπως καταγγέλθηκε, εταιρείες που δημιούργησαν στελέχη της ΕΡΤ, μέσα στην ΕΡΤ για παραγωγή προγραμμάτων.

* Υψηλές αμοιβές συμβούλων.
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: