1.8.10

«Δεν θα είμαι υποψήφια στις εκλογές της αυτοδιοίκησης»...

Συνέντευξη στην "Ε"...
Εδώ και μέρες το όνομά της πρωταγωνιστεί σε διάφορα σενάρια που τη θέλουν υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές για την Περιφέρεια της Αττικής. Η ανεξάρτητη, πλέον, βουλευτής της Β' Αθήνας, Σοφία Σακοράφα, δηλώνει όμως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις της.

Μοιάζει μάλιστα να...

...απορεί για όλα όσα γράφτηκαν τον τελευταίο καιρό, καθώς ουδέποτε απάντησε θετικά σε αυτές τις προτάσεις. «Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η ανάπτυξη ενός κινήματος», λέει, που «θα δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις για ευρύτερες εκλογικές συμμαχίες».

* Η Σοφία Σακοράφα δεν κάνει βήμα πίσω από όσα κατήγγειλε κατά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή. «Καταδίκασα οριστικά και αμετάκλητα αυτή την πολιτική», λέει και υπενθυμίζει ότι εκπροσωπεί τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που διαψεύστηκε.

*Εδώ και μερικές μέρες γράφεται ότι ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ σας θεωρούν την ιδανική προσωπικότητα για να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου τους στην Περιφέρεια Αττικής, εκφράζοντας ένα μέτωπο ενάντια στο μνημόνιο. Σας έχει γίνει πρόταση;

-Παρακολουθώ κι εγώ φυσικά τα δημοσιεύματα του τύπου. Σας απαντώ ότι δεν ήταν και δεν είναι στις προθέσεις μου να είμαι υποψήφια στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Εχω την άποψη ότι τα πράγματα πρέπει να πάνε ανάποδα. Εννοώ ότι αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνία και η ευρύτερη αριστερά δεν είναι άλλη μια συνεργασία εκλογικού χαρακτήρα. Εχουν άλλωστε πονέσει τέτοιες συνεργασίες από εκλογική αναγκαιότητα, σε κλειστά γραφεία που μετά χάθηκαν, παίρνοντας μαζί τους ελπίδες και προσδοκίες. Αυτό που πιστεύω ότι έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός αλλά και ο αριστερός κόσμος είναι η κοινή δράση, η ανάπτυξη ενός κινήματος που θα δημιουργήσει στέρεες προϋποθέσεις εκλογικών συμμαχιών.

*Πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι ισχυρίζονται ότι έχετε ρεύμα και ότι πιθανή υποψηφιότητά σας θα συγκέντρωνε υψηλά ποσοστά. Μπήκατε στον πειρασμό;

-Οχι έτσι όπως το θέτετε. Νομίζω ότι η ανάγκη μας δεν είναι οι ελκυστικές υποψηφιότητες αλλά οι πολιτικές πλατφόρμες και το βάθος τους. Μόνο άλλωστε με αυτό το χαρακτήρα έχουν νόημα και τα υψηλά ποσοστά.

*Πάντως, και από την κυβέρνηση τελευταία λένε ότι με τη στάση σας στο ασφαλιστικό δείξατε ότι απομακρύνεστε από το ΠΑΣΟΚ.

-Η θέση μου στο ασφαλιστικό υπήρξε απολύτως σαφής. Καταψήφισα το νομοσχέδιο, καταψήφισα τις κορυφαίες επιλογές και αποφάσεις της κυβέρνησης, καταδίκασα οριστικά και αμετάκλητα το δρόμο αυτό.

*Θα παραμείνετε στο ΠΑΣΟΚ και στη Βουλή;

-Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο η κυβέρνηση, δεν είναι μόνο επιστρατεύσεις και καταστολή, είναι κυρίως ο κόσμος του. Ο κόσμος που διαψεύστηκε, που σήμερα είναι απροστάτευτος και εγκαταλελειμμένος στη λαίλαπα της αγοράς. Αυτό λοιπόν το ΠΑΣΟΚ θεωρώ ότι εκπροσωπώ πολιτικά. Αυτό το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκπροσωπείται πολιτικά. Κι αυτό δεν είναι προσωπική μου άποψη αλλά εκδηλωμένη επιταγή των ψηφοφόρων που με εμπιστεύτηκαν.

*Στην τελευταία σας ομιλία στη Βουλή είπατε: «Είμαι σοσιαλίστρια». Τι σημαίνει αυτό για εσάς σήμερα;

-Ειδικά σήμερα, σε μια περίοδο κρίσης, που το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η προκλητική συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια ολίγων, δεν μπορεί μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται σοσιαλιστική να μην έχει ως πυξίδα την, έστω και σχετικά δίκαιη, αναδιανομή του πλούτου. Κι ένας σοσιαλιστής σήμερα οφείλει να παλέψει, να μετατρέψει αυτήν την αναγκαιότητα για κοινωνικό μετασχηματισμό σε ώριμη κοινωνική και πολιτική δυνατότητα.

* Τι μπορούσε να κάνει, δηλαδή, η κυβέρνηση;

-Ολες οι κυβερνήσεις πιέζονται από την κυριαρχία των αγορών. Ολες οι κυβερνήσεις «συρρικνώνονται» από την κυριαρχία της οικονομίας επί της πολιτικής. Πολιτική όμως με σοσιαλιστικό περιεχόμενο σημαίνει ότι προσπαθώ να ανατρέψω αυτό το συσχετισμό, προσπαθώ να ελέγξω τα νούμερα και προτάσσω τις ανθρώπινες ζωές έναντι των κερδών. Προτάσσω την υπεράσπιση των κεκτημένων έναντι της ανθρωποφαγίας. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, όχι μόνο δεν έδωσε μάχη ανατροπής αυτών των συσχετισμών, αλλά ενίσχυσε μηχανισμούς, συντάχθηκε με νεοφιλελεύθερες συνταγές. Μοιάζει να πήρε τα μέτρα όχι εξαιτίας της κρίσης αλλά με αφορμή την κρίση.

*Χαρακτηρίσατε την πολιτική του ασφαλιστικού «ανήθικη, ανέντιμη, επικίνδυνη και σκληρά νεοφιλελεύθερη», και τα μέτρα που απορρέουν από το μνημόνιο «μέτρα κοινωνικού κανιβαλισμού». Σήμερα θα χρησιμοποιούσατε τις ίδιες λέξεις, ή ηπιότερες;

-Οι χαρακτηρισμοί είναι πολιτικοί, έχουν τεκμηρίωση και δεν είναι εν θερμώ. Ανήθικη τη χαρακτήρισα γιατί βασίστηκε στο γνωστό για την ανηθικότητά του δόγμα «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Ανέντιμη, γιατί εάν δεν μπορείς να είσαι σοσιαλιστής μέσα στη συγκυρία που ωριμάζει και τη δυνατότητα και τη σκοπιμότητα της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου, τότε δεν μπορείς ποτέ να είσαι. Και επικίνδυνη, γιατί από τη μία κόβουμε μισθούς και συντάξεις και από την άλλη νομιμοποιούμε στα νοσοκομεία παρανομίες δισεκατομμυρίων με το επιχείρημα ότι θα είναι η τελευταία φορά.

*Εκφράσατε την αντίθεσή σας στο μνημόνιο και βρεθήκατε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ποια θα είναι τα επόμενα πολιτικά βήματά σας;

-Η επόμενη ημέρα δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα. Ο χώρος της σοσιαλιστικής αριστεράς και της κομμουνιστικής αριστεράς μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικές στρατηγικές, όμως όλοι έχουμε μία τακτική υποχρέωση να συμμαχήσουμε απέναντι στον κοινό εχθρό. Σε αυτή τη συνάντηση δεν είναι ανάγκη να τσακωνόμαστε για τον Στάλιν, τον Σεν Σιμόν, τον Μάο ή τον Τρότσκι. Ας παλέψουμε εναντίον του κοινού εχθρού και το κίνημα θα κρίνει τι θέλει να κρατήσει όρθιο. Εχει την ωριμότητα να αποφανθεί. Εάν γίνει αυτό, θα είναι πραγματικά μια επόμενη ημέρα για όλους.

*Ανταποκρίνονται τα υπάρχοντα κόμματα και οι ηγέτες τους στις ανάγκες των καιρών;

-Εξαρτάται από τις ανάγκες, οι οποίες δεν είναι ίδιες για όλους. Εννοώ ότι εάν για παράδειγμα η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάποιων, ανταποκρίνεται όμως στις ανάγκες κάποιων άλλων. Το θέμα είναι ποιες ανάγκες θέλεις να υπηρετήσεις. Και δυστυχώς τις ανάγκες των εργαζόμενων και των αδύναμων, της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, ελάχιστα τις υπηρετούμε και ως πολιτικό σύστημα και ως πολιτικοί.

*Αναμένετε κάποιο σοβαρό πολιτικό μήνυμα από τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου;

-Είναι γεγονός ότι η κοινωνία είναι και θυμωμένη και οργισμένη από όλη αυτή τη συσσωρευμένη «βία» και αδικία που υφίστανται οι πολίτες. Δεν μπορώ να προβλέψω την πολιτική καταγραφή αυτού του θυμού. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ζητούμενο είναι πώς αυτός ο θυμός κι η οργή της κοινωνίας θα εξελιχθούν σε δύναμη αλλαγής της σημερινής κατάστασης!

*Μας περιμένει δύσκολος χειμώνας;

-Μας περιμένουν δύσκολες εποχές. Το ανέφερα και από το βήμα της Βουλής. Οταν κοιλοπονάει η Ιστορία, ή τέρατα γεννάει ή αγγέλους. Ευθύνη όλων όσοι αντιστεκόμαστε και έχουμε να προτείνουμε ένα άλλο όραμα είναι η κοινή πολιτική δράση ώστε να πείσουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, ότι υπάρχει διέξοδος. Διαφορετικά ο καθένας ας αναλάβει και τις ευθύνες του. Εγώ ήδη έχω αναλάβει τις δικές μου.
Βασιλική Σιούτη - Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: