2.8.10

Τραπεζικό "κρεσέντο" στο Χ.Α....

Το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες παραμένει ανθεκτικό και στην πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου, με το Γ.Δ. του Χ.Α. να ολοκληρώνει τις συναλλαγές με σημαντικά κέρδη και ενισχυμένο τζίρο. Εντυπωσιακή άνοδος 13,5% για την Eurobank ενώ συνεχίζονται τα σενάρια για τραπεζικά deals.
Η κεκτημένη ταχύτητα των τραπεζών από το εντυπωσιακό σε διάρκεια και...
έκταση ράλι του Ιουλίου γίνεται αισθητή με τους επενδυτές να αναμένουν τις όποιες εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό στερέωμα. Το κλίμα ενισχύεται παράλληλα από τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών, κατά κύριο λόγο τραπεζών, που οδηγούν σήμερα σε σημαντική άνοδο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Το γενικότερο θετικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές αντικατοπτρίζεται στη σημερινή συνεδρίαση, εκτιμά μιλώντας στο Capital.gr ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος, υπεύθυνος ανάλυσης της Κύκλος Χρηματιστηριακή. «Τις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να υπάρξουν ρευστοποιήσεις οι οποίες ωστόσο εξαντλούνται έως τις 1.600-1.630 μονάδες με τις ανοδικές τάσεις στη συνέχεια να είναι ξανά κυρίαρχες και την αγορά να οδεύει προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα», συνεχίζει ο ίδιος.

Εξάλλου, ο κ. Βέργος θεωρεί ότι η φημολογία που αρχίζει να γίνεται όλο και πιο ουσιαστική, μετά και τις δηλώσεις του επικεφαλής της Alpha Bank, για τον τραπεζικό κλάδο ενισχύουν το καλό κλίμα, ενώ βασικός καταλύτης για τα τραπεζικά deals θα είναι η εμπλοκή ξένων παικτών. «Η συζήτηση γύρω από τις τραπεζικές συμμαχίες έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στην αγορά, καθώς στην ουσία ο επικεφαλής της Alpha Bank, διαψεύδοντας τα deals, επιβεβαιώνει το τοπίο που αρχίζει να διαμορφώνεται στον κλάδο», τονίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Κύκλος.

«Με τις 1.780 μονάδες να παραμένουν το επικρατέστερο σενάριο επέκτασης του ανοδικού κύματος ο Αύγουστους ξεκινάει με βελτιωμένη ψυχολογία και αρκετά εν δυνάμει σενάρια που μπορούν να διατηρήσουν την αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα και να απορροφήσουν την προσφορά παρά την παραδοσιακή εποχικότητα που επικρατεί στην εγχώρια αγορά», αναφέρει από την πλευρά της η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Στο ταμπλό, ο Γενικός έκλεισε με κέρδη 3,85% στις 1.746,72 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να ενισχύεται έως τις 1.751,56 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 4,14%.

Τη Δευτέρα διακινήθηκαν στο Χ.Α. περίπου 30 εκατ. τεμάχια, αξίας 133,08 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 176 μετοχές ολοκλήρωσαν τη διαπραγμάτευση με κέρδη, 28 υποχώρησαν και 90 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος αποτέλεσε για μία ακόμη συνεδρίαση την κινητήρια δύναμη της ανόδου, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές με κέρδη 7,22% στις 1.978,71 μονάδες, μία ανάσα από τα υψηλά ημέρας των 1.978,86 μονάδων.

Στο σύνολό τους οι μετοχές του τραπεζικού δείκτη έκλεισαν ανοδικά, ωστόσο ξεχώρισε η Eurobank με κέρδη 13,56% στα 6,70 ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Απριλίου. Ακολούθησαν οι Proton και Geniki με άνοδο 9,35% και 9,30% στα 1,17 ευρώ και 0,47 ευρώ αντίστοιχα, ενώ Aspis και Alpha ενισχύθηκαν σε ποσοστό άνω του 8% στα 8,16 ευρώ και 8,06 ευρώ αντίστοιχα. Η μετοχή της ΕΤΕ έκλεισε στα 11,90 ευρώ με άνοδο 6,34% και η Πειραιώς κέρδισε 6,11% στα 5,38 ευρώ. Marfin, Κύπρου και TT ενισχύθηκαν σε ποσοστό άνω του 5% στα 1,91 ευρώ, 4,34 ευρώ και 4,67 ευρώ αντίστοιχα.

Αναφορικά με τον FTSE20, Eurobank, Alpha και ΕΤΕ βρέθηκαν στην κορυφή των κερδών και ακολούθησε η Μυτιληναίος με κέρδη 6,30% στα 5,06 ευρώ. Την πεντάδα ολοκλήρωσε η Πειραιώς, ενώ η μετοχή της MIG ενισχύθηκε 5,88% στα 1,26 ευρώ. Οι μετοχές των ΕΛΠΕ και Τιτάν σημείωσαν άνοδο άνω του 3%, ενώ Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο και ΔΕΗ κατέγραψαν κέρδη άνω του 2%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Coca-Cola 3E και Jumbo έκλεισαν με απώλειες 0,44% και 3,11% στα 18,2 ευρώ και 5,91 ευρώ αντίστοιχα.
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: