30.4.10

Αντίστροφη μέτρηση για το πακέτο βοήθειας και νέων μέτρων

Οριστικοποιείται μέσα στις επόμενες ώρες η δέσμη μέτρων λιτότητας που ζητεί η τρόικα Ε.Ε, Ε.Κ.Τ. και ΔΝΤ για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα. Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τα μέτρα την...

...Κυριακή, ενώ στη συνέχεια θα συγκληθεί εκτάκτως το Eurogroup –μέσω τηλεδιάσκεψης- προκειμένου να επικυρώσει τη συμφωνία. «Αναγκαία για την εθνική επιβίωση» χαρακτήρισε τα μέτρα ο πρωθυπουργός, την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς ζητούσε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει σύσκεψη στο Μαξίμου προκειμένου να ενημερωθούν οι υπουργοί για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Τα επικείμενα μέτρα προκαλούν ήδη αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα. Ενδεικτική του κλίματος ήταν η έντονη αντιπαράθεση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, με τον δεύτερο να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αγνόησε τις προειδοποιήσεις και «οδήγησε το πλοίο στο παγόβουνο». «Δεν στρίψατε το τιμόνι και τώρα εσείς και οι σύμμαχοί σας ζητάτε αίμα από τον ελληνικό λάο. Δεν σέβεστε την ιστορία σας», είπε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη για να βγάλει τη χώρα από την επιτήρηση και την κηδεμονία. «Δεν φταίει το ΔΝΤ για τις απύθμενες και αλόγιστες σπατάλες όλων των κυβερνήσεων. Δεν φταίει το ΔΝΤ για τη μαύρη τρύπα των πελατειακών σχέσεων και της διαφθοράς», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου και επεσήμανε ότι «πάντα το ΠΑΣΟΚ αγωνιζόταν για την εθνική ανεξαρτησία και το ίδιο θα κάνει και τώρα».

Την ίδια ώρα, ο Κάρολος Παπούλιας, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, αναγνώρισε τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και κάλεσε σε εθνική συναίνεση εν όψει της κρίσης «Πρέπει όλοι μας να αναγνωρίσουμε τα λάθη που κάναμε, μηδενός εξαιρουμένου και εμού συμπεριλαμβανομένου γιατί κι εγώ συμμετείχα σε μία κυβέρνηση. Και μαζί όλοι να δώσουμε αυτή την κρίσιμη μάχη. Θα πρέπει να μην μείνει κανένας πίσω, να έχουμε την ευαισθησία για τους αδύναμους. Και είδα με πολλή χαρά το παράδειγμα της Πορτογαλίας όπου Πρωθυπουργός και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μαζί ομονοούντες είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση», επεσήμανε ο κ. Παπούλιας.

Θετικά πάντως ανταποκρίνονται οι αγορές στη διαφαινόμενη συμφωνία για παροχή στήριξης προς την Ελλάδα, καθώς τα σπρεντς υποχωρούσαν κοντά στις 600 μονάδες και ο δείκτης στο χρηματιστήριο Αθηνών σημείωνε άνοδο κατά 1,6%...
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: