1.2.10

Λεμονάδες...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΟΠΟΙΟΣ ΑΓΑΠΑ τον αθλητισμό, δοκιμάζει όλα τα σπορ. Κάπως έτσι, στα μέσα της δεκαετίας του ΄80, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε τάε κβον ντο σε ένα γυμναστήριο των Αμπελοκήπων. Σε σχέση με άλλες ασιατικές πολεμικές τέχνες, το τάε κβον ντο δίνει μεγάλη έμφαση στα πόδια. Αλλά ο Παπανδρέου ήταν πολύ ψηλός για να δίνει κλωτσιές εκατόν ογδόντα μοιρών. Συναγωνιστής του τον θυμάται να είναι γρήγορος στα χέρια, αλλά να δέχεται στωικά τα λακτίσματα των αντιπάλων στο πρόσωπο.

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ πέρασαν. Ωστόσο, το...

περιστατικό από το τάε κβον ντο είναι ένα από τα κλειδιά της προσωπικότητας του Γιώργου. Ως αθλητής, αλλά και ως πολιτικός, ο Παπανδρέου αποδέχεται τον πόνο. Η δημόσια σταδιοδρομία του δεν είχε γραμμική άνοδο, αλλά κύκλους και πάνω- κάτω. Αμφισβητήθηκε, χτυπήθηκε, όμως και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έγινε και στο Μαξίμου μπήκε. Ποιος άλλος Έλληνας Πρωθυπουργός θα πήγαινε στο Νταβός, σε μία εβδομάδα που η Ελλάδα ήταν δύο φορές πρωτοσέλιδο στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έκαναν αρνητικό ρεκόρ; Σίγουρα όχι ο προκάτοχος του Παπανδρέου.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ η πολιτική γίνεται συνήθως με χοντράδες. Στο εξωτερικό έχουμε το παιχνίδι των υπαινιγμών. Πάρτε παράδειγμα το πάνελ του Νταβός όπου μετείχε ο Παπανδρέου. Το θέμα ήταν τα προβλήματα της ευρωζώνης. Η σύνθεση τα λέει όλα. Συνομιλητές ήταν ο Πρωθυπουργός της Λετονίας, που χρεοκόπησε τεχνικά πέρσι και αντιμετώπισε τα δημοσιονομικά της με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας που, κατά τον διεθνή Τύπο, βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και αναζητά έξοδο από την κρίση. Και αυτοί που θα αντιμετωπίσουν το ελληνικό πρόβλημα: ο προεδρεύων της Ε.Ε. Ισπανός Θαπατέρο και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Τρισέ.

ΦΥΣΙΚΑ, οΠαπανδρέου ξέρει πως όταν έχεις λεμόνια, κάνεις λεμονάδα- και τη σερβίρεις. Σε όλους τους συνομιλητές του- από Γιώργο Προβόπουλο μέχρι Ντομινίκ Στρος Καν- ο Γιώργος λέει πως έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης και ξέρει τι πρέπει να κάνει. Μόνο που ώς τώρα δεν το έχει κάνει. Εδώ και τέσσερις μήνες, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να απομακρύνεται από τον στόχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Με εξαίρεση την αύξηση φορολογίας τσιγάρων και ποτών, δεν έχει ληφθεί κάποιο μέτρο. Τα μπλόκα- από τον Παπουτσή στη Βουλή ώς τους αγρότες στις εθνικές οδούς- δίνουν την εντύπωση πως η χώρα οδεύει προς το χάος. ΩΣΤΟΣΟ, ηπαράσταση αυτή είναι παραπλανητική. Η Ελλάδα δεν είναι Ιρλανδία. Το συμμάζεμα απαιτεί ήπιους ρυθμούς- ιδίως στην αρχή. Είναι εξαιτίας της μεθοδολογίας αυτής που μας κλωτσούν οι ξένοι. Ο Παπανδρέου είναι πολιτικός που αντέχει στα χτυπήματα. Παρ΄ όλα αυτά, η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας θα δοκιμάσει και τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: