28.2.10

Εκατοντάδες οι νεκροί στη Χιλή, πανικός για τσουνάμι στο Ειρηνικό...

Συναγερμός μέχρι τη Ρωσία
Tουλάχιστον 300 νεκροί και εκτεταμένες καταστροφές στις υποδομές της Χιλής είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του σεισμού των 8,8 Ρίχτερ, που εκδηλώθηκε 320 χλμ νοτιοδυτικά του Σαντιάγο το πρωί του Σαββάτου. Πανικός από το φόβο του τσουνάμι στον Ειρηνικό, σε μια περιοχή που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του πλανήτη. Το τσουνάμι έπληξε την πόλη Ταλκαχουάνο της Χιλής αργά το Σάββατο προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο λιμάνι της πόλης. Στις ακτές της Χαβάη και τη Νέας Ζηλανδίας έφτασε το παλιρροϊκό κύμα.Η δόνηση

σημειώθηκε στις 3.34 τα ξημερώματα τοπική ώρα (08.34 ώρα Ελλάδας) με επίκεντρο περίπου 115 χλμ από το Κονσέπσιον, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Χιλής, όπου πολλά κτίρια έχουν ισοπεδωθεί.

Γέφυρες, δρόμοι και μεγάλα κτίρια κατέρρευσαν και στο Σαντιάγο, όπου το διεθνές αεροδρόμιο υπέστη σοβαρές ζημιές και αναμένεται να παραμείνει κλειστό.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Εντμούντο Περέζ Γιόμα, ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 300.

Θάνατοι αναφέρθηκαν στις περιοχές Μάουλε, Ο'Χίγκινς, Αραουκάνια και Βαλπαραΐσο, μεταξύ άλλων.

Τα περίχωρα της πόλης Κονσεπσιόν έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές, όπως δήλωσε η υπεύθυνη της Εθνικής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών της Χιλής Κάρμεν Φερνάντες, που εκτιμά ότι περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν πληγεί.

Περίπου μισό εκατομμύριο σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και πιθανόν δεν είναι κατοικήσιμα δήλωσε η Χιλιανή υπουργός Στέγασης Πατρίτσια Πομπλέτε.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Σαντιάγο είναι εκτός λειτουργίας, παρόλο που η πίστα απογείωσης-προσγείωσης είναι άθικτη.

Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες που μετέδωσε η χιλιανή τηλεόραση από το εσωτερικό του αεροδρομίου, η αίθουσα αναχωρήσεων έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, η ζώνη ελέγχου έχει υποστεί καθίζηση, ενώ και η γέφυρα των πεζών στο εξωτερικό του αεροδρομίου έχει καταρρεύσει.

Σύμφωνα με τον χιλιανό Τύπο, πηγές του αεροδρομίου επισημαίνουν ότι το αεροδρόμιο δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει πριν περάσουν 72 ώρες.

Η παραγωγή σε δύο διυλιστήρια πετρελαίου και δύο μεγάλων ορυχείων χαλκού σταμάτησαν προσωρινά, πάντως αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εξαγωγές δε θα πληγούν.

Σε «κατάσταση καταστροφής» κήρυξε την κεντρική Χιλή η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ, έκτακτη βοήθεια 3 εκατ. ευρώ στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αποστολή βοήθειας σχεδιάζουν επίσης οι ΗΠΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Ισπανία, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρότεινε να συντονίσει την αποστολή βοήθειας στη Χιλή.

Η κυβέρνηση της Χιλής ζήτησε να μη σταλεί βοήθεια από τις άλλες χώρες προτού οι χιλιανές υπηρεσίες αρωγής εκτιμήσουν με ακρίβεια τις προτεραιότητες, έτσι ώστε μην «εκτραπεί» βοήθεια που ίσως είναι πιο απαραίτητη στην Αϊτή.

«Δεν είναι απαραίτητο οι χώρες να στείλουν βοήθεια πριν η Onemi (Εθνική Υπηρεσία Εκτάκτων Καταστάσεων) εκτιμήσει τις ανάγκες» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής Μαριάνο Φερνάντες, αναφέροντας ότι η Αϊτή μπορεί να έχει περισσότερο ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Είμαστε ευγνώμονες για την προσφορά βοήθειας, αλλά περιμένουμε από την Onemi να εκτιμήσει τις ανάγκες» πρόσθεσε ο Φερνάντες.

Συναγερμός για τσουνάμι

Όπως ανέφερε η πρόεδρος Μπατσελέτ, τσουνάμι που προκλήθηκε από τη δόνηση έπληξε το νησιωτικό σύμπλεγμα Χουάν Φερνάντεζ και κινήθηκε στη συνέχεια προς το Νησί του Πάσχα. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμα 11 αγνοούνται έπειτα από το τσουνάμι που έπληξε το νησί Ρόμπινσον Κρουζό, 700 χιλιόμετρα νότια των ακτών της Χιλής, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο Ιβάν ντα λα Μάσα, υπεύθυνος του χιλιανού λιμανιού Βαλπαραΐσο, του πιο κοντινού στο νησί, διευκρίνισε ότι μία σειρά από τεράστια κύματα έπληξαν το νησί που έχει περίπου 600 κατοίκους.

Κύματα τσουνάμι χτύπησαν την παραθαλάσσια πόλη Ταλκαχουάνο της Χιλής, προκαλώντας καταστροφές στο λιμάνι και ξεβράζοντας ψαροκάικα στην παραλία.

Σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό, τα κύματα από τη δόνηση θα σαρώσουν όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό φτάνοντας τις ακτές της Ασίας (ένθετη αριστερά).

Το βράδυ του Σαββάτου, κύματα ύψους 1,8 μέτρων σάρωσαν τις ακτές της Γαλλικής Πολυνησίας, χωρίς όμως να αναφερθούν ζημιές.

Αναστάτωση επικράτησε στη Χαβάη όπου οι σειρήνες συναγερμού σήμαιναν για αρκετές ώρες. Το Αμερικανικό Ναυτικό απέσυρε πλοία από το Περλ Χάρμπορ και τη ναυτική βάση του Σαν Ντιέγκο για προληπτικούς λόγους.

Το τσουνάμι έφτασε στην περιοχή τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) και το ύψος το κυμάτων ήταν μικρότερο από ό,τι αναμενόταν, καθώς δεν ξεπέρασε το 1.80μ. Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές και περίπου μία ώρα αργότερα έληξε ο συναγερμός.

Τσουνάμι χτύπησε και τις ακτές της Καλιφόρνια, δεν είχε όμως μεγάλη ισχύ και θύμισε περισσότερο μια συνηθισμένη θαλασσοταραχή. Το μόνο που ανέφεραν οι αρχές ήταν ασυνήθιστος κυματισμός της θάλασσας στα νότια της Σάντα Μόνικα, στο Σαν Ντιέγκο.

Στη συνέχεια το τσουνάμι έφτασε στη Νέα Ζηλανδία και τις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας χωρίς, μέχρι στιγμής, να αναφερθούν ζημιές ή τραυματισμοί.

Η Αυστραλία εξέδωσε συναγερμό για τσουνάμι για το μεγαλύτερο μέρος των ανατολικών της ακτών και για το νησί της Τασμανίας.

Ωστόσο το εθνικό κέντρο προειδοποίησης τσουνάμι δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανησυχία για σοβαρές πλημμύρες και ότι προβλέπονται μόνο ισχυρά θαλάσσια ρεύματα.

Συναγερμό έχει σημάνει και η Ιαπωνία, όπου τα κύματα του τσουνάμι αναμένονται να φτάσουν ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το ύψος τους θα φτάσει τα 3μ.

Η προειδοποίηση για την εκδήλωση τσουνάμι παραμένει σε 50 χώρες και αλυσίδες νησιών από την Ανταρκτική έως τα βορειοανατολικά της Ρωσίας.

Περισσότεροι από 200 κρατούμενοι δραπέτευσαν

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 200 κρατούμενοι μίας φυλακής στην πόλη Τσιλάν, στα κεντρικά της Χιλής, δραπέτευσαν όταν κατέρρευσε ένας τοίχος της φυλακής, δήλωσαν πηγές της φυλακής.

«Ένας εξωτερικός τοίχος μίας μονάδας (της φυλακής) κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας φύλακας και 269 κρατούμενοι να δραπετεύσουν. Εξήντα από αυτούς συνελήφθησαν» δήλωσε ο διευθυντής της φυλακής Αλεχάντρο Χιμένεζ, όπως αναφέρει η εφημερίδα La Tercera στον ιστότοπό της.

Στο Δακτύλιο της Φωτιάς

Η Χιλή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής χώρα καθώς βρίσκεται στο όριο όπου συναντώνται οι λιθοσφαιρικές πλάκες του Ειρηνικού και της Νοτίου Αμερικής, πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς που περιβάλλει τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Στη Χιλή είχε εξάλλου σημειωθεί ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί από το 1900 -μια δόνηση 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε τη χώρα το 1960.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: