25.12.21

Αποσύρει στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα η Ρωσία...



Πάνω από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες επιστρέφουν στις μόνιμες βάσεις τους έπειτα από έναν μήνα ασκήσεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, που επικαλείται πληροφορίες του ρωσικού στρατού...

Το Interfax ανέφερε ότι η κινητοποίηση των ρωσικών στρατευμάτων πραγματοποιήθηκε σε πολλές περιοχές της επικράτειας κοντά στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, καθώς και στις νότιες ρωσικές περιοχές του Ροστόφ και του Κουμπάν.

Το κλίμα μεταξύ Μόσχας και Δύσης τις τελευταίες βδομάδες είναι τεταμένο εξαιτίας της έντονης στρατιωτικής παρουσίας των Ρώσων έξω από τα ουκρανικά σύνορα, με τους δυτικούς και το Κίεβο να έχουν σοβαρές ανησυχίες για ενδεχόμενη εισβολή.


Η Ρωσία απορρίπτει ρητά οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο, υποστηρίζοντας ότι αναδιατάσσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας για να προστατέψει προληπτικά την εδαφική της ακεραιότητα, αφού αντιλήφθηκε ύποπτη στρατιωτική δραστηριότητα της Δύσης στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Το Κρεμλίνο επισημαίνει ότι χρειάζεται δεσμεύσεις ασφάλειας από τη Δύση -συμπεριλαμβανομένης της εγγύησης του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ να μην επεκτείνουν την επιρροή τους ανατολικά προς τα ρωσικά σύνορα-, με την αιτιολόγηση πως η εδαφική κυριαρχία της Ρωσίας απειλείται από την ενίσχυση των σχέσεων της Ουκρανίας με τη Δύση.

Η Ρωσία φαίνεται να θέλει να εξασφαλίσει τη συνέπεια των ΗΠΑ ως προς τη συμφωνία που έγινε 30 χρόνια πριν -μετά την πτώση της ΕΣΣΔ και την κατάρρευση των δορυφόρων Λαϊκών Δημοκρατιών του Συμφώνου της Βαρσοβίας- σχετικά με τη μη επέκταση της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας γύρω από τα εδάφη της υπό ανασυγκρότησης Ρωσίας.

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που πρόσφατα μετακινήθηκαν προς την Ουκρανία κυμαίνονται από 60.000 έως 90.000, με έγγραφο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών να αναφέρει ότι ο αριθμός τους μπορεί να φθάνει ακόμη και τις 175.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια: