2.12.21

Ο βασιλιάς είναι γυμνός...


Δεν πρόλαβε ο πρωθυπουργός να ηρεμήσει από τις «ευθείες ερωτήσεις» που κάνουν οι Βορειοευρωπαίοι δημοσιογράφοι όπως η Ινγκεμποργκ Μπέουχελ και ένα νέο κρούσμα αυθάδειας έρχεται να τον ταράξει, αυτή τη φορά από τη μακρινή Αμερική.

Η κυβέρνηση συστηματικά αρνείται ότι επαναπροωθεί πρόσφυγες προς την... Τουρκία. Το πλήθος των αποδείξεων που φέρνουν διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις και η δημοσιογραφική έρευνα σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ χαρακτηρίζονται «τουρκική προπαγάνδα». Η αποκάλυψη (και) των «New York Times», ωστόσο, επιβεβαιώνει τις πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και τη βαθύτατη υποκρισία των Βρυξελλών.

Το περιστατικό συνέβη τον Σεπτέμβριο στον Εβρο, όταν η ΕΛ.ΑΣ. έστειλε με συνοπτικές (και παράνομες) διαδικασίες πίσω στην Τουρκία 100 ανθρώπους, ανάμεσά τους έναν διερμηνέα που ζει στην Ιταλία και εργάζεται στη Frontex.

Τους μάντρωσαν σε μια αποθήκη, τους ξεγύμνωσαν, τους χτύπησαν, τους πήραν όλα τα έγγραφα, τα χρήματα και τα κινητά τους και τους φόρτωσαν σε βάρκες. Μάταια ο διερμηνέας επικαλούνταν την ιδιότητά του. Οι... απηνείς φρουροί των συνόρων έδειξαν τέτοιο ζήλο στον «υβριδικό πόλεμο» –όπως χαρακτηρίζει τους ικέτες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης– που επαναπροώθησαν ακόμα και κάτοικο ευρωπαϊκής χώρας και εργαζόμενο σε ευρωπαϊκή υπηρεσία!

Με ντοκουμέντα, ο διερμηνέας υπέβαλε καταγγελία μέσω του Μηχανισμού Παραπόνων της Frontex, αναγκάζοντας έτσι θεσμικά την Ε.Ε. να ασχοληθεί με το θέμα. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα το διερευνήσει, παραπέμποντάς το στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωσε τη θορυβημένη Ευρωπαία επίτροπο ότι άπλετο φως θα χυθεί, γιατί τα πράγματα δεν είναι όπως παρουσιάζονται!

Για να σοβαρευτούμε όμως. Η αποκάλυψη ενός ακόμη θλιβερού επεισοδίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα έρχεται σε μια στιγμή που η Ε.Ε. είναι αντιμέτωπη με την κρίση στις σχέσεις της με τη Λευκορωσία, ενώ χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα με την Πολωνία.

Και αποδεικνύει πως δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για σαφέστατη πολιτική στροφή της Ευρώπης σε ολοένα πιο σκληρές και αντιπροσφυγικές πολιτικές – με την Ελλάδα να κάνει τη βρόμικη δουλειά στο μαλακό υπογάστριο της Ενωσης.

Θα θέσουμε ξανά το ερώτημα της Ολλανδής συναδέλφου μας: Πότε θα σταματήσετε να λέτε ψέματα, κύριε Μητσοτάκη;...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: