2.9.19

Η σύγκρουση της Θεσσαλονίκης...


Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η παρουσία του στην φετινή ΔΕΘ θα είναι το πρώτο γερό crash text αξιοπιστίας της κυβέρνησής του, τόσο εντός όσο και...
εκτός συνόρων.

Για τον Αλέξη Τσίπρα η άνοδος στην Θεσσαλονίκη θα είναι η πρώτη ουσιαστική δοκιμασία για την κατάθεση της νέας πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ - του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον αλλά και ως παγιωμένου κόμματος εξουσίας.

Στην πράξη η φετινή ΔΕΘ θα αποτελέσει και το πεδίο της πρώτης μεγάλης αναμέτρησης Μητσοτάκη - Τσίπρα αλλά και οριοθέτησης του νέου πολιτικού χάρτη που διαμόρφωσαν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Για τον πρωθυπουργό, το πεδίο αυτής της αναμέτρησης μοιάζει σχετικά βατό λόγω της περιόδου χάριτος που παρέχει η νωπή ακόμη λαϊκή εντολή, δεν είναι όμως καθόλου εύκολο. Και τούτο διότι ήρθε η ώρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δείξει στοιχειώδη έστω συνέπεια με τις προεκλογικές υποσχέσεις του όχι μόνον υπέρ των εχόντων και των επιχειρήσεων πλέον αλλά και υπέρ των μεσαίων και χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια για κοινωνικά και φορολογικά μέτρα ευρείας εμβέλειας είναι ελάχιστα, καθώς αφενός ο υπάρχων δημοσιονομικός χώρος εξαντλείται με τις φορολογικές ελαφρύνσεις υπέρ των επιχειρήσεων και, αφετέρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε προσωπικά τόσο στην Άνγκελα Μέρκελ όσο και στον Κλάους Ρέγκλινγκ ότι για τα επόμενα δυο χρόνια δεν θα θέσει ζήτημα μείωσης των στόχων για τα πλεονάσματα.

Στο στενό αυτό πλαίσιο στις συσκέψεις που ξεκίνησαν σήμερα στο οικονομικό επιτελείο αναζητείται ένα τουλάχιστον φιλολαϊκό μέτρο ευρείας κοινωνικής απήχησης που θα μπορεί να εξαγγελθεί στην Θεσσαλονίκη από τον πρωθυπουργό το Σαββατοκύριακο και που θα έχει ισχύ από το 2020 έστω κι εάν στην τσέπη των φορολογουμένων δεν θα φανεί πριν από το 2021.

Πρώτη στην λίστα των σχετικών εισηγήσεων παραμένει η μείωση του χαμηλότερου συντελεστή φορολογίας από το 20% στο 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Εάν ωστόσο δεν υπάρξει παράθυρο δημοσιονομικής ευελιξίας από τους θεσμούς, η εξαγγελία αυτή δύσκολα μπορεί να γίνει καθώς το κόστος της υπολογίζεται στα 2 δισ ευρώ.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, εξετάζονται εναλλακτικά δύο άλλα μέτρα: Είτε μια πρώτη, μικρή μείωση του τέλους επιτηδεύματος που καταβάλουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε μια επίσης πρώτη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Σημειώνεται ότι προεκλογικά η ΝΔ είχε δεσμευτεί ότι σταδιακά θα καταργήσει τόσο το τέλος επιτηδεύματος όσο και την εισφορά αλληλεγγύης.

Από εκεί και πέρα θεωρείται δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαγγείλει στην ΔΕΘ σειρά μέτρων υπέρ των επιχειρήσεων και της αγοράς ακινήτων - από την άμεση μείωση (με ισχύ από το 2019) του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24% και από τη χρήση 2020 στο 20% και την μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5% έως την αναστολή του ΦΠΑ στην παράδοση νεόδμητων ακινήτων για τρία έτη και την αναστολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα για επιπλέον τρία έτη, δηλαδή έως το τέλος του 2022.

Η ετεροβαρής όμως αυτή ατζέντα εξαγγελιών, η οποία παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις ελάχιστα αγγίζει τα μεσαία στρώματα και τους εργαζόμενους, θα αποτελέσει και την αιχμή της κριτικής του Αλέξη Τσίπρα προς την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να παρουσιάσει άλλωστε στην Θεσσαλονίκη το πρώτο στίγμα του - υπό διαμόρφωση - προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίνοντας έμφαση στις κεφαλαιώδεις διάφορες ανάμεσα στην δική του κοινωνική ατζέντα και την νεοφιλελεύθερη ατζέντα Μητσοτάκη.

Οι πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, όπου επίσης πυκνώνουν οι συσκέψεις ενόψει ΔΕΘ, αναφέρουν ότι η κριτική Τσίπρα προς την κυβέρνηση θα εστιάσει στο «παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης» το οποίο προτάσσει μέσα από το αναπτυξιακό νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη - ένα μοντέλο το οποίο, όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί απ’ ευθείας πίσω στην... δεκαετία του ‘50, βασιζόμενο στην οικοδομή και τον, μη στρατηγικά στοχευμένο, τουρισμό». Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στην πρώτη γραμμή της δίκης του προγραμματικής ατζέντας ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης με έμφαση στο περιβάλλον, τις νέες τεχνολογίες και, πάντοτε, το κοινωνικό κράτος.

Έντονη άλλωστε αναμένεται η κριτική Τσίπρα και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε την μάχη των πλεονασμάτων και δεν προώθησε το ήδη ώριμο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την χρησιμοποίηση 1,8 δισ. από το «μαξιλάρι» ρευστότητας των 37 δις προκειμένου να μειωθεί άμεσα η δοσολογία της λιτότητας και να ανοίξει δημοσιονομικός χώρος για κοινωνικές παροχές...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: