30.9.19

«Η ΝΔ βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χυδαιότητα του παρελθόντος της»...

Τι είπε ο Τζανακόπουλος στο «Εκτός Γραμμής»...

Χωρίς «κραυγές» και με σοβαρότητα, αλλά σίγουρα με επιρρίψεις ευθυνών στην Κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στο προσφυγικό, μίλησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο...
«άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κόσμο.  

«Πρόκειται για μια πραγματική τραγωδία για την οποία πρέπει να αναζητήσουμε ευθύνες, αλλά με σοβαρότητα, όχι με κραυγές. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την ίδια πολιτική γραμμή της ΝΔ πριν από τις εκλογές όσον αφορά στο προσφυγικό. Όσο ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση χρεωνόταν τις προσφυγικές ροές, σήμερα με τη ΝΔ μαθαίνουμε ότι πλέον το ζήτημα είναι γεωπολιτικό. Αυτά δηλώνουν, αυτό είπε και ο κ. Κουμουτσάκος. Από τις 7 Ιουλίου και μετά έγινε γεωπολιτικό το ζήτημα», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκπομπή του Alpha, «Εκτός Γραμμής» με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα.

«Από το 2015 συζητούσαμε ότι το προσφυγικό είναι ζήτημα γεωπολιτικό, που σχετίζεται με τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Αυτό είναι το ένα κομμάτι, το δεύτερο κομμάτι είναι οι πολιτικές συγκρούσεις, με το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα παράλια της Τουρκίας και σε πολλές άλλες περιοχές και αυτό δημιουργεί μεγάλες μεταναστευτικές ροές», σημείωσε ο Τζανακόπουλος και συνέχισε:

«Η ΝΔ έκανε σφοδρότατη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τις μεταφορές των μεταναστών στην ενδοχώρα, για την αποσυμφόρηση των νησιών. Εμείς αφήσαμε τη Μόρια με 5.000 ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή έχει 12.000 εκεί και στις γύρω περιοχές, γιατί σταμάτησε η ΝΔ τις μεταφορές και αυτή η ευθύνη για την εικόνα εκεί βαραίνει την κυβέρνηση. Υπάρχουν δομές στην ενδοχώρα, πρέπει να δημιουργηθούν κι άλλες. Όλα αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με κραυγές, αγριότητες και χυδαιότητες. Εκεί βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χυδαιότητα του παρελθόντος της η ΝΔ».

Για το πώς αντιμετώπισε το μεταναστευτικό ο ΣΥΡΙΖΑ επί κυβερνήσεως του: «Η κατάσταση που διαμορφώθηκε από το 2015 και μετά δεν έχει σχέση με την κατάσταση που υπήρχε πριν στη χώρα. Η ΝΔ τότε μας έλεγε ότι ήταν ευθύνη μας οι ροές και οι 22 εκατ. άνθρωποι που πέρασαν για να πάνε σε άλλες χώρες, επειδή υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τα σύνορα. Αυτά δεν ήταν σοβαρά πράγματα. Από την πλευρά μας, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε όρους. Η κυβέρνηση πέρα από την εσωτερική διαχείριση που πρέπει να κάνει για την αποσυμφόρηση στα νησιά, θα πρέπει να διεθνοποιήσει το ζήτημα, με πολιτική σύγκρουση. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι, πέρα από λαϊκισμούς, μικροκομματικές αθλιότητες και τοποθετήσεις που στοχεύουν μόνο στο να κερδίσουν τις εντυπώσεις».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στις δομές που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ: «Φτιάξαμε δεκάδες χώρους, προσπαθήσαμε να κάνουμε το μέγιστο δυνατό. Για να δημιουργηθούν καλύτεροι όροι για αυτήν  την κατάσταση είναι η στάση της Ευρώπης. Μόνο με πολιτική πίεση γίνεται αυτό. Έχουν ευθύνες οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, γιατί όταν τίθεται το θέμα της δημοσιονομικής πολιτικής εκεί δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους, όταν τίθεται θέμα ισοκατανομής των προσφύγων στην Ευρώπη τότε δεν πειράζει αν η Ουγγαρία για παράδειγμα πει εγώ δεν δεσμεύομαι από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις»

Για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στο μεταναστευτικό το πρώτο εξάμηνο του 2015: «Υπήρχε μια πρωτοφανής προσφυγική ροή η οποία ήταν δύσκολο να τη διαχειριστούμε χωρίς τη βοήθεια της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή δεν κυβερνάμε εμείς, κυβερνά η ΝΔ και αυτό στο οποίο έχουμε καταλήξει στη Μόρια και σε πολλές άλλες περιοχές, είναι τρις χειρότερο από αυτό που παρέλαβε η ΝΔ, κάτι που πρέπει να επισημανθεί».

ΣΥΡΙΖΑ και αλλαγές

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στις αλλαγές που έρχονται στον ΣΥΡΙΖΑ. 

«Ο προοδευτικός, δημοκρατικός, αριστερός κόσμος εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ και στις προηγούμενες εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες αυτοί, βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ έναν φορέα έκφρασης των προσδοκιών τους, των αγωνιών τους, του μέλλοντός τους, της πολιτικής τους έκφρασης και με αυτή την έννοια, αφού μας εμπιστεύτηκαν, πρέπει το κόμμα να τους εμπιστευτεί», επεσήμανε αρχικά και πρόσθεσε:

«Η κρίση τα τελευταία χρόνια έχει μετατοπίσει πολιτικούς συσχετισμούς και πιστέψτε με ότι δεν είναι απολύτως ορθό να θεωρούμε ότι υπάρχει ένας αγκυλωμένος ΣΥΡΙΖΑ του 10%... Ο κόσμος αυτός έφυγε από πολιτικές δυνάμεις του παλιού πολιτικού καθεστώτος, όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από αυτό. Είπε πλέον ότι δεν θέλει την σοσιαλδημοκρατική φιλελεύθερη συναίνεση. Κάνουμε άνοιγμα σε αυτόν τον κόσμο, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τους καλύτερους δυνατούς όρους και για την αντιπολίτευση σε μια πολιτική της ΝΔ, η οποία έχει δείξει από πάρα πολύ νωρίς τα δόντια της, πρώτον και δεύτερον, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τους όρους για την επάνοδο μας».

Σχετικά με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόνο 40.000 μέλη, ενώ ψηφίστηκε από 1, 8 εκατ. κόσμου: «Προτεραιότητά μας τα προηγούμενα χρόνια ήταν να βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνιο. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να δημιουργήσουμε τους όρους για να μεγαλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, να έρθει ο κόσμος και να τον εμπλουτίσει με τις απόψεις και τις ιδέες του. Υπάρχει ένας κόσμος ο οποίος έχει διαμορφώσει διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αντιλήψεις μέσα στην κρίση και αυτές θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει. Χωράνε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ»...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: