2.9.19

Ανησυχία αρχαιολόγων για μετρό Θεσσαλονίκης...


«Εύλογη ανησυχία» για την επαναφορά στη δημόσια συζήτηση του ζητήματος της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό του μετρό Θεσσαλονίκης στην...
οδό Βενιζέλου, δηλώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

Ο ΣΕΑ υπογραμμίζει την πάγια θέση του για την ανάδειξη του μνημειακού συνόλου στον σταθμό Βενιζέλου καθώς μόνο έτσι, όπως υποστηρίζει, εξασφαλίζεται η αυθεντικότητα των αρχαιοτήτων, «που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Υπενθυμίζει ότι το ζήτημα της απόσπασης των αρχαιοτήτων έληξε με την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (24 Ιανουαρίου 2017) και την έκδοση Υπουργικής Απόφασης, που επισφράγιζε την εξεύρεση τεχνικής λύσης για την απρόσκοπτη λειτουργία του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου στην καρδιά της βυζαντινής και σύγχρονης Θεσσαλονίκης.

Τονίζει ότι μέχρι σήμερα εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν σχετικές μελέτες και στη συνέχεια υλοποιήθηκαν τόσο προκαταρκτικές όσο και κατεξοχήν εργασίες κατασκευής του ανασχεδιασμένου σταθμού, όπως προκύπτει από την καταγραφή της προόδου της βασικής γραμμής του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης, που έχει άλλωστε αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Αττικό Μετρό.

Χαρακτηρίζει εντελώς άτοπο να ξανανοίξει η συζήτηση για την απόσπαση των αρχαιοτήτων, ενώ θυμίζει ότι «η Διοίκηση έχει συνέχεια και δεν είναι δυνατόν να τίθενται εν αμφιβόλω εγκεκριμένες αποφάσεις και μελέτες με κάθε κυβερνητική αλλαγή».

Προειδοποιεί μάλιστα για καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου «με το να γυρίσουμε τέσσερα χρόνια πίσω».

«Η συζήτηση αυτή ξεκινά από τους ίδιους κύκλους που την περίοδο 2012-2014 υποστήριζαν ότι "δεν υπάρχει τεχνική λύση" για την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων, ενώ και τεχνική λύση υπήρξε και έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται. Απορούμε για ποιο λόγο επαναφέρουν ένα θέμα στο οποίο διαψεύστηκαν οικτρά», προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ.

Ακόμα υποστηρίζει ότι «ο νέος αρχαιολογικός χώρος θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάπλαση-αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης, την προσέλκυση χιλιάδων επισκεπτών και την οικονομική της ανάπτυξη».

Εκφράζει την ελπίδα ότι στον αγώνα αυτό θα έχει και πάλι στο πλευρό του «τη Δημοτική Αρχή Θεσσαλονίκης/τους δημότες της Θεσσαλονίκης, μαζί με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς αλλά και τις χιλιάδες των απλών πολιτών που από την πρώτη στιγμή έδρασαν δυναμικά υπέρ του στόχου να βρεθεί η βέλτιστη λύση της συνύπαρξης των αρχαιοτήτων με το έργο του μετρό»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: