5.9.19

Διαπραγμάτευση εδώ και τώρα...

Το θέμα με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι παλιό. Προέκυψε στην εποχή των μνημονίων κι έχει προκαλέσει πλήθος συζητήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς δεν...
υπήρξε και δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση που θα εφάρμοζε, ιδία βουλήσει, αυτόν τον παράλογο στόχο.

Οπως δεν υπάρχει κανένας σοβαρός οικονομολόγος σε ολόκληρο τον πλανήτη που να πιστεύει ότι μια οικονομία σαν την ελληνική θα μπορούσε να τον αντέξει για περισσότερα από ένα έτη. Είναι αλήθεια ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μας επιβλήθηκαν από τους Γερμανούς και τους Ολλανδούς εταίρους στην Ε.Ε., παρά και ενάντια σε κάθε λογική και σε κάθε επιστημονική οικονομική άποψη.

Την εποχή μάλιστα της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου το ύψος του στόχου ήταν ακόμα μεγαλύτερο του σημερινού. Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε δεχτεί πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ για το 2016, 4,5% του ΑΕΠ για το 2017 και 4,2% του ΑΕΠ για το 2018, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέβασε τον στόχο στο -επίσης εξωπραγματικό- 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

Η επίτευξη του στόχου μέχρι σήμερα οφείλεται στην υπερφορολόγηση των πολιτών, η οποία βάζει φρένο στην πραγματική οικονομική ανάπτυξη. Η σωστή αντιμετώπιση του θέματος έχει εκφραστεί από το ΔΝΤ πριν από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Το Ταμείο -ειδικά γι' αυτό το θέμα και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη όσα άλλα ζητούσε- πρότεινε δραστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους και χαμηλά πλεονάσματα, ώστε η ελληνική οικονομία να μπορεί να το εξυπηρετήσει. Σε διαφορετική περίπτωση, στην οποία κούρεμα δεν θα γινόταν, τα πλεονάσματα θα έπρεπε να είναι υψηλά με συνέπεια τον στραγγαλισμό της οικονομίας. Κούρεμα του χρέους δεν έγινε, παρά μόνο επιμήκυνση.

Οπως και να έχει, στο ελληνικό πολιτικό σύστημα υπάρχει ομοφωνία ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να μειωθούν δραστικά. Η Ν.Δ. αυτό το είχε κάνει αντιπολιτευτική και προεκλογική σημαία της, για να υποχωρήσει και να συμβιβαστεί με τους δανειστές αφότου έγινε κυβέρνηση. Οφείλει ν' αλλάξει ρότα.

Να προτάξει την ευρεία συναίνεση που υπάρχει στο εσωτερικό της χώρας, αξιοποιώντας διεθνείς συμμάχους. Η χθεσινή τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ τής δίνει μια μεγάλη ευκαιρία να επαναδιαπραγματευτεί τώρα με τους δανειστές. Το «2021 και αν» πέφτει μακριά...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: