3.9.19

Τα «αμαρτήματα» του ΣΥΡΙΖΑ...

...που τον οδήγησαν στην ήττα...

Η λογική πως η συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα πρέπει να εστιαστεί στο μέλλον και όχι στο...
παρελθόν δεν βρίσκει σύμφωνα πολλά στελέχη μέσα στο κόμμα. Ο απολογισμός που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας σε 11 ημέρες στη ΔΕΘ θα έχει έναν πανηγυρικό τόνο για τα επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ωστόσο οι λόγοι που οδήγησαν το κόμμα σε μια τριπλή εκλογική ήττα απασχολεί πολλούς μέσα στην Κουμουνδούρου.

Η εξήγηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ ύπηρξε, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, «θύμα» του μνημονίου που εφάρμοσε, δεν φαίνεται να καλύπτει στελέχη και βουλευτές που πιστεύουν πως θα μπορούσαν να αποφευχθούν λανθασμένοι χειρισμοί που απομάκρυναν το κόμμα από την κοινωνία. Ο διάλογος για την απώλεια της εξουσίας, πάντως, θα γίνει. Προκειμένου να προσπεραστούν περαιτέρω εντάσεις, θεωρείται πολύ πιθανό η πλειοψηφία των μελών των οργάνων του κόμματος να μην επικεντρωθεί σε ευθύνες προσώπων, προκειμένου να μη δοθεί "πάσα" στη ΝΔ και με δεδομένο πως υπάρχουν ζήτηματα που παραμένουν ακόμα στην επικαιρότητα και η ανάδειξή τους μέσω μιας εσωκομματικής διαδικασίας δεν συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έξω από το κάδρο δεν μπορεί να μείνει η Novartis κυρίως για τις υψηλές προσδοκίες που καλλιέργησαν συγκεκριμένοι υπουργοί, αλλά και τον εμμονή που επέδειξαν άλλοι σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δικαιοσύνη. Το «ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς» χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένα από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, που όμως δεν κατάφερε να αποδείξει ευθύνες προσώπων του παλαιού πολιτικού συστήματος. Η τότε κυβέρνηση βρέθηκε να κατηγορείται ότι απλώς θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ρίχνοντας τη «ρετσινιά» στους πολιτικούς της αντιπάλους.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι εισαγγελείς διαφθοράς όχι μόνο δεν ήταν ικανά να στοιχειοθετήσουν νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε βάρος αξιωματούχων, αλλά δεν αρκούσαν ούτε για να «δέσουν» το αδίκημα της δωροδοκίας.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε επίσης να ξεφύγει από τα «δίχτυα» του μνημονίου αγνοώντας τις ανάγκες και την απογοήτευση της μεσαίας τάξης. Μπορεί στην Κουμουνδούρου να βγήκαν τα κομπιουτεράκια για τις επιβαρύνσεις που είχαν υποστεί μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες από το 2010 έως το 2014, ωστόσο οι φορολογούμενοι επηρεάστηκαν από το γεγονός ότι δεν είδαν τη ζωή τους να αλλάζει προς τα καλύτερο την περίοδο της αριστερής διακυβέρνησης, ενώ η κόπωση ήταν ήδη μεγάλη. Δεν φαίνεται να επιθυμούν, όμως, μέσα στην Κουμουνδούρου να ανοίξει ένας μέγαλος κύκλος αυτοκριτικής για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Τα μεγάλα πλεονάσματα ήταν αποτέλεσμα υπεφορολόγησης και συνεπώς η “μπάλα” σε αυτή την περίπτωση θα πάρει τόσο τους τότε ενοίκους του Μαξίμου όσο και το οικονομικό επιτελείο.

Ο θόρυβος που προκλήθηκε για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016 μπορεί να ξεπεράστηκε σχετικά γρήγορα με τη νέα ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή, ωστόσο αρκετά μεγάλη συζήτηση αναμένεται να γίνει στην Κουμουνδούρου για τη σχέση που οικοδόμησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η ενίσχυση των δικών του εφημερίδων και σταθμών, που μπήκε στο τραπέζι στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξε τη συγκεκριμένη κουβέντα με αρκετούς να χτυπούν «καμπανάκι» για την υπεροπλία που παρουσιάζει η κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα.

Η επικοινωνιακή διαχείριση της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι είναι ένα ακόμα δυσάρεστο θέμα για την Κουμουνδούρου, που, όμως, κατά πολλούς έχει εξαντληθεί κυρίως από τους πολιτικούς αντιπάλους που το εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο και προεκλογικά.

Θα μπορούσε μια κυβέρνηση να αποφύγει κακοτοπιές μετά από ένα πρώτο τόσο σκληρό και δύσκολο επτάμηνο; Η αποχώρηση πολλών βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015 άλλαξε τα δεδομένα στην Κουμουνδούρου και ακόμα και το “δις εξαμαρτείν” για τη νέα συμπόρευση με τον Πάνο Καμμένο έχει γίνει κατά γενική ομολογία αποδεκτό. Το ερώτημα, ωστόσο, αν ήταν σε θέση ο Αλέξης Τσίπρας να απεμπλακεί πιο γρήγορα από τον κυβερνητικό του εταίρο, εξακολουθεί να υπάρχει. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα ήταν δυνατό να κάνει το αποφασιστικό βήμα τον περσινό Αύγουστο αλλάζοντας πιο νωρίς τις ισορροπίες στη Βουλή; Δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν πως οι ΑΝΕΛ άφησαν ένα αρνητικό αποτύπωμα στον ΣΥΡΙΖΑ που το κουβάλησε μέχρι τις εκλογές.

Οι πολιτικές επιλογές ενδεχομένως να έπονται της κριτικής σε σχέση με τις κυβερνητικές προγραμματικές πρωτοβουλίες, ωστόσο η εντελώς λανθανασμένη εικόνα που είχαν στον ΣΥΡΙΖΑ για τα ποσοστά τους προεκλογικά δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο. Βασισμένοι σε μια πλασματική εικόνα το τότε πρωθυπουργικό περιβάλλον απέρριψε την επιλογή οι εθνικές εκλογές να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές με αποτέλεσμα το κόμμα να υποστεί μια μεγάλη ήττα και να μην μπορεί να αλλάξει τον Ιούλιο την παράσταση νίκης που είχε η ΝΔ.

Αρκετά στελέχη στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως η κατανόηση της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια απαραίτητη διαδικασία, προκειμένου οι αλλαγές στο κόμμα να πραγματοποιηθούν στοχευμένα. Δεν αρνούνται να πιουν το “πικρό ποτήρι” της αντιπολίτευσης με την προϋπόθεση στην πορεία των μηνών το κόμμα να βελτιωθεί ποιοτικά, να ηγηθεί της προοδευτικής παράταξης και να επιστρέψει στην εξουσία...

A.Αντζολέτος
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: