12.7.19

Έφτασαν στην Τουρκία τα πρώτα τμήματα των S-400...

Έφτασαν στην Τουρκία τα πρώτα τμήματα των S-400Σε αεροπορική βάση κοντά στην Άγκυρα βρίσκονται τα πρώτα τμήματα των S-400, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, γεγονός που...
αναμένεται να γίνει η αφορμή για την επιβολή κυρώσεων, όπως έχει προειδοποιήσει η Ουάσιγκτον.

«Η παράδοση του πρώτου φορτίου εξοπλισμού του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου στην αεροπορική βάση Μούρτεντ στην Αγκυρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας.

Η παραλαβή θα συνεχιστεί τις προσεχείς ημέρες, διευκρινίστηκε.

Η παράδοση της πρώτης παρτίδας του οπλικού συστήματος φημολογούνταν από προχθές Τετάρτη και σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου Habertürk, που επικαλούνταν αμυντικό αναλυτή, περιλαμβάνει «εννέα μεταφορείς - εκτοξευτήρες (TELs), ένα ραντάρ μεγάλου βεληνεκούς, συστήματα ραντάρ στοχοθέτησης και ελέγχου πυρός, μία μονάδα διοίκησης/ελέγχου και πρόσθετα συστήματα ραντάρ».

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία ότι θα της επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις αν προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού οπλικού συστήματος, αλλά και ότι θα την αποκλείσει από το πρόγραμμα κατασκευής των αεροσκαφών υψηλής τεχνολογίας F-35.

Ωστόσο η Τουρκία έχει αρνηθεί να υποχωρήσει στις αμερικανικές πιέσεις, λέγοντας ότι είναι προσπάθεια να αμφισβητηθεί η εθνική της κυριαρχία.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, Χαμί Ακσόι, κάλεσε τις ΗΠΑ να «αποφύγουν να λάβουν λάθος μέτρα, πέραν της διπλωματίας και του διαλόγου«, διότι «θα βλάψουν τις σχέσεις» μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

Όπως είπε, η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση από την Ουάσιγκτον στο αίτημά της να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας για να εξετάσει τις επιπτώσεις της αγοράς των S-400 από την Άγκυρα.

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε προχθές ότι η Τουρκία «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει του S-400, οπουδήποτε και όποτε χρειαστεί»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: