30.7.19

Το «ιστορικό χαμηλό» της ανθρώπινης ζωής...


Αυτές τις μέρες τα ελληνικά ομόλογα χτυπάνε «ιστορικό χαμηλό» και το κόστος του κρατικού δανεισμού φτάνει μόλις στο 3,62%. «Ιστορικό χαμηλό» φαίνεται όμως ότι χτυπάει και η ανθρώπινη ζωή.

Το...
Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας αποτίμησε τη ζωή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου σε κάθειρξη δεκατριών χρόνων. Δύο χρόνια λιγότερα από όσα πρόλαβε να ζήσει ο δεκαπεντάχρονος, τρία χρόνια παραπάνω από όσα καταδικάστηκε η καθαρίστρια από τον Βόλο για το πλαστό απολυτήριο Δημοτικού

Πρόκληση

Από όποια σκοπιά και αν το δει κανείς, η απόφαση του Εφετείου είναι πρόκληση.

Πρώτον, αυτή καθαυτή η ποινή για δολοφονία είναι εξαιρετικά χαμηλή. Ας σκεφτούμε μόνο πόσο συχνές είναι οι καταδίκες σε εικοσιπέντε χρόνια για ληστείες χωρίς θύματα.
Δεύτερον, στο δεύτερο βαθμό (όπως ακριβώς και πρωτόδικα) αποδείχτηκε ότι οι Κορκονέας και Σαραλιώτης δεν απειλούνταν τη στιγμή της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου την οποία μάλιστα επιχείρησαν να συγκαλύψουν.
Τρίτον, δεν μπορεί να κρίνεται με μεγαλύτερη επιείκεια ένας αστυνομικός από έναν απλό πολίτη, από τη στιγμή που η «δουλειά» του είναι να προστατεύει τις ζωές των αθώων και όχι να τις αφαιρεί –το αντίστροφο έπρεπε να συμβαίνει.

Ο ποινικός κώδικας

Ο δημόσιος διάλογος για την απόφαση του Εφετείου της Λαμίας ήταν παραπλανητικός –όπως τείνει πλέον να γίνει ο κανόνας στη χώρα μας. Τους Κορκονέα και Σαραλιώτη δεν τους βγάζει από τη φυλακή ο νέος ποινικός κώδικάς, αλλά η απόφαση του δικαστηρίου. Το δικαστήριο ήταν αυτό που αναγνώρισε το ελαφρυντικού του σύννομου βίου στον Κορκονέα και αθώωσε τον Σαραλιώτη. Το δικαστήριο ήταν επίσης ήταν αυτό που επιδίκασε χαμηλότερη ποινή από την αυστηρότερη που προβλέπεται για την καταδίκη με αυτήν την κατηγορία. Η συζήτηση για τον νέο ποινικό κώδικα (τον οποίο ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε χαρακτηρίσει αναγκαία κίνηση εκσυγχρονισμού σύμφωνη «με τις σύγχρονες αντιλήψεις του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού») είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Η δικαιοσύνη

Η αίσθηση που αποκομίζει κανείς από την απόφαση του Εφετείου της Λαμίας είναι ότι για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη. Ακόμα χειρότερο είναι το μήνυμα ότι στην Ελλάδα του 2019 η ανθρώπινη ζωή έχει φτάσει σε «ιστορικό χαμηλό». Αυτό το «ιστορικό χαμηλό» συνιστά πλήγμα στην καρδιά του πολιτισμού μας.

Γιάννης Αλμπάνης

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: