3.7.19

Τα «αόρατα» ονόματα...

Γιάννης, Γκαϊανέ, Καρόλα...

Όλοι σ’ αυτόν τον πλανήτη κουβαλούν ένα όνομα. Πίσω από κάθε όνομα κρύβεται μια ιστορία. Καλό είναι να κατοικείς στη Δύση ώστε το όνομά σου να είναι ορατό και να έχεις ελπίδες να γίνει ορατή και η ιστορία σου.

Αλλά ακόμα κι αν ο δρόμος της ζωής σε φέρει προς τη Δύση, το...
όνομά σου και η ιστορία σου είναι πιθανόν να μείνουν για πάντα στην αφάνεια, ειδικά αν έχεις το λάθος όνομα και κυρίως τη λάθος ιστορία.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, έχει το σωστό όνομα, έχει πλέον και τη σωστή ιστορία. Είναι ο ορισμός του success story. Επειδή όμως ο Γιάννης δεν γεννήθηκε 18 ετών, η ιστορία του μέχρι την επιτυχία σπάνια ακούγεται. «Πριν από 6 χρόνια φοβόμουν να βγω από το σπίτι για να μη με απελάσουν», δήλωσε ο Γιάννης θυμίζοντάς μας ότι ήταν «παράνομος», ζούσε στη σκιά. Γιατί το να παλεύεις για τη ζωή σου είναι συχνά «παράνομο». Ο άθλος του Γιάννη δεν ξεκίνησε πριν 6 χρόνια. Ξεκίνησε από την πρώτη μέρα της ζωής του.

Ένα άλλο όνομα που θα ξεχαστεί σύντομα, που ενδεχομένως για πολλούς θα παραμείνει άγνωστο είναι της Γκαϊανέ Κασαρτζιάν, της Αρμένισσας που έχασε τη ζωή της κυνηγημένη γιατί παράνομα ήταν τα βράδια στο προσκεφάλι του πατέρα σου, του αδελφού σου, του φίλου σου.

Ακόμα κι όταν ξέσπασε ο σάλος με το χυδαίο σχόλιο της Athens Voice το όνομά της έμεινε στην αφάνεια. Όπως ήταν και όλη της η ζωή. Ήταν απλώς μια “παράνομη” που έχασε τη ζωή της. Ένα απλό “συμβάν” στο αστυνομικό δελτίο.

Υπάρχουν κι αυτοί που υπερβαίνουν τη βόλεψή τους, που θα μπορούσε το όνομά τους να γράφεται σε κοσμικές στήλες ή σε επιστημονικά περιοδικά. Αλλά γυρνούν την πλάτη σε όλα αυτά. Το όνομα της Καρόλα Ράκετε έγινε γνωστό γιατί είπε ένα μεγάλο «όχι» στη θεσμοθετημένη μισανθρωπία των ακροδεξιών της Ευρώπης. Το όνομά της έγινε γνωστό γιατί είπε «ναι» στο αυτονόητο. Ότι όταν ένας άνθρωπος κινδυνεύει στη θάλασσα δεν ρωτάς ούτε εθνικότητα, ούτε θρησκεία. Τον σώζεις.

Το όνομα της Καρόλα έγινε γνωστό γιατί έσωσε με μία κίνηση την αξιοπρέπειά μας, γιατί αγνόησε τις απειλές, γιατί μας υπενθύμισε τα αυτονόητα.

Όλοι εμείς με τις ζωές και τα ονόματα που δεν ζουν στη σκιά, που είναι «νόμιμα» ας αποφασίζουμε ποια ονόματα θα κρατήσουμε στη μνήμη μας, αλλά και τι όνομα θα δώσουμε σ’ αυτό που ορίζουμε ως ζωή.

Δημήτρης Σούλτας

altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: