7.7.19

Ψιθυρίζοντας στα Εξάρχεια...


Κάμερες συνέλαβαν τον υποψήφιο με τη Νέα Δημοκρατία Θανάση Πλεύρη στα Εξάρχεια (κάμερες που βέβαια κουβάλησε ο ίδιος). Πρωινό (κάπου στις 5 το πρωί), ψιθυριστό και τρομαγμένο σε μια άδεια πλατεία. Δυο λόγια ειπωμένα στα γρήγορα, κοιτώντας δεξιά-αριστερά και...
άντε να φύγουμε, τους τη φέραμε. «Στις 8 Ιουλίου παραδίδουμε την πλατεία στους κατοίκους... Τελειώνει η ανομία, τελειώνουνε τα άβατα».

Το βίντεο έχει μια κωμική παιδικότητα (αν το παιδί σας βέβαια σας βγήκε ακροδεξιός μπούλης). Θυμίζει τον μαθητή που χειρονομεί στον δάσκαλο αφού ο δάσκαλος έχει γυρίσει την πλάτη του και ύστερα κορδώνει το μεγαλείο της πράξης του στα κορίτσια της τάξης.

Η αποφασιστικότητα του μηνύματος βέβαια έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τον φόβο του πρωταγωνιστή. Και από την αντίθεση αυτή προκύπτει η γάργαρη κωμικότητα του μηνύματος. Η αντίθεση αυτή έχει βέβαια πολιτικό ενδιαφέρον και είναι ενδεικτική.

Περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τους όρους με τους οποίους η Νέα Δημοκρατία αντιλαμβάνεται τα Εξάρχεια, μια συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων και μια συγκεκριμένη ευρύτερη κουλτούρα.

Τα Εξάρχεια για τη Νέα Δημοκρατία δεν υπήρξαν ποτέ ένας πραγματικός τόπος. Ηταν πάντοτε η γεωγραφία του Αλλου. Ενας μυθικός κόσμος που ισχύει η αντιστροφή της πραγματικής πραγματικότητας, εκεί που ζουν οι κανονικοί άνθρωποι (όπως θα έλεγε και η Athens Voice).

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Θωμά Τσαλαπάτη, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: