2.7.19

Ώρα αποφάσεων για την ΕΕ...

Στο διαπραγματευτικό τραπέζι κάθονται για ακόμη μια ημέρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με την ελπίδα ότι σήμερα θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το αδιέξοδο και να συμφωνήσουν στα...
πρόσωπα που θα αναλάβουν ηγετικές θέσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες αναδείχτηκε σε μια από τις πιο απαιτητικές των τελευταίων ετών, με τους Ευρωπαίους να μην μπορούν να επιλέξουν τους προέδρους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τον άνθρωπο που θα αναλάβει το «χαρτοφυλάκιο» εξωτερικών υποθέσεων.

Η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη ενώ σε δεύτερο χρόνο θα αποφασιστεί το πρόσωπο που θα ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως γράφει το πρακτορείο Associated Press, η δυσκολία των Ευρωπαίων να καταλήξουν σε συμφωνία οφείλεται κυρίως στο ότι τα δύο παραδοσιακά κόμματα του ευρωκοινοβουλίου αποδυναμώθηκαν σημαντικά στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Και παρότι τις περασμένες ημέρες πληροφορίες ήθελαν τους Ευρωπαίους να κλίνουν προς τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, Φρανς Τίμερμανς, η «λύση» αυτή φαίνεται πως απομακρύνεται.

Και αυτό γιατί η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Πολωνία αλλά και η Ιταλία δεν επιθυμούν ο Τίμερμανς να διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών διαφωνούν με την εκλογή του Τίμερμανς, κυρίως λόγω της στάσης του στο προσφυγικό.

«Θέλουμε κάποιον στην προεδρία που δεν βλέπει αρνητικά την περιοχή μας. Ο κ. Τίμερμανς δεν είναι αποδεκτή επιλογή για εμάς» είπε ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Έχουμε τελείως διαφορετική άποψη στο προσφυγικό. Εκείνος ήταν πάντα υπέρ των (σ.σ. υποχρεωτικών) ποσοστώσεων και αυτό είναι πρόβλημα για εμάς», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Με τη σειρά του, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, εξέφρασε την αισιοδοξία του για «σημαντική πρόοδο» αν όχι συμφωνία κατά τη διάρκεια των σημερινών συζητήσεων.

«Δεν θα είναι εύκολες συνομιλίες αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε σημαντική πρόοδο σήμερα», δήλωσε σε δημοσιογράφους...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: