29.7.19

Κομματικό κράτος...


...και επικοινωνιακές φούσκες...
Kυριάκος Μητσοτάκης κυβερνά ήδη 22 ημέρες κι εάν δοθεί βάση στα όσα γράφουν και μεταδίδουν – πανομοιότυπα – τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνησή του έχει ήδη πετύχει… κοσμογονία σε όρους αποτελεσματικότητας και «επιστροφής στην κανονικότητα». Στην πραγματικότητα όμως...
και με μια μόνον ψύχραιμη ματιά στα πρώτα νομοθετήματα και τις υπουργικές αποφάσεις-εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης, το μοναδικό επίτευγμα που έχουν να επιδείξουν οι τρεις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ένα μπαράζ από επικοινωνιακές φούσκες και η επιστροφή στο κομματικό κράτο​ς.

Η δημιουργία του γαλάζιου κομματικού κράτους, άλλωστε, ήταν και το μοναδικό πεδίο για το οποίο όντως είχε γίνει βαθιά και μακρά προετοιμασία στην ΝΔ πριν από τις εκλογές. Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που εισήχθη σήμερα στην Βουλή είναι το προϊόν και το αποτέλεσμα αυτής της προετοιμασίας – ένα προϊόν που, ουσιαστικά, οδηγεί στην εγκαθίδρυση ενός άκρως συγκεντρωτικού και πρωθυπουργικού κράτους.


«Το κράτος είμαι εγώ. Το κράτος είναι ο πρωθυπουργός», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο πηγών του ΣΥΡΙΖΑ μετά την τεταμένη συζήτηση επί του νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής, μαζί με την επισήμανση ότι πλέον δημιουργείται ένα κομματικό κράτος με αντιδημοκρατικό στίγμα.

Ιδιαίτερα έμφαση δίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και στην, επί την ουσίας, κατάργηση κομβικών εποπτικών αρχών και την αντικατάστασή τους από ιδιώτες ελεγκτές μέσα από την υπό σύσταση νέα Αρχή Διαφάνειας. «Για πρώτη φορά, θα είναι δυνατό μετακλητοί προϊστάμενοι να είναι ιδιώτες, δηλαδή, σε ελεγκτικό μηχανισμό του δημοσίου, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μπορεί ιδιώτες-λογιστές, ιδιωτικές ελεγκτικές κ.λπ.- να γίνουν προϊστάμενοι ελεγκτικών υπηρεσιών», τονίζουν οι ίδιοι πηγές χαρακτηρίζοντας παράλληλα «βαθιά αντιδημοκρατικές» και τις διατάξεις για τον πολιτικό και υπηρεσιακό Γραμματέα, ενώ επισημαίνουν πως «η κατάργηση της διαδικασίας του ΑΣΕΠ για τα επιτελικά στελέχη είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικό ζήτημα και θα έχει και έννομες συνέπειες».

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του tvxs.gr, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: