19.7.19

Ματαιώθηκε ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες...

Ματαιώθηκε για «θολούς» λόγους ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες με τσιπάκι

Ερωτήματα στα οποία οι απαντήσεις που δίνονταν από υπηρεσιακούς παράγοντες δεν έπειθαν δημιουργούνται από την αιφνιδιαστική απόφαση της ηγεσίας του υπερυπουργείου Προστασίας του Πολίτη να ματαιώσει τον διαγωνισμό για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων και άλλων...
εγγράφων ασφαλείας.

Στην ανακοίνωση που εξεδόθη προχθές το βράδυ αναφερόταν ότι αυτό έγινε προκειμένου ο διαγωνισμός «να επαναπροκηρυχθεί με νέες προδιαγραφές, ώστε τα νέα έντυπα ταυτότητας να περιλαμβάνουν, πέραν των στοιχείων ταυτότητας, και όλα τα αναγκαία στοιχεία για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση».

Για να χρυσωθεί, μάλιστα, το χάπι, στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι: «Με τη νέα αυτή ηλεκτρονική “κάρτα του πολίτη” η επικοινωνία και οι συναλλαγές με το Δημόσιο, τις εθνικές και διεθνείς κρατικές Αρχές, θα απλοποιηθούν σημαντικά.

Οι πολίτες θα απολαμβάνουν, λόγω διαλειτουργικότητας, ασφαλείς, φιλικές και αξιόπιστες υπηρεσίες χωρίς περιττές, γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες». Διοχετευόταν, δε, σε διάφορα μέσα ενημέρωσης ότι στην... «κάρτα του πολίτη» θα υπάρχουν ο ΑΦΜ του κατόχου, ο ΑΜΚΑ, ο Αριθμός Μητρώου ΕΦΚΑ κ.ά.


Μόνο που, όπως προκύπτει από την Κοινή Υπουργική Απόφαση της 27ης Απριλίου 2018 (βλ. φωτ.), ήδη τα περισσότερα από τα ανωτέρω στοιχεία προβλεπόταν να ενσωματωθούν σε αυτήν, ενώ, όπως ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» στελέχη του Αρχηγείου, εύκολα θα μπορούσαν να προστεθούν στο τσιπ των νέων ταυτοτήτων όποια άλλα στοιχεία αποφασίζονταν.

Συγκεκριμένα, ορισμένα στελέχη, με σκοπό να υπερασπιστούν την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας, ανέφεραν ότι κάποια από τα «νέα» στοιχεία «αναφέρονταν ως πρόβλεψη», ενώ άλλα υποστήριζαν ότι «με τις προδιαγραφές που υπήρχαν μπορούσε να βάλει κανείς ό,τι ήθελε στο τσιπ».

Σε ανακοίνωσή της πάντως, η τέως υπουργός ΠτΠ Ολγας Γεροβασίλη επισήμανε ότι οι νέες ταυτότητες θα ακολουθούσαν «πλήρως τις σχετικές συστάσεις του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) και των Ευρωπαϊκών Κανονισμών», ότι τα αναγκαία στοιχεία για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση «είχαν ήδη προβλεφθεί στον διαγωνισμό» και αναρωτήθηκε: «Τι ακριβώς κρύβεται πίσω από τη ματαίωση;».

Μετά την απίσχνανση των ανωτέρω επιχειρημάτων από άτομα του περιβάλλοντος της πολιτικής ηγεσίας, ανέφεραν ως λόγο της απόφασης δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για καταγγελίες περί διαρροής των προδιαγραφών του συστήματος. Σύμφωνα με αυτά, «μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες» που συμμετείχε στον διαγωνισμό κατήγγειλε ότι «οι απόρρητες προδιαγραφές ασφαλείας των νέων εγγράφων κυκλοφορούν εδώ και μήνες στην αγορά».

Εντέχνως όμως ξεχνούν ότι στα ίδια δημοσιεύματα αναφερόταν πως «στελέχη του υπουργείου και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.» απέδιδαν την καταγγελία «στον πόλεμο συμφερόντων μεταξύ των εταιρειών», πως βεβαίωναν ότι «εφάρμοσαν στο ακέραιο όλες τις διαδικασίες για να εξασφαλίσουν το αδιάβλητο του διαγωνισμού» και ότι δεν διακινήθηκαν «οι πλέον ευαίσθητες (σ.σ.: προδιαγραφές), καθώς υπήρχαν και άλλες, άκρως απόρρητες, που ουδέποτε διέρρευσαν πριν από την ώρα τους στις ενδιαφερόμενες εταιρείες»...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: