20.7.19

Πρεμιέρα με νέους ρόλους...

Ξεκινούν το απόγευμα στη Βουλή οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης με...
την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ψήφος εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Σε θέση μάχης η αντιπολίτευση.
Για την επίσημη πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση προετοιμάζονται τα κομματικά επιτελεία, καθώς σήμερα το απόγευμα ξεκινούν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Η τριήμερη συζήτηση ξεκινά στις 6 το απόγευμα με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ είναι πιθανό να ακολουθήσουν σύντομες τοποθετήσεις και ορισμένων πολιτικών αρχηγών, αλλά και βουλευτών.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Κυριακή, όπου θα εναλλάσσονται στο βήμα μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Εκτός από τους υπουργούς, η πλευρά της Ν.Δ. επιδιώκει να λάβουν τον λόγο και τουλάχιστον 10 υφυπουργοί, ώστε οι εξωκοινοβουλευτικοί τεχνοκράτες να έρθουν σε επαφή με την πραγματική πολιτική, αλλά και να γίνουν πιο γνωστοί στην κοινή γνώμη.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, με την καθιερωμένη ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, την οποία αναμένεται να δώσουν οι 158 βουλευτές της -αυτοδύναμης κοινοβουλευτικά- Νέας Δημοκρατίας.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού, όπου θα δώσει το στίγμα της διακυβέρνησής του σε σειρά «καυτών» θεμάτων.

Ξεχωριστή σημασία θα έχει το μήνυμα που θα στείλει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στον απόηχο της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στις ΗΠΑ. Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία η Ν.Δ. αφόριζε σε υψηλούς τόνους την περίοδο της αντιπολίτευσης, αλλά οι πρόσφατες δηλώσεις υπουργών της δείχνουν μεταστροφή προς τον ρεαλισμό, μακριά από την εθνικιστική ρητορεία των προηγούμενων μηνών.

Οικονομία
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχουν και τα θέματα της οικονομίας, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί σειρά μειώσεων στη φορολογία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, από τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών φαίνεται ότι κάποια θετικά μέτρα θα παραπεμφθούν για αργότερα και δεν θα ψηφιστούν πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, όπως δεσμευόταν η κυβέρνηση.

Ηδη από τις πρώτες κινήσεις του και τις επισκέψεις σε υπουργεία (Παιδείας, Υγείας, Εθνικής Αμυνας) ο πρωθυπουργός επιδιώκει να δώσει το στίγμα των προτεραιοτήτων του τη νέα περίοδο. Εμφαση θα δοθεί στα λεγόμενα θέματα της καθημερινότητας και για τον λόγο αυτό ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα προχωρήσουν οι προγραμματισμένες από το ΑΣΕΠ προσλήψεις εντός του 2019, με προτεραιότητα τις 2.450 θέσεις στην Υγεία και άλλες 1.500 προσλήψεις αστυνομικών για την ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ και την ανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ.

Η ατζέντα «νόμος και τάξη» αναμένεται να αποτελέσει κομβικό σημείο αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση και δη την αξιωματική, η οποία μετά την εκλογική ήττα προσαρμόζεται σιγά σιγά στον νέο της ρόλο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα επανέλθει για πρώτη φορά ύστερα από 4,5 χρόνια στον ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εχει ήδη συστήσει το «σκιώδες» υπουργικό του συμβούλιο, ώστε το κόμμα του να εμφανιστεί έτοιμο στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν τα «ζευγάρια» στα εργασιακά (Βρούτσης – Αχτσιόγλου), την Παιδεία (Φίλης – Κεραμέως) και τη Δημόσια Τάξη (Χρυσοχοΐδης – Ραγκούσης).

Οι δύο νέοι αρχηγοί
Από την πλευρά τους, Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ έχουν ήδη σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Αφορμή έχει σταθεί σειρά ζητημάτων από την επιλογή των νέων γενικών γραμματέων στα υπουργεία έως την κριτική για υποβάθμιση του ΣΔΟΕ και της επιθεώρησης εργασίας. Στην τριήμερη συζήτηση θα λάβουν τον λόγο για πρώτη φορά και οι πολιτικοί αρχηγοί των δύο νέων κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή: Ο Γιάνης Βαρουφάκης του ΜέΡΑ25 και ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης.

Μετά την αναμενόμενη παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης, θα ξεκινήσει και η κανονικότητα του νομοθετικού έργου. Από την Τετάρτη 24 Ιουλίου, θα έχουν συγκροτηθεί και οι κοινοβουλευτικές επιτροπές, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να επεξεργαστούν τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Το νέο προεδρείο της Βουλής έχει ήδη ζητήσει από τα κόμματα να ορίσουν ποιοι βουλευτές θα συμμετέχουν σε ποιες επιτροπές.

Ο –εκλεγμένος με ρεκόρ 283 ψήφων- νέος πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, έχει «προειδοποιήσει» ότι οι ρυθμοί θα είναι εφεξής εντατικοί και εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι η άμεση κατάθεση του πρώτου νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και αλλαγές τόσο στο νέο Ποινικό Κώδικα όσο και στον τρόπο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Θα ακολουθήσει το φορολογικό νομοσχέδιο για να ψηφιστεί ως τις 9 Αυγούστου, αλλά το περιεχόμενό του βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση και διαπραγμάτευση...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: