23.5.18

Metra manent, verba volant...

Τα λόγια φεύγουν. Τα μέτρα μένουν. Οι Γερμανοί κρατάνε τον πρωθυπουργό ακίνητο, αμίλητο και αγέλαστο με το δέλεαρ του χρέους. Kι ο κ. Τσίπρας πολύ κακώς κάνει και συγκρίνει τι συνέβη το 2010 και τι γίνεται σήμερα. Το πλήρωσαν οι…
άλλοι (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ). Οι άλλοι που ‘βαλαν πλάτη (εδώ ο Μπάμπης πήγε να πει κακές λέξεις: Για να μην πω τίποτα άλλο).

Όλα τα κόμματα έχουν στην πλάτη τους κι από ένα μνημόνιο, του υπενθύμισε η Σία. Κι εκείνος συνέχισε ανένδοτος, να μιλάει για τα μέτρα που μένουν.

Το σχόλιο, κατά τα συνήθη. Με αντιφάσεις και την πάγια μέθοδο του σχολιαστή να κινείται μια στο ζεστό και μια στο κρύο:

Το πρόγραμμα άρχισε να κυκλοφορεί και στην ελληνική γλώσσα, αλλά βέβαια δεν θα είχαν τον χρόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να το διαβάσουν, ότι άκουσαν από τον πρωθυπουργό. Όσα λέει μέσα είναι λόγια. Αυτό είναι το πρόγραμμα, εκατό σελίδες λόγια, λόγια, λόγια.

Πολλά απ’ αυτά είναι σωστά. Αλλά, αν αφήσουμε τα λόγια και πάμε στα έργα, δηλαδή τα μέτρα, αυτά κρύβονται στο μεσοπρόθεσμο. Τα μέτρα είναι αυτά που έχουν ψηφιστεί και θα επαναληφθούν στο μεσοπρόθεσμο. Θα έρθουν με ένα νέο νομοσχέδιο να επικυρωθούν στην Βουλή. Όλοι αντιλαμβάνονται, πως αν είναι να κάνει κάτι η κυβέρνηση στο θέμα της ρύθμισης των συντάξεων, θα πρέπει να το βάλει τώρα, δεν μπορεί να το αφήσει για μετά. Εκτός κι αν επιχειρήσει μία ακόμη εκλογική τρίπλα.

Ο κ. Τσίπρας δυστυχώς πρέπει να κάνει δύο πράγματα ταυτόχρονα. Πρώτον να φανταστεί τον εαυτό του, πως θα είναι στην αντιπολίτευση. Και το δεύτερο τι θα κάνει τώρα ως κυβέρνηση όσο οι Γερμανοί τον κρατάνε και του λένε δεν κουνιέσαι, δεν κάνεις τίποτα απολύτως, αλλιώς χρέος δεν πρόκειται να δεις.

Σε αυτήν εδώ την φάση, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να πει αυτό που εύκολα λέει η αντιπολίτευση. Έχει πνιγεί, γιατί δεν μπορεί να μιλήσει. Γι΄αυτό και έχει φτάσει να συγκρίνει τι έγινε το 2010 και τι γίνεται τώρα.

Σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα είναι ωραίο στα λόγια, στη πράξη όμως τα μέτρα μένουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: