29.5.18

Εν αναμονή του τηλεφωνήματος...

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν ο Ζόραν Ζάεφ και ο Αλέξης Τσίπρας, πιθανώς εντός της Τετάρτης, φαίνεται πως θα μπει η τελική σφραγίδα στη συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ.

Στο...
τραπέζι της διαπραγμάτευσης φέρεται να παραμένει το «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonia).

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανέφερε την Τρίτη πως οι διαπραγματεύσεις με τον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ έχουν ολοκληρωθεί, αφήνοντας σε εκκρεμότητα μόνο τη συνεδρίαση των τεχνικών ομάδων, πριν τελικά παραπεμφθεί το θέμα στους δύο πρωθυπουργούς.

«Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ συνήφθη όχι επειδή η φίλη χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ -κάτι το οποίο εμείς στηρίζουμε- αλλά επειδή είναι προς το δικό μας εθνικό συμφέρον» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του ο κ. Μάας ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία δεν έχει ανάμιξη στη διαδικασία επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ, διευκρινίζοντας ότι «εκεί, όπου μας ζητήθηκε, επιδράσαμε προς τη μια ή την άλλη πλευρά παραγωγικά, εξισορροπητικά». Επανέλαβε ωστόσο ότι είναι αυτονόητο το ενδιαφέρον της Γερμανίας να επιλυθεί το ζήτημα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ επιβεβαίωσε στο μεταξύ πως τις οριστικές αποφάσεις θα λάβουν ο πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ντιμιτρόφ.

Ανέφερε πως οι νομικοί εμπειρογνώμονες των δύο υπουργείων Εξωτερικών αποσαφηνίζουν την Τρίτη στην Αθήνα τις τελευταίες λεπτομέρειες των κειμένων.

Όταν ολοκληρωθεί το έργο σε τεχνικό επίπεδο, οι δύο πρωθυπουργοί θα έχουν μια «σημαντική συζήτηση στο τηλέφωνο» και έπειτα θα πρέπει να πάρουν «σημαντικές πολιτικές αποφάσεις», είπε ο Ν. Ντιμιτρόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ξεκαθάρισε ότι αναζητείται ένας συμβιβασμός «win-win» , όπου όλες οι πλευρές θα είναι κερδισμένες και προσέθεσε ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία στο ονοματολογικό θα ήταν ουσιαστική για να δοθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Εξέφρασε, μάλιστα την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια «ιστορική ευκαιρία» για λύση, η οποία δεν θα πρέπει να χαθεί και επισήμανε πόσο σημαντική θα είναι η επίλυση του ονοματολογικού, όχι μόνο για τις σχέσεις των δυο χωρών, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή και την ΕΕ.

O N. Nτιμιτρόφ σημείωσε, επίσης, ότι το πρόβλημα της ονομασίας κράτησε σχεδόν μια ολόκληρη γενιά στη χώρα του «κλειδωμένη» στην «αίθουσα αναμονής» προς την ένταξη στην ΕΕ.

Ο λόγος, παραδέχτηκε ο Ν. Ντιμιτρόφ, ήταν ότι «ψάχναμε για απαντήσεις σε λάθος αιώνα», στην εποχή του Μέγα Αλέξανδρου και όχι στο σήμερα, όπου δύο γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να είναι σε θέση να βρουν τρόπο να ξεπεράσουν ένα ζήτημα το οποίο προέκυψε από το γεγονός ότι μοιράζονται μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που ονομάζεται Μακεδονία.

Το εσωτερικό μέτωπο

Τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος πετάει την… μπάλα στα πόδια της αντιπολίτευσης, αφήνοντας παράλληλα να αιωρείται η θέση που θα κρατήσει ο Πάνος Καμμένος όταν έρθει η πρόταση στη Βουλή -αν και ο τελευταίος έχει επαναλάβει πολλάκις ότι δεν πρόκειται οι ΑΝΕΛ να ψηφίσουν πρόταση που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία».

«Αν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν θα συμφωνηθεί τίποτα», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στην ΕΡΤ και ερωτηθείς για τη στάση που θα κρατήσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, είπε: «Μην προτρέχουμε όσον αφορά το ζήτημα της τοποθέτησης των ΑΝΕΛ».

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε την ΝΔ λέγοντας πως «αποφεύγει να τοποθετηθεί στο Σκοπιανό», πετώντας το… μπαλάκι στην αντιπολίτευση: «Η αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε αντί να σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις να μας πει πρώτα και κύρια ποια είναι η δική της θέση σε ό,τι αφορά την επίλυση του ζητήματος, διότι βδομάδα τη βδομάδα ακούμε μια διαφορετικά τοποθέτηση και σήμερα ο κ. Κουμουτσάκος μας είπε ότι η ΝΔ δουλεύει για μια καλή λύση, αλλά δεν προσδιόρισε τι ακριβώς σημαίνει «καλή λύση». Είναι π.χ. με τη σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων; Η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, με δεδομένες τις θέσεις που έχουν εκφράσει στο παρελθόν από το 2008 και μετά, θα έχουν τεράστια δυσκολία να μην υποστηρίξουν τη συμφωνία την οποία θα έρθει. Αν δεν το κάνουν, αυτό θα είναι ανακόλουθο με την πολιτική του ιστορία»

Για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής, αν και ο Πάνος Καμμένος έχει εκφράσει τη αντίθετη θέση του στο ονοματολογικό: «Μην προτρέχουμε. Ας περιμένουμε να δούμε ποια ακριβώς θα είναι η συμφωνία, τον πολιτικό και νομικό κορμό της, αλλά και τις λεπτομέρειές της και μετά ν ανοίξουμε τη συζήτηση. Εφόσον έρθει η συμφωνία, θα υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν ευρύτατες πολιτικές συγκλίσεις, ευρύτερες κοινοβουλευτικές συναινέσεις και δεν πρόκειται να είναι μια συμφωνία που ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να έχει ευκολία να την αρνηθεί. Μην προτρέχουμε όσον αφορά το ζήτημα της τοποθέτησης των ΑΝΕΛ. Για την ελληνική κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα συνοχής»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: