1.5.18

Σ' αυτές τις χώρες η Πρωτομαγιά δεν έφτασε ποτέ...

H εργατική Πρωτομαγιά γιορτάζεται σήμερα στις πόλεις του κόσμου με πορείες και διαδηλώσεις. Είναι μια μέρα που θεωρείται σταθμός για τις εργατικές διεκδικήσεις, αλλά και για την...
ιστορία της εργατικής τάξης. 

Καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 20 Ιουλίου του 1889 στη διάρκεια του συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι, υπενθυμίζοντας και τιμώντας με αυτό τον τρόπο τον ξεσηκωμό και τους αγώνες που είχαν γίνει στις αρχές Μαΐου του 1886 από εργάτες του Σικάγου, οι οποίοι διεκδικούσαν 8ωρο και φυσικά καλύτερες συνθήκες εργασίας. 

Στην Ελλάδα, η πρώτη αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το 1893 από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη, με συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων έξω από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, οι οποίοι ζητούσαν 8ωρο, καθιέρωση της Κυριακής ως αργίας καθώς και ασφάλιση για θύματα εργατικών ατυχημάτων. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1919, η Πρωτομαγιά θα εορταστεί σε 12 πόλεις της Ελλάδας, ενώ σήμερα η 1η Μαΐου, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Α.Ν. 380/68, αποτελεί υποχρεωτική αργία. 

Μέρα-ορόσημο, λοιπόν, η παγκόσμια γιορτή των εργατών, αλλά, παρ' όλη την εξασφάλιση πολλών δικαιωμάτων, ακόμη και το 2018 σε πολλές χώρες του κόσμου εξακολουθούν να υφίστανται συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα, αν και εκείνη την εποχή οι δουλοπάροικοι εργάζονταν λιγότερες ώρες από τους εργαζόμενους της ψηφιακής εποχής. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι την περίοδο του Μεσαίωνα στη Γαλλία οι αργίες υπολογίζονταν σε 180 ημέρες, στην Ισπανία σε 150 και στη Μεγάλη Βρετανία σε 120.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ...

Πηγή: lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: