9.5.18

Το δείπνο, τα απρόοπτα και τα Γλυπτά...

Η πρώτη ημέρα του Πρίγκιπα Καρόλου και της συζύγου του στην Αθήνα...

Η πρώτη ημέρα του Πρίγκιπα Κάρολου και της Δούκισσας της Κορνουάλης στην Αθήνα ολοκληρώθηκε με το επίσημο δείπνο που...
τους παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στο Προέδρικό Μέγαρο.

Στην προσφώνηση που απηύθυνε στους επίσημους καλεσμένους του κατά την διάρκεια του δείπνου ο Προκόπης Παυλόπουλος έθεσε ανοιχτά το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα προς αποκατάσταση της ενότητας «αυτού του υπέρλαμπρου λίκνου του Πολιτισμού».

Στην αντιφώνηση του ο Πρίγκιπας της Ουαλίας αναφέρθηκε θυσίες του ελληνικού λαού στα χρόνια της κρίσης, στο θάρρος με το οποίο οι Έλληνες αντιμετώπισαν τις απροσδόκητες προσφυγικές ροές στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στους κοινούς δεσμούς, ιστορικούς και πολιτισμικούς, που ενώνουν την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπογράμμισε, επίσης, τους προσωπικούς τους δεσμούς με την Ελλάδα, την οποία επισκέφθηκε, όπως είπε για πρώτη φορά πριν από 54 χρόνια και ακόμα θυμάται την εξαιρετική εντύπωση που είχε αποκομίσει από εκείνη την επίσκεψη, αλλά και όλες τις υπόλοιπες φορές, που είχε την ευκαιρία σε ιδιωτικό επίπεδο να επισκεφθεί την χώρα μας και να γνωρίσει τις ομορφιές της.

Το μενού του επίσημου δείπνου
Έντονο ήταν το ελληνικό στοιχείο στο αποψινό επίσημο γεύμα προς τιμήν του πριγκιπικού ζεύγους της Ουαλίας, το οποίο παρέθεσε στο προεδρικό Μέγαρο, ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Το μενού του δείπνου είχε γεύσεις από Αιγαίο καθώς περιελάβανε μία αιγαιοπελαγίτικη τριλογία ψαριών, η οποία συνοδευόταν από το παραδοσιακό ούζο και αυγοτάραχο Μεσολογγίου.

Οι επίσημοι καλεσμένοι
Το παρών στο αποψινό γεύμα έδωσαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, αρκετά μέλη του υπουργικού Συμβουλίου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, καθώς και εξέχοντα στελέχη του διπλωματικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου, όπως το ζεύγος Βαρδή και Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η κ.Μαριάννα Λάτση με τη μητέρα της Εριέττα, η κ.Γιάννα Αγγελοπούλου με τον σύζυγό της Θεόδωρο Αγγελόπουλο.

Τι προηγήθηκε
Ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα Πάρκερ εμφανίστηκαν «Εγγλέζοι» στο ραντεβού τους, πατώντας ελληνικό έδαφος στις 14:54 όπως δηλαδή είχε προγραμματιστεί.

Αφού επιβιβάστηκαν στην ασημί λιμουζίνα, έφτασαν λίγη ώρα αργότερα στην Πλατεία Συντάγματος συναντώντας τον Αρχηγό του Ναυτικού και καταθέτοντας στεφάνι με παπαρούνες στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.


Ο απρόσκλητος «επισκέπτης»
Από τα παραλειπόμενα της ημέρες δεν θα μπορούσε να λείπει η αναστάτωση που προκάλεσε η Ελένη Λουκά η οποία κατάφερε να εισέλθει στον Εθνικό Κήπο με σκοπό να βγει στην Ηρώδου του Αττικού την ώρα που θα έφτανε ο Πρίγκιπας Κάρολος. Τελικά η απρόσκλητη «επισκέπτης» συνελήφθη από την προεδρική φρουρά.

Η συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο
Ο Πρίγκιπας Κάρόλος και η Δούκισσα της Κορνουάλης έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο που τους περίμεναν ο Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του. Οι δυο άνδρες παραχώρησαν κοινές δηλώσεις μπροστά στις κάμερες, ανταλλάσσοντας εγκάρδιες κουβέντες.


Στην τοποθέτηση του ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε «Σας καλωσορίζω στη Αθήνα στο πλαίσιο μιας επίσκεψης που είναι ιστορική, γιατί είναι η πρώτη φορά που επισήμως επισκέπτεται την Ελλάδα ο διάδοχος του Ηνωμένου Βασιλείου [...] Αυτή η επίσκεψή σας προσθέτει έναν πολύ σημαντικό κρίκο σε αυτή την αλυσίδα φιλίας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε μεταξύ άλλων ότι αυτό που μένει σε όλους τους Έλληνες είναι «οι κοινοί αγώνες που δώσαμε σε δυο παγκόσμιους πολέμους. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε αυτούς τους αγώνες».

«Ο καιρός στην Αθήνα δείχνει πως είστε πάντα ευπρόσδεκτός» σημείωσε και τόνισε «δεν ξεχνάμε τις ελληνικές σας ρίζες» .

Με τη σειρά του ο πρίγκιπας Κάρολος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την επίσκεψή του στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για μια εξαιρετικά ευγενική χειρονομία και υποδοχή» εκ μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας να τον καλέσει στην χώρα.

«Έχω μόνο θερμά λόγια να πω για τις σχέσεις των δυο χωρών. Ήρθα πρόσφατα σε επαφή με πολλούς Έλληνες στην Αυστραλία και είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ ιδιωτικά την Ελλάδα πολλές φορές. Θυμάμαι ότι συναντηθήκαμε πριν από πολλά χρόνια στην Ιερουσαλήμ» είπε από την πλευρά του ο πρίγκιπας Κάρολος στη σύντομη αντιφώνησή του.

Τετ-α-τετ Αλέξη Τσίπρα – Πρίγκιπα Κάρολου στο Μαξίμου
Μετά τη συνάντηση στην Ηρώδου του Αττικού, σειρά είχε το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρίγκιπας Κάρολος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στον σύντομο διάλογο που είχε ο Πρωθυπουργός με τον πρίγκιπα της Ουαλίας, αποκάλυψε ότι αποδέχτηκε πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να επισκεφτεί το Λονδίνο τον επόμενο μήνα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: