24.5.18

Χάδια, χαστούκια και το... φάντασμα του Βαρουφάκη!...

Τζουζέπε ΚόντεΟι Βρυξέλλες γυροφέρνουν την υπό σχηματισμό ιταλική κυβέρνηση, προσπαθώντας να την πείσουν ότι πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα, αφήνοντας στην...
άκρη τα προεκλογικά συνθήματα και προγράμματα, αποφεύγοντας έτσι τη σύγκρουση με τους εταίρους που μπορεί να δημιουργήσει μια νέα κρίση στην ευρωζώνη.

Και συνιστούν στη Ρώμη μια «έξυπνη» εφαρμογή του γερμανικής έμπνευσης Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή... λιτότητας και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, φροντίζοντας να υπενθυμίσουν το τεράστιο δημόσιο χρέος της χώρας.

Φυσικά, το παράδειγμα προς αποφυγήν της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης, που φιλοδοξούσε να αλλάξει την Ευρώπη και τελικά άλλαξε η ίδια, με τους εταίρους-δανειστές να αναλαμβάνουν τον ρόλο των τιμωρών και να καθορίζουν ανενόχλητα την πολιτική της χώρας, βρίσκεται εκ νέου στην κοινοτική επικαιρότητα...

Παρουσιάζοντας την έκθεση για το ευρωπαϊκό εξάμηνο 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε μόνο τα δόντια της χθες στη νέα ιταλική κυβέρνηση που αναμένεται να σχηματίσει το ακροδεξιό κόμμα Λέγκα με το λαϊκίστικο Πέντε Αστέρια.

Το «δάγκωμα» αφήνεται για μετά, σε περίπτωση που αγνοηθούν οι συστάσεις τις οποίες απηύθυναν στην ιταλική πλευρά, με διαφορετικό ύφος, ο Λετονός αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Μέλι και ξίδι

Ο Λετονός, στεγνός και ψυχρός όπως συνήθως, ανακοίνωσε ξερά το «πολιτικό μήνυμα» των Βρυξελλών: η Ιταλία πρέπει να μειώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της, να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο Π. Μοσκοβισί ήταν λιγότερο απότομος και χρησιμοποίησε το γνωστό στην Ελλάδα λεξιλόγιό του, που περιλαμβάνει λίγο μέλι και λίγο ξίδι...

Ο Γάλλος δήλωσε ότι είναι «ερωτευμένος με την Ιταλία» και «φίλος των Ιταλών», για να καταλήξει ότι η Ιταλία πρέπει να προσκομίσει στις Βρυξέλλες μια «αξιόπιστη απάντηση» για το δημόσιο χρέος, το οποίο είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.

«Το ιταλικό χρέος είναι ένα σημαντικό ζήτημα για το μέλλον της Ιταλίας και χρειάζεται μια αξιόπιστη απάντηση» είπε ο Π. Μοσκοβισί. Βέβαια, παρατήρησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει «να σεβαστεί τη δημοκρατική νομιμότητα και τους δημοκρατικούς ρυθμούς».

Αναμένοντας «πράξεις», δηλαδή «έναν προϋπολογισμό και νόμους», «θα συνεργαστούμε με την προσεχή κυβέρνηση, όπως κάνουμε με όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις» πρόσθεσε ο Γάλλος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συνεργασία θα βασίζεται στον διάλογο, τον σεβασμό και την αμοιβαία κατανόηση...

Ο αιώνιος Π. Μοσκοβισί, ο οποίος φρόντισε να κλείσει το μάτι στον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν, ανακοινώνοντας την πρόταση της Κομισιόν να εξέλθει η Γαλλία από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος (πάνω από 3% του ΑΕΠ) στην οποία βρίσκεται εδώ και 9 χρόνια - με το Βερολίνο να κλείνει σκόπιμα τα μάτια.

Το δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας μειώθηκε στο 2,6% το 2017 και προβλέπεται να βρεθεί στο 2,3% το 2018 και στο 2,8% το 2019.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί ένα μικρό δώρο των Βρυξελλών στον πρόεδρο Μακρόν, που υποσχέθηκε στην Ανγκελα Μέρκελ να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες με σκληρά μέτρα περικοπών, τα οποία όμως έχουν κατεβάσει τους εργαζόμενους στους δρόμους...

«Πατέρας» της ιδέας

Tα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης, που έχουν θορυβήσει τις Βρυξέλλες, αποτελούν αντικείμενο σύγκρισης με την κατάσταση στην Ελλάδα πριν από τα θλιβερά γεγονότα του καλοκαιριού του 2015.

Με αρκετή χολή, ιδίως από την πλευρά ορισμένων ΜΜΕ. Οπως το δημοσίευμα της βελγικής De Standaard, η οποία βλέπει στα ιταλικά σχέδια «την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος που εκτιμάται ότι θα εντείνει τις πιέσεις των κερδοσκόπων και θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα οδηγώντας εν τέλει την Ιταλία εκτός ευρωζώνης».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι «η πατρότητα της σχετικής ιδέας ανήκει στον Ελληνα πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και σημειώνεται ότι το κοινό που έχουν οι Ιταλοί λαϊκιστές μαζί του είναι η απέχθεια προς τη δημοσιονομική πειθαρχία και την παντοδυναμία της ΕΚΤ».

Το φάντασμα του Γ. Βαρουφάκη συνεχίζει να κυκλοφορεί στην αίθουσα όπου συνέρχεται η ευρωζώνη.

Πάντως, το ιταλικό ζήτημα συνδέεται καλώς ή κακώς με το ελληνικό. Βέβαια, το πρώτο μόλις αρχίζει, ενώ το δεύτερο βρίσκεται κοντά στο τέλος, όπως τουλάχιστον δηλώνουν η Αθήνα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το γεγονός ότι πολλά πράγματα παραμένουν σε εκκρεμότητα καθιστά λεπτή τη θέση των Αθηνών, που θέλει να αποφύγει συγκρίσεις και ξύσιμο πληγών, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω τα γεγονότα του 2015. Το πεδίο, όμως, είναι ναρκοθετημένο...

Κώστας Μοσχονάς

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: