29.5.18

Σενάρια για κάλπες το καλοκαίρι...

Κέρδη στις δημοσκοπήσεις για Λέγα και Πέντε Αστέρια...

Σενάριο για άμεση προσφυγή στις κάλπες, λόγω του αδιεξόδου στο σχηματισμό κυβέρνησης από ακροδεξιούς και λαϊκιστές, κυκλοφορεί την Τρίτη στην Ιταλία, την ώρα που...
η πολιτική κρίση προκαλεί άνοδο της απόδοσης των ιταλικών ομολόγων αλλά και παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη.

«Η Ιταλία απέχει μόνο λίγα βήματα από το νά χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών» προειδοποίησε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Ιγκνάσιο Βίσκο, υπογραμμίζοντας ότι η όποια προσπάθεια για αποδυνάμωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας θα υπονόμευε χρόνια πολύτιμων μεταρρυθμίσεων.

Ο Βίσκο αναγνώρισε ότι το ξεπούλημα ιταλικών μετοχών και ομολόγων είναι πολύ σοβαρό, αμφισβήτησε όμως ότι έχει λογική βάση: «Δεν υπάρχει άλλη αιτία, παρά τα συναισθήματα, για αυτό που βλέπουμε σήμερα στις αγορές» είπε.

Στο μεταξύ, ο τεχνοκράτης εντολοδόχος πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι (εικόνα) έφυγε την Τρίτη από το ιταλικό προεδρικό μέγαρο χωρίς συμφωνία για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου

«Ο Κάρλο Κοταρέλι ενημέρωσε τον Ιταλό πρόεδρο για την όλη κατάσταση και πρόκειται να ξανασυναντηθούν αύριο το πρωί» δήλωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του προεδρικού μεγάρου, Τζοβάνι Γκράσο.

Η αναβολή ερμηνεύεται ως πιθανή αδυναμία του Κοταρέλι να εξασφαλίσει τη στήριξη της Βουλής και της Γερουσίας.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, η χώρα είναι πιθανό να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, με πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής την 29η Ιουλίου και την 5η Αυγούστου. Υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες τάχθηκαν σχεδόν όλα τα κόμματα.

Αυτό όμως θα προϋπέθεσε άμεση διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας και παραμονή του Πάολο Τζεντιλόνι στην πρωθυπουργία, εκτός αν η θητεία του Κοταρέλι ως πρωθυπουργού λήξει σε δύο μήνες.

Ο Κοταρέλι έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά την άρνηση του προέδρου Σέρτζιο Μοταρέλα να δεχθεί τον ευρωσκεπτικιστή υπουργό Οικονομικών που πρότεινε το υποψήφιο κυβερνητικό σχήμα της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά με τους λαϊκιστές των Πέντε Αστέρων.

Ο πρόεδρος θεωρούσε ότι η πρόταση του συνασπισμού θα απειλούσε τη συμμετοχή της Ιταλίας στην ευρωζώνη.

Η πολιτική αστάθεια που συνεχίζεται για 12η εβδομάδα μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου, σε συνδυασμό με τις ευρωσκεπτικιστική στάση των δύο κομμάτων, προκάλεσαν οικονομική κρίση με πτώση του χρηματιστηρίου και εκτίναξη της απόδοσης των ιταλικών ομολόγων.

Κέρδη στις δημοσκοπήσεις για Λέγα και Πέντε Αστέρια

Σε νέα δημοσκόπηση του SWG, η ακροδεξιά Λέγκα συγκεντρώνει ποσοστό 27,5% στην πρόθεση ψήφου, περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες ψηλότερα από την επίδοση του κόμματος στις εκλογές της 4ης Μαρτίου.Το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων παραμένει πρώτο με 29,5%, τρεις μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τις εκλογές.

Τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν από κοινού 57%, ποσοστό που θα τους έδινε την πλειοψηφία σε περίπτωση συνεργασίας και στις επόμενες εκλογές...

Δεν υπάρχουν σχόλια: