5.5.18

Γιατί ζητούν εκλογές τώρα;...

Πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας σε συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματός του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές για τον Σεπτέμβριο, αμέσως δηλαδή μόλις...
...η χώρα βγει από τα μνημόνια.

Στη συνέχεια ακολούθησε η Φώφη Γεννηματά, η οποία τον υπερκέρασε ζητώντας άμεση προσφυγή στις κάλπες. Πριν από την τελική συμφωνία με τους δανειστές, όπως είπε, γιατί «η χώρα και ο λαός μας δεν επιτρέπεται να βρεθούν μπροστά σε τετελεσμένα». 

Χθες ο κ. Μητσοτάκης προσάρμοσε το αίτημά του για εκλογές με όσα είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. «Οι εκλογές σε μια Δημοκρατία δεν είναι πρόβλημα. Πιστεύω ότι οι εκλογές σήμερα είναι λύτρωση» διαμήνυσε από τη Θεσσαλονίκη.  

Οι εκλογές είναι η κορύφωση της δημοκρατίας και με αυτή την έννοια κανείς δεν είναι αντίθετος με τη διεξαγωγή τους. Το χειρότερο όμως στην πολιτική είναι να απαντάει κανείς σε συγκεκριμένες καταστάσεις με γενικές διατυπώσεις και αιτήματα.

Χρειάζονται άραγε εκλογές σήμερα; Το ερώτημα είναι πολύ συγκεκριμένο. Το ίδιο συγκεκριμένη πρέπει να είναι και η απάντηση. Που σημαίνει πως πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα δεδομένα της συγκεκριμένης κατάστασης. 

Η χώρα βρίσκεται μόλις τρεις μήνες πριν από τη λήξη του τρέχοντος, τρίτου, Μνημονίου και όλοι επιθυμούν να είναι και το τέλος της μνημονιακής κατάστασης και της επιτροπείας που ζούμε εδώ και οχτώ χρόνια.

Εξοδος όμως από τα μνημόνια σημαίνει τη διασφάλιση της δυνατότητας της χώρας να καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της απευθείας από τις αγορές. 

Αυτό απαιτεί ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η οικονομία να είναι σταθερή και εγγυημένα σε ανοδική -έστω αργή- τροχιά.

Η προϋπόθεση αυτή επιχειρείται να καλυφθεί με το ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Το χρέος επίσης να είναι ρυθμισμένο, ώστε να θεωρείται βιώσιμο.

Και τα δύο αυτά ζητήματα βρίσκονται στην πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. 

Χρειάζονται επομένως εκλογές τώρα; Η πραγματικότητα απαντάει, με κατηγορηματικό τρόπο, αρνητικά. Εκτός και αν επιδίωξη αυτών που τις ζητούν είναι να τιναχτούν τα πάντα στον αέρα, με τελική κατάληξη ένα νέο Μνημόνιο.

Αυτό άραγε θέλουν ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά ή απλώς καταθέτουν αιτήματα, χωρίς να νοιάζονται γι' αυτό που θα συμβεί αν γίνουν αποδεκτά; Τόση ανευθυνότητα;...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: