19.5.18

Έξι καταπληκτικά εξώφυλλα...


Το National Geographic είναι το ομορφότερο και εγκυρότερο περιοδικό στον τομέα του. Ένα περιοδικό του πολιτισμού, της ιστορίας, της φύσης. Οι φωτογραφικές του συνθέσεις συχνά εκπλήσσουν για την...
ευρηματικότητά τους, την πρωτοτυπία τους, τη τεχνική τους. 

Στο τεύχος Ιουνίου που έρχεται, το περιοδικό αναρωτιέται «Πλανήτης ή Πλαστικό;» και συνοδεύει το ερώτημά του με τη κορυφή του παγόβουνου των συνθετικών υλικών που κατακλύζουν τον κόσμο, σε θάλασσα και στεριά. Με την ευκαιρία, αναζητήσαμε παλαιότερα εξώφυλλα του National Geographic και ξεχωρίσαμε πέντε ακόμα (έξι με εκείνο που προαναφέρθηκε) για να τα μεταφέρουμε εδώ, στον δικό μας διαδικτυακό αστεροειδή. Δείτε τα, θαυμάστε τα.



Τον Ιούλιο του 1959 το National Geographic κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με το κίτρινο περίγραμμα στο εξώφυλλό του, κάτι που έμελλε να καθιερωθεί στις δεκαετίες που ακολούθησαν και να γίνει το χαρακτηριστικό γνώρισμά του. 



Τεύχος Οκτωβρίου 2009. Ένας τεράστιος κορμός δέντρου (ενός ερυθρόδεντρου, όπως ονομάζεται) καλύπτει όλο το ύψος του εξωφύλλου του περιοδικού. Είναι το υψηλότερο δέντρο του κόσμου που εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια. Φτάνει στα 116 μέτρα και για να φωτογραφηθεί ολόκληρο έγιναν 126 λήψεις που συνενώθηκαν. Μια καταπληκτική (σαν ανάγλυφη!) φωτογραφική σύνθεση.



Το όνομά της Κοκό και έμαθε να φωτογραφίζει από έναν φωτογράφο του National Geographic. Εδώ στην πρώτη… σέλφι της ιστορίας. Τεύχος Οκτωβρίου 1978.



Τα μάτια! Τα ομορφότερα, τα πιο «ομιλητικά». Η νεαρή Αφγανή, που απέδρασε από το στρατόπεδο του Πακιστάν, πλημμύρισε με λάμψη το εξώφυλλο του National Geographic στο τεύχος του Ιουνίου 1985. 



Το τεύχος του Δεκεμβρίου 1969, με το ιστορικό βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη. Στη «μάσκα» του κράνους τού Μπαζ Ολντριν εικονίζεται ο Νιλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος που πάτησε στον πλανήτη.

harddog-sport.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: