1.5.18

Η Σμύρνη, ο Ερντογάν και η κυρία Ρεπούση...


Εντάξει. Ο Ερντογάν το χαβά του για την Σμύρνη. Προπαγανδιστικά αναμασήματα που δεν αντέχουν ούτε λεπτό μπροστά στα...
αδιάσειστα στοιχεία πληθώρας ιστορικών.

Θα μπορούσε,βέβαια, ο Πρόεδρος της γείτονος να συμβουλευτεί  εγχειρίδια Τούρκων ιστορικών, που μεταξύ άλλων εμπεριέχουν και την άποψη στενών συνεργατών του Κεμάλ για το ποιοί έκαψαν την Σμύρνη. Αλλά τι περιμένεις απο έναν άνθρωπο που δηλώνει δημοσία οτι την Αμερική την είχαν ανακαλύψει Μουσουλμάνοι;

Εντάξει ο Ερντογάν. Αυτός είναι. Και όλα μπορείς να τα περιμένεις από αυτόν. Αλλά πριν από λίγα χρόνια υπήρξε μια δική μας ανατριχιαστική απόπειρα (βιβλίο Ιστορίας της 6ης Δημοτικού) να υποβαθμιστούν εκείνες οι τραγικές στιγμές. Έτσι, αστόχαστα και προκλητικά, η αγωνία και η εξολόθρευση του ελληνικού στοιχείου σχεδόν απουσιάζουν ως στοιχεία μιας βεβαιωμένης ιστορικά φρικωδίας.

Κατά τούτο, δεν είναι τυχαίο το ρήμα «συνωστίζονται» που χρησιμοποιήθηκε από τους συγγραφείς του βιβλίου αυτού...Βέβαια, η κυρία Ρεπούση έσπευσε μετά τις αντιδράσεις να χαρακτηρίσει ατυχή την χρησιμοποίηση του ρήματος . Αλλά ουδόλως αναρωτήθηκε αν οι αναφορές τόσο στην Μικρασιατική Καταστροφή όσο και στην Επανάσταση του ΄21 πληρούν βασικούς όρους επιστημοσύνης.

Το έχουμε ξαναπεί. Οι εθνικές ιστορίες-όλες!-εμπεριέχουν κατασκευές, μύθους και μισές αλήθειες. Επομένως, απαιτείται αναθεώρηση στα σημεία. Αυστηρά επιστημονική. Με διάλογο και ανιδιοτέλεια. Με περίσκεψη και πειθώ κι όχι με αποδομητική διάθεση, κρημνιστικού και προσβλητικού χαρακτήρα.

Δυστυχώς, το περιώνυμο βιβλίο της 6ης Δημοτικού, υπό την επίβλεψη της κυρίας Ρεπούση, καθώς και ανάλογες να αναθεωρηθεί η επίσημη ιστορία, πάσχουν εγγενώς, αδικώντας τα θετικά στοιχεία που εισκομίζουν.

Υ.Γ. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ετοίμασε Ψήφισμα για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Όμως οκτώ Σύμβουλοι, εκλεγέντες από την μουσουλμανική μειονότητα, αρνήθηκαν να συνυπογράψουν το Ψήφισμα...Ναι, οι ίδιοι που κατά καιρούς κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Γιάννης Τριάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια: