16.12.17

ΚΕΕΛΠΝΟ και πρώην υπουργοί Υγείας...

Tο αλισβερίσι της διαφθοράς...

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ χρησιμοποιήθηκε διαχρονικά μέχρι πρόσφατα για ιδίους στόχους, είτε αυτοί ήταν οικονομικοί είτε προσωπικού και πολιτικάντικου χαρακτήρα. Πολιτικό χαρακτήρα θα...
είχε αν η στόχευση των ενδιαφερόμενων πολιτικών ήταν η αποτελεσματικότητα του οργάνου σε αυτό στο οποίο έχει ταχθεί να κάνει. Οποιοσδήποτε άλλος στόχος για ίδιον συμφέρον -είτε αυτός είναι προσωπικός, είτε είναι να βάλουμε τους δικούς μας ανθρώπους μέσα, είτε είναι οικονομικός, είτε είναι πολιτικάντικος για να πάρουμε παραπάνω ψήφους από μερίδες ατόμων- είναι διαφθορά. Πρώτη φορά αντιμετωπίζεται το θέμα ΚΕΕΛΠΝΟ, ο καρκίνος μέσα στο υπουργείο Υγείας, από τη σημερινή κυβέρνηση. Και όχι μόνο το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά γενικότερα η υγεία».

Τα λόγια της πρώην υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη συνοψίζουν τα όσα κατέδειξε χθες μέσα από το δεύτερο και τελευταίο μέρος της κατάθεσής της στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας την περίοδο 1997-2014.

Η καθηγήτρια Παθολογίας-Ανοσολογίας επανέλαβε ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είναι μία «μαύρη τρύπα» στην οποία όσα χρήματα κι αν ρίξεις χάνονται και κατήγγειλε ότι το Κέντρο χρησιμοποιήθηκε και ως αντιπολιτευτικό όργανο προς την ίδια, την περίοδο που διατέλεσε υφυπουργός Υγείας και που τυπικά το επόπτευε, ενώ ο υπουργός ασκούσε την ουσιαστική εξουσία στο ΚΕΕΛΠΝΟ,

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ένα όργανο στα χέρια των υπουργών και επίσης οι υπουργοί στα χέρια του ΚΕΕΛΠΝΟ [...] Ο ένας κρατάει τον άλλο [...] Την ξέρετε την έννοια αλισβερίσι;» είπε και πρόσθεσε ότι «δεν έκανε τη δουλειά του, αλλά κάτι άλλο, λειτουργούσε για κάποιον άλλο σκοπό. Από εδώ λεφτά, από εκεί λεφτά, δίνουν, παίρνουν, δεν έχουν λογιστικό σύστημα, δεν έχουν τίποτα και έχουν πρόθεση να ευχαριστήσουν κάποιους. Και σε αυτό συμμετείχε και η πολιτική ηγεσία, ο εκάστοτε υπουργός».

Φωτεινή Σκοπούλη 
Για το μέγεθος της κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος είπε χαρακτηριστικά: «Μπήκα στο υπουργείο και για μεγάλο χρονικό διάστημα αντί να υπολογίζω τα νούμερα με δισεκατομμύρια τα υπολόγιζα με χιλιάδες διότι μου ήταν αδύνατο να διανοηθώ αυτά τα μεγέθη». Δεν είναι μόνο οικονομικό όμως το θέμα, επισήμανε, δηλαδή εκείνο που καταλήγει στο να επιβαρύνεται ο δημόσιος προϋπολογισμός με πολλά εκατομμύρια ευρώ, αλλά και οι διεφθαρμένες πολιτικές παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο που καλύπτουν παραβάσεις.

Αναλυτικότερα, καταδεικνύοντας τη διαφθορά που καλύπτεται διά νόμου, σημείωσε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ, αρχικά ΚΕΕΛ, συστήθηκε το 1992 για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS, το 1994 νομοθετήθηκε ότι ο υπουργός ασκεί τον έλεγχό του και εξαιρείται από το σύστημα προσλήψεων του Δημοσίου, το 1995 εξαιρέθηκε από τη διαδικασία προμηθειών του Δημοσίου, το 2000 εισήχθη ότι εποπτεύεται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής του υπουργείου Υγείας, αλλά εξακολουθεί ο υπουργός να αποφασίζει για τα πάντα, το 2005 μετονομάστηκε σε ΚΕΕΛΠΝΟ και προστέθηκαν σε αυτό αρμοδιότητες και για άλλα νοσήματα, το 2011 εξαιρέθηκε από τη νομοθεσία για τις ΔΕΚΟ και το 2012 από το Δημόσιο λογιστικό.

«Ο λύκος στην αντάρα χαίρεται»

«Δεν υπήρχε αίσθηση του «τι έχω;», «τι ξοδεύω;» και «τι αποτελέσματα φέρνω;». Οι άνθρωποι αυτοί, ακόμη και την περίοδο της κρίσης, συνέχιζαν κατά το «ο λύκος στην αντάρα χαίρεται», σημείωσε και αναφέρθηκε ενδεικτικά στις μυθικές παραγγελίες εμβολίων και φαρμάκων την περίοδο της πανδημίας της γρίπης, που συνιστά «μείζον θέμα», όπως είπε. «Αν δείτε τον απολογισμό για τη γρίπη, θα διαπιστώσετε ότι πήραν τα χρήματα, τα 200 εκατομμύρια ευρώ, και τα πήγαν αλλού».

Ακόμη μίλησε για 2,5 εκατομμύρια ευρώ που μοιράστηκαν στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και σε ιδιωτικές εταιρείες για τη δημιουργία Εθνικού Χάρτη Υγείας που δεν έγινε ποτέ, αλλά και για τη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για τη γρίπη το 2009 που κόστισε 100.000 ευρώ για την οποία διερωτήθηκε «τι σημαίνει “τηλεφωνική γραμμή για τη γρίπη”;. Αν έχει συμπτώματα ο άνθρωπος θα πάει στον γιατρό».

Η Φ. Σκοπούλη μίλησε για ένα Κέντρο, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), με συγκεκριμένο προϋπολογισμό, ΕΣΠΑ, χορηγίες και δάνεια, το οποίο ζητούσε κι επιπλέον υπερωρίες από το υπουργείο Υγείας τις οποίες και «εννοείται» πως έπαιρνε.

Ακόμη, για δέκα αποσπασμένους υπαλλήλους του στο γραφείο προμηθειών του υπουργείου Υγείας, γεγονός που διερωτήθηκε αν συνιστά κράτος ή παρακράτος, για να απαντήσει «ο νοών νοείτω, όταν έχεις άτομα από ένα ΝΠΙΔ, το οποίο κάνει προμήθειες και όχι μόνο αλλά οδηγεί και σε νομοθετήματα ή σε ερμηνευτικές εγκυκλίους κατ’ εικόνα και ομοίωση συγκεκριμένων προμηθευτών κάποιο ρόλο έχει εκεί μέσα».

Η Φ. Σκοπούλη ρωτήθηκε από τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για την αντίδραση στην επιστολή που απέστειλε -αφού είδε και απόειδε προσπαθώντας να συνεργαστεί με το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη δημόσια υγεία- προς τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, την οποία κοινοποιούσε στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους τότε προέδρους του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ζητώντας μεταξύ άλλων την αλλαγή του νομικού πλαισίου του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Παράλληλα με την επιστολή ζητούσε την άμεση ανάκληση του Διοικητικού Συμβουλίου και αντικατάστασή του με άλλο προσωρινό μέχρι να οριστικοποιηθεί το νέο νομικό πλαίσιο και την άμεση απομάκρυνση του διοικητικού διευθυντή και αντικατάστασή του από υψηλόβαθμο υπάλληλο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Οι εκκρεμείς έλεγχοι

Προς επίρρωσιν των όσων ζητούσε πρόσθετε ότι σε βάρος του οργανισμού εκκρεμούσαν έλεγχοι για κακοδιαχείριση και κακοδιοίκηση από οκτώ διαφορετικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ενώ η ίδια είχε ζητήσει δύο, ο ένας από τους οποίους προς το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) ακυρώθηκε από τους υπουργούς Υγείας Α. Λυκουρέντζο και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη μετά από έκκληση της τότε προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζ. Κρεμαστινού.

Το αίτημά της βρήκε αντίσταση από το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε και χθες η Φωτεινή Σκοπούλη. Τύποις μετά δυο μήνες συστήθηκε διακομματική επιτροπή για να αλλάξει το Διοικητικό Συμβούλιο και το ΠΑΣΟΚ δεν εμφανίστηκε ποτέ.

Στη διάρκεια της κατάθεσής της η Φ. Σκοπούλη δέχτηκε επιθέσεις καταρχήν από τον βουλευτή της Ν.Δ. Νότη Μηταράκη και στη συνέχεια από τη βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου. Ο μεν πρώτος σηκώνοντας τους τόνους κατηγόρησε την πρώην υφυπουργό ότι εκείνη ζήτησε από το ΚΕΕΛΠΝΟ να κάνει απευθείας ανάθεση σε εταιρεία για την προμήθεια αντιδραστηρίων.

Οπως όμως είχε ήδη διαφανεί από την εισήγηση της Φ. Σκοπούλη και τη σχετική κατάθεση εγγράφων από την ίδια, η επιστολή της προς το ΚΕΕΛΠΝΟ στις 23 Αυγούστου 2012 υπενθύμιζε στο ΚΕΕΛΠΝΟ την προϋπάρχουσα ήδη δοθείσα έγγραφη εντολή του τότε υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου, στις 2 Αυγούστου, για την προμήθεια με απευθείας ανάθεση των αντιδραστηρίων. Κι ακόμη πως αυτό έγινε διότι της ζητήθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά την πίεση της τότε προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένης Κουρέα-Κρεμαστινού, η οποία επισκέφθηκε τον υπουργό και απαιτούσε να έχει το σχετικό δεύτερο έγγραφο στα χέρια της την ίδια μέρα.

Ενδεικτικά η Φ. Σκοπούλη ανέφερε το παράδειγμα της επιμονής του ΚΕΕΛΠΝΟ και στο θέμα αγοράς μοναδιαίων ελέγχων για τον ιό του Δυτικού Νείλου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, τριπλάσιας αξίας από άλλη μέθοδο που ήλεγχε ομαδικά δείγματα και εφαρμοζόταν διεθνώς, διότι ήταν, κατά το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο «ενδεδειγμένος επιστημονικά τρόπος».

Από την πλευρά της η Εύη Χριστοφιλοπούλου επιτέθηκε στη Φωτεινή Σκοπούλη γιατί η τελευταία κατήγγειλε πως το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να αλλάξει το Διοικητικό Συμβούλιο και τη διεύθυνση του ΚΕΕΛΠΝΟ. «Συμμετείχα σε συνάντηση με τον υπουργό, περιμέναμε τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι δεν ήρθαν ποτέ», εξήγησε και πρόσθεσε ότι ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος της μετέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε την αντικατάσταση του Διοικητικού Συμβουλίου και της διεύθυνσης του ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Ηρθα εδώ οικειοθελώς να καταγγείλω αυτή την παρακρατική ιστορία στο υπουργείο Υγείας, μιλάω για πράγματα που κανένας άλλος μάρτυρας που έχετε καλέσει δεν έχει πει. Αν σας αρέσει, αν δεν σας αρέσει...», αντέδρασε η Φ. Σκοπούλη στις φωνές της βουλευτού.

Τα νέα στοιχεία

Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που κατέθεσε ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς σχετικά με συστηματική επιχορήγηση του ΚΕΕΛΠΝΟ στη μητρόπολη Καισαριανής, ο επικεφαλής της οποίας κ. Δανιήλ ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου επί δεκαπενταετία (2000 - 2015).

Η επιχορήγηση αφορά τη Μητρόπολη Καισαριανής-Βύρωνος-Υμηττού με ποσά που, όπως ενδεικτικά ανέφερε ο βουλευτής, το 2007 ήταν 93.000 ευρώ, το 2008 334.000 ευρώ και το 2009 375.000 ευρώ. Η αιτιολόγηση της επιχορήγησης από το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ότι η Μητρόπολη «επιτελεί ευρύ φιλανθρωπικό έργο στον χώρο των πασχόντων οικονομικών μεταναστών και γενικά ανθρώπων, οι οποίοι διστάζουν να προσεγγίσουν τον επίσημο υγειονομικό ιστό της χώρας, προκειμένου να ενισχύσει το παραπάνω έργο με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας».

Οπως σχολίασε η Φ. Σκοπούλη, το ΚΕΕΛΠΝΟ «επικαλείται δηλαδή ότι οι πρόσφυγες δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις δομές της δημόσιας υγείας και είναι πολύ πιο εύκολο οι μουσουλμάνοι, για παράδειγμα, να πάνε στη χριστιανική εκκλησία. Από την άλλη, το ΚΕΕΛΠΝΟ συναινεί και βγαίνουν οι ιερόδουλες στην τηλεόραση...».

Ο Θεόδωρος Παπαδημητρίου

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι εκείνο που έλεγε στους υπουργούς τι πρέπει να κάνουν [...] Ελεγε «κύριε, θα κάνεις αυτό, το ένα, το άλλο. [...] Τι να έκανε ένας υπουργός;»». Η φράση αυτή συνοψίζει την προχθεσινή κατάθεση του επί 25ετία γενικού διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Θεόδωρου Παπαδημητρίου, ο οποίος επανεμφανίστηκε έπειτα από ακόμη μία απουσία του για λόγους υγείας κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής που τον ανέμενε.

Θεόδωρος Παπαδημητρίου


«Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι εκείνο που έλεγε στους υπουργούς τι πρέπει να κάνουν [...] Ελεγε «κύριε, θα κάνεις αυτό, το ένα, το άλλο. [...] Τι να έκανε ένας υπουργός;»». Η φράση αυτή συνοψίζει την προχθεσινή κατάθεση του επί 25ετία γενικού διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Θεόδωρου Παπαδημητρίου, ο οποίος επανεμφανίστηκε έπειτα από ακόμη μία απουσία του για λόγους υγείας κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής που τον ανέμενε.
Θεόδωρος Παπαδημητρίου 
Ο γιατρός μικροβιολόγος αμφισβήτησε ξανά τα πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) για τις υποθέσεις των διορισμών, των συμβάσεων αγοράς και μίσθωσης ακινήτων, των υπέρογκων ποσών που έχουν καταβληθεί για διαφημιστική δαπάνη.

«Θα τα δείξει όλα η δικογραφία», απάντησε σε κάθε περίπτωση. Επανέλαβε ότι απολύθηκε «επειδή ακριβώς υπάρχει αυτή η περίφημη δικογραφία, αζημίως», καθώς και τα παράπονά του για απαξιωτικές δηλώσεις ορισμένων μελών της Επιτροπής αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη που καταργούν το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη.

Κι ενώ κατά την προηγούμενη κατάθεσή του στην Επιτροπή ο Θ. Παπαδημητρίου, όταν του είχε μεταφερθεί στοιχείο της κατάθεσης της πρώην προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένης Κουρέα-Κρεμαστινού, ότι το «το ΚΕΕΛΠΝΟ διαχρονικά ήταν το μακρύ χέρι του υπουργείου Υγείας», ο ίδιος είχε απαντήσει: «Ετσι. Δυστυχώς, αυτό το bypass ίσχυε από πάντα και συνεχίζει να ισχύει και σήμερα. Πέντε προσλήψεις υπάρχουν σήμερα. Και κατηγορείτε εμένα;», χθες δήλωσε πως κάτι τέτοιο δεν ίσχυε, παρέχοντας πλήρη κάλυψη στους υπουργούς Υγείας για όλα τα θέματα.

«Δεν βγήκε τίποτα από το υπουργείο Υγείας» είπε και πρόσθεσε ότι οι ευθύνες, «αν υπάρχουν», μοιράζονται στη διοίκηση και τον ίδιο. Σημείωσε ακόμη ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν «χωρίς αλεξίπτωτο, δηλαδή οι δαπάνες που κάναμε δεν περνούσαν από πάρεδρο που θα τις σταματούσε κι αυτό ήταν καρμανιόλα».

Τέλος, σχετικά με τις 23 προσλήψεις του Αδ. Γεωργιάδη, χαρτί που επανειλημμένως αμφισβήτησε ότι παρέλαβε, είπε ότι «κάποιος πουλάει στον κ. Πολάκη εξυπηρέτηση ή κάποιος εμφανίζει σκάνδαλα για ίδιον όφελος. Κάποιος κοροϊδεύει τον αναπληρωτή υπουργό. Βλέπω μια αγωνιώδη προσπάθεια και βλέπω να έρχονται απανωτά. Γίνεται μια προσπάθεια να στηρίξουμε ένα χαρτί, το οποίο υποτίθεται έστειλε σε μένα ο υπουργός» και κατέληξε: «Εγώ κυκλοφορώ με φυλακτό! Εγώ είμαι άνθρωπος θρησκευόμενος! Ποτέ δεν μου υπέδειξε ονόματα ο Γεωργιάδης. Τέρμα και τελείωσε! Εξανίσταμαι πραγματικά!»...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: