1.12.17

Δυστυχώς θα μπορούσαν να γίνουν πολλά περισσότερα...

«Αρκούσε οι γενικοί γραμματείς, έστω, των υπουργείων να μην ασχολούνταν μονάχα με την προώθηση της προσωπικής τους πολιτικής ανέλιξης»…

Πολύς καβγάς γίνεται και φέτος για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής μέσα στο στενάχωρο πλαίσιο της...
δημοσιονομικής επιτήρησης και μέτρο στήριξης των πιο αδύναμων στρωμάτων χαρακτηρίζεται από τους υποστηρικτές του. Αντιθέτως, οι επικριτές μιλούν για υποκριτικό φιλοδώρημα και κάποιοι υπενθυμίζουν στους σημερινούς κυβερνώντες τη σκληρή κριτική που έκαναν οι ίδιοι παλιότερα, στο μέρισμα που είχε διανείμει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Αξίζει, παρ' όλα αυτά, να σταθούμε στη διαδικασία. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων στήθηκε εγκαίρως, είναι λειτουργική και επιτρέπει στους πολίτες να διεκπεραιώσουν την αίτησή τους απ’ το σπίτι, με πολύ απλά βήματα, εισαγωγή ελάχιστων πληροφοριών και αναλυτικές επεξηγήσεις ανά πεδίο.

Συνδεμένη με το ηλεκτρονικό σύστημα της Εφορίας, αντλεί από εκεί τα περισσότερα στοιχεία που απαιτούνται και με το πέρας της αίτησης ο ενδιαφερόμενος πληροφορείται αμέσως αν έχει λαμβάνειν ή όχι. Μάλιστα, στους δικαιούχους αναγράφει το ακριβές ποσό που θα πιστωθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό, ενώ σε όσους απορρίπτονται, αναφέρονται επακριβώς οι λόγοι της απόρριψης.

Δίχως ψυχοφθόρες ουρές σε εφορίες, τράπεζες και λογιστικά γραφεία, δίχως σπατάλη χρόνου και ενέργειας, δίχως χαρτούρα, περιττά έξοδα και ταλαιπωρία, δίχως να αναλωθεί ένα ολόκληρο ανθρώπινο δυναμικό για τη διεκπεραίωση μιας απλής διαδικασίας.

Μεγάλη υπόθεση η ηλεκτρονική διακυβέρνηση· να κάνεις τέτοιες δουλειές απ’ το σπίτι σου μέσα σε δέκα λεπτά, δίχως να γίνεσαι βορά στην κρεατομηχανή της γραφειοκρατίας. Θυμάμαι παλιότερα, κάθε Αύγουστο, που στηνόμασταν οι εκπαιδευτικοί σε ατελείωτες ουρές προκειμένου να υποβάλουμε μια απλή αίτηση αναπληρωτή, την οποία μάλιστα ο αρμόδιος υπάλληλος απλώς καταχώριζε στο ηλεκτρονικό σύστημα!

Εδώ και δύο χρόνια μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, στο ίδιο ηλεκτρονικό σύστημα, οποιαδήποτε ώρα και στιγμή.

Την εποχή που στην Ελλάδα έρρεε αθρόα το χρήμα, έγιναν βήματα στον τομέα της μηχανοργάνωσης και της ηλεκτρονικής επαφής του πολίτη με τις υπηρεσίες. Δυστυχώς θα μπορούσαν να γίνουν πολλαπλά περισσότερα, με κεντρικό σχεδιασμό και όχι αποσπασματικά· αρκούσε οι γενικοί γραμματείς, έστω, των υπουργείων να μην ασχολούνταν μονάχα με την προώθηση της προσωπικής τους πολιτικής ανέλιξης, αλλά να ενδιαφέρονταν στοιχειωδώς για τη διοίκηση.

Πληθώρα οι περιπτώσεις πληροφοριακών συστημάτων που χρησιμοποιήθηκαν άπαξ, δεν ήταν λειτουργικά ή δεν διασυνδέθηκαν ποτέ μεταξύ τους. Τον τελευταίο καιρό της κρίσης, διαφαίνεται μια αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας και μια διάθεση να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης. Γιατί αν απ’ το κοινωνικό μέρισμα έχουν λαμβάνειν αρκετοί –και σε καλή μεριά–, απ’ το ηλεκτρονικό μέρισμα θα βγούμε ωφελημένοι όλοι...

Λευτέρης Κουγιουμουτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: