19.12.17

Ο πόλεμος της... «επόμενης μέρας»...

Δεν είναι κάθε αξιολόγηση... γιορτή. Το γνωρίζουν πολύ καλά τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στο στρατόπεδο των θεσμών. Η...
ηρεμία με την οποία ολοκληρώθηκε σε τεχνικό επίπεδο η διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση παραπέμπει στη νηνεμία πριν από την καταιγίδα. Η τέταρτη αξιολόγηση μόνο περίπατος δεν θα είναι, όπως εύκολα μπορεί να συνειδητοποιήσει κάποιος αν διαβάσει την «ατζέντα».

Όχι, δεν είναι τα 82 προαπαιτούμενα αυτά που «τρομάζουν». Είναι οι συσχετισμοί που θα έχουν διαμορφωθεί τον Μάιο και οι ισορροπίες που θα επικρατούν στις σχέσεις Ευρώπης - ΔΝΤ, με την Αθήνα να βρίσκεται για μια ακόμη φορά στη μέση.

 Κάποιος είπε στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον ο ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο.
 Κάποιος άλλος όμως – εν προκειμένω ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών – είχε παρομοιάσει τους δανειστές με τα «λιοντάρια» που τσακώνονται.
Τον Μάιο, όταν πλέον θα κορυφώνεται η συζήτηση για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, οι θεσμοί θα έχουν κάθε λόγο να διαφωνούν στην πλάτη της Ελλάδας.
 Θα γίνει η ρύθμιση για το χρέος που ζητά το ΔΝΤ;
 Θα εφαρμοστεί νωρίτερα η μείωση του αφορολογήτου, όπως επίσης θέλει το Ταμείο;
 Θα πάρουν οι Ευρωπαίοι τις διασφαλίσεις που θέλουν ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα συνεχιστούν;
 Θα εξασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση τα επιχειρήματα που χρειάζεται για να πείσει τους πολίτες, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια νίκη για την Ελλάδα – και πάντως όχι πύρρειος;

Ένα είναι σίγουρο: ο Μάιος του 2018 θα είναι ιστορικός μήνας...

Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: