29.12.17

Πρόκληση με φόντο τους υδρογονάνθρακες…

Κλιμακώνει επικίνδυνα τη ρητορική της η Άγκυρα, ενόψει της έναρξης των εργασιών εντός της κυπριακής ΑΟΖ από το γεωτρύπανο «Saipem 12000», που έχει μισθώσει η ιταλογαλλική κοινοπραξία ENI-TOTAL.

Σε...
ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «μονομερείς και απαράδεκτες ενέργειες» από την ελληνοκυπριακή πλευρά, που αγνοεί, όπως τονίζει, «τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, συνιδιοκτητών του νησιού, στους φυσικούς πόρους». Παράλληλα, προειδοποιεί ότι είναι «αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της εντός της υφαλοκρηπίδας και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Σημειώνεται ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις του «Saipem 12000» αναμένεται να αρχίσουν την Πρωτοχρονιά του 2018.

Από την πλευρά της, πάντως, η Άγκυρα έχει ήδη δημιουργήσει συνθήκες έντασης τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή, πιο πρόσφατα μέσω της... εμφατικής διέλευσης του πλωτού γεωτρύπανου που έχει μισθώσει για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, του «Deep Sea Metro 2» συνοδεία κορβέτας του τουρκικού ναυτικού, από το μέσον του Αιγαίου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή».

Δεδομένου ότι το πλωτό γεωτρύπανο θα σταθμεύσει στην Κωνσταντινούπολη για τις επόμενες ημέρες, δεν θα βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ (ή στην ευρύτερή της περιοχή) τα αμέσως επόμενα 24ωρα, όταν και αναμένεται να ξεκινήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις των ENI και Total.

Αν και στη Λευκωσία εξακολουθεί να υφίσταται ανησυχία για την τουρκική κινητικότητα, καθίσταται σαφές ότι παράλληλα προς τις εν λόγω γεωτρήσεις, δεν θα αρχίσουν και ανάλογες κινήσεις από την πλευρά της Αγκυρας. Βέβαια, η παρουσία σεισμογραφικών-ωκεανογραφικών σκαφών, όπως του «Barbaros» στην περιοχή, είναι δηλωτικό των προθέσεων της Τουρκίας. Η τουρκική κινητοποίηση δεν θεωρείται, επίσης, άσχετη προς τις υλοποιούμενες έρευνες από το Ισραήλ έως και την Ιταλία, για τη δυνατότητα κατασκευής (ή μη) του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed. Εντέλει, εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία στην περίπτωση της Κύπρου είναι η κατεύθυνση στην οποία θα δραστηριοποιηθεί το πλωτό γεωτρύπανο, βόρεια (όπου βρίσκονται τα Κατεχόμενα) ή νότια της νήσου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: