2.12.17

«Κλειδώνει» η τεχνική συμφωνία...

Η πιο αθόρυβη αξιολόγηση της μνηνονιακής περιόδου κλείνει, ενδεχομένως και εντός της ημέρας, ανοίγοντας τον δρόμο για...
τεχνική συμφωνία (staff level agreement) στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά και για μια ακόμη έξοδο στις αγορές στις αρχές Ιανουαρίου.

Εως αργά χθες το βράδυ θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση, αντάλλασσαν κείμενα για την τελική μορφή της τεχνικής συμφωνίας με αμφότερες τις πλευρές να εκπέμπουν σήματα αισιοδοξίας για ολοκλήρωσή της κατά την σημερινή διευρυμένη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής του κουαρτέτου στο Hilton.

Η βασική εκκρεμότητα που έχει μείνει ανοιχτή αφορά τα οικογενειακά επιδόματα, καθώς στην χθεσινή συνάντηση της υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου με τους πιστωτές υπήρξε μεν συμφωνία για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού των επιδομάτων, αλλά παρέμεινε η απόσταση σε ό,τι αφορά την κατανομή τους – ήτοι, το ποιοί θα είναι οι δικαιούχοι και με ποια κριτήρια θα τα λαμβάνουν.

Αντιθέτως, έχουν κλείσει τα θέματα των εργασιακών, του επανυπολογισμούς των συντάξεων και της ΔΕΗ, ενώ μεγάλη πρόοδος έχει καταγραφεί στα χρηματοπιστωτικά και στο δημοσιονομικό. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι οι δανειστές αποδέχονται την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου 340 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018, τα οποία προήλθαν από την επισκόπηση δαπανών και μπορούν να διατεθούν για κοινωνικές πολιτικές τον επόμενο χρόνο.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιηθεί μέρος αυτού του ποσού προκειμένου να μην γίνει η αύξηση του ΦΠΑ σε 32 νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου, όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο. Το θέμα αναμένεται να κριθεί στην σημερινή συνάντηση, ενώ σε περίπτωση άρνησης των θεσμών η εναλλακτική που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να διατεθεί κονδύλι περί τα 80 εκατομμύρια για να επιδοτηθούν τα νησιά, τα οποία αντιμετωπίζουν και το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Το Eurogroup της Δευτέρας

Εάν δεν υπάρξει σήμερα κάποια θεαματική ανατροπή, το κείμενο της συμφωνίας θα καθαρογραφεί και θα εγκριθεί με την μορφή staff level agreement την Δευτέρα στο Eurogroup και αμέσως μετά, έως το τέλος Δεκεμβρίου και στις αρχές Ιανουαρίου, θα πρέπει να έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση οι εφαρμοστικοί νόμοι.

Αισιοδοξία για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως την Δευτέρα εκφράζουν και ευρωπαϊκές πηγές από τις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας πάντως πως τούτο δεν σημαίνει και όλα τα ζητήματα κλείνουν. «Μετά ακολουθούν τα προαπαιτούμενα, περίπου 100 εκ των οποίων πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, πριν τα Χριστούγεννα, και τα περισσότερα μετά», είπε χαρακτηριστικά ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “εάν όλα γίνουν στην ώρα τους”, τότε θα υπάρξει έκθεση συμόρφωσης στις 11 Ιανουαρίου στο Euroworking Group και “εαν και πάλι όλα είναι καλά θα έχουμε συζήτηση στο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου” και εκταμίευση της δόσης στα μέσα Φεβρουαρίου. Κατά τις ίδιες ευρωπαϊκές πηγές, πάντως, εάν στις σημερινές συζητήσεις κριθεί ότι υπάρχει απόσταση σε ορισμένα όχι μείζονα ζητήματα είναι δυνατό να παραπεμφθούν στην τέταρτη αξιολόγηση προκειμένου να μην εμποδιστεί η επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας.

Νέα έξοδος στις αγορές

Με οδηγό αυτό το θετικό σενάριο αλλά και με την “αύρα” του επιτυχημένου swap (ανταλλαγής ομολόγων) η κυβέρνηση σχεδιάζει να δοκιμάσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τους Financial Times που επικαλούνται δύο πηγές που μετέχουν στις σχετικές προετοιμασίες, πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η έκδοση ενός νέου επταετούς ομολόγου στις αρχές της χρονιάς. Κατά τις ίδιες πηγές, εάν οι συνθήκες στην αγορά είναι ευνοϊκές, θα ακολουθήσουν ως τον Ιούλιο δύο ή τρεις ακόμη εκδόσεις με 10ετή ομόλογα. Στόχος παραμένει πάντοτε να δημιουργηθεί ένα “μαξιλάρι” ρευστότητας ύψους 12 έως 15 δις ευρώ εν όψει της οριστικής εξόδου από το πρόγραμμα τον επόμενο Αύγουστο...


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: