16.12.17

Έκτακτο συνέδριο...

για την αντιπλημμυρική προστασία...

Με θέμα την ανάταξη της δυτικής Αττικής, που πλήρωσε μεγάλο κόστος κατά τις πρόσφατες πλημμύρες, ξεκίνησαν οι εργασίες του διήμερου, 8ου Περιφερειακού Συνεδρίου για...
την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, που συνδιοργανώνουν το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Αττικής και το Enterprise Greece.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης χαρακτήρισε το συνέδριο «ιστορικό γεγονός» για τον δήμο καθώς «δεν έχει ξαναγίνει μια κυβέρνηση, όλο σχεδόν το υπουργικό Συμβούλιο, να έρχεται κοντά στους φορείς και τους πολίτες, χωρίς μεσάζοντες».

Η περιφερειάρχης Αττικής σημείωσε κατά την ομιλία της ότι οι πολίτες στους δήμους της Δυτικής Αττικής βιώνουν, χρόνια τώρα, τρεις ανισότητες: στην οικονομία, στην κοινωνία και στην έλλειψη βασικών υποδομών.

«Ενίοτε με τραγικό τρόπο, όπως έγινε στη Μάνδρα», είπε αμέσως μετά υπογραμμίζοντας ότι «φάνηκε η γύμνια των πόλεών μας στο επιστημονικά πλέον τεκμηριωμένο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, εξαιτίας των ιδεοληψιών ορισμένων - αιρετών, συνδικαλιστών, ή άλλων "παντογνωστών"».

Στη συνέχεια η Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στην πρόσφατη τραγωδία, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο «όπου αλλού και αν εξελισσόταν θα είχε τα ίδια τραγικά αποτελέσματα αφού ζούμε σε μια χώρα όπου από το 2012 εκκρεμεί η υλοποίηση Σχεδίου Αντιμετώπισης Πλημμυρικού Κινδύνου σε εφαρμογή της σχετικής οδηγίας της ΕΕ του 2007».

Εκτός όμως από τις διαπιστώσεις, η περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε εδώ λοιπόν για να σπάσουμε αυτές τις νομοτέλειες των ανισοτήτων. Γιατί δεν μπορεί σήμερα, εν έτει 2017, να υπάρχουν ακόμη πολίτες δεύτερης κατηγορίας και παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Για να βάλουμε έναν κρίκο σε αλυσίδα αποφάσεων και ενεργειών που ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια. Για να κάνουμε πράξη το τέλος των ανισοτήτων στη Δυτική Αττική, ξανακτίζοντας το κράτος στη βάση της χρηστής διοίκησης, του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνικής λογοδοσίας».

«Ανάταξη της δυτικής Αττικής σημαίνει πρώτα απ' όλα ταυτόχρονη παρέμβαση σε πολλούς τομείς. Μια ολιστική προσέγγιση στη βάση ενός μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την περιοχή, όπου οι αλληλεπιδράσεις θα είναι προγραμματισμένες και σαφείς», είπε από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής προϊδεάζουν για μια πολύ μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης έντονων καιρικών φαινομένων.

«Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια εφησυχασμού. Πρέπει να διοχετευθούν πόροι, να εκπονηθούν ευρύτεροι σχεδιασμοί, να δρομολογηθούν τα κατάλληλα έργα και να ολοκληρωθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και ευτυχώς το μήνυμα αυτό το έχει εισπράξει η κυβέρνηση και το μετατρέπει σε συγκεκριμένο σχέδιο παρέμβασης», διαβεβαίωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Στις πολιτικές παρεμβάσεις που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας, αναφέρθηκε εκτενώς ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες του υπουργείου για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ευρύτερη περιοχή.

Όπως είπε, για το Θριάσιο Νοσοκομείο η παρέμβαση που έχει δρομολογηθεί είναι ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Υπογράμμισε, δε, ότι σχεδιάζονται παρεμβάσεις αναβάθμισης του εξοπλισμού και των υποδομών των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας της περιοχής, του Κέντρου Υγείας της Ελευσίνας, των Μεγαρέων και των περιφερειακών ιατρείων, παρέμβαση ύψους άνω των 200.000 ευρώ.

Ο... οικοδεσπότης υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου σημείωσε ότι τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια γίνονται στο πλαίσιο επεξεργασίας, εξειδίκευσης και εμπλουτισμού της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021 για την οικονομία της χώρας, εξήγησε διεξοδικά γιατί το 2017 είναι έτος-ορόσημο.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο υπουργός, «το 2017 αποτελεί κομβικό σημείο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και θέτει τις βάσεις οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση και την αυστηρή μνημονιακή επιτροπεία το 2018 οπότε λήγει και το Πρόγραμμα. Ως προς τούτο, διαφέρει από το 2014 με το οποίο ορισμένοι ατυχώς το συγκρίνουν».

Εξειδικεύοντας στη συνέχεια υποστήριξε ότι η βελτίωση της ψυχολογίας είναι απόρροια πραγματικών βελτιώσεων στην οικονομία και παρέθεσε αναλυτικά τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας τους πρώτους εννέα μήνες του 2017.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος δήλωσε ότι για πρώτη φορά στη χώρα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής θα συζητηθούν οι πολιτικές αναβάθμισης της δημόσιας υγείας, δίνοντας έμφαση στη σημασία των εμβολιασμών...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: