30.12.17

Μεγαλύτερη ευελιξία στις δημόσιες επενδύσεις...

Ανατροπές στο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που χρονολογείται από το 1955, προανήγγειλε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Η βασικότερη αλλαγή είναι η...

ευελιξία στη διαχείριση των κονδυλίων, που προτείνεται να απορροφώνται με ορίζοντα τριετίας και όχι στο τέλος κάθε χρόνου, όπως ισχύει σήμερα.

Με αυτή την παρέμβαση θα είναι πιο κοντά στα δεδομένα του ΕΣΠΑ, το οποίο έχει επταετή χρονική διάρκεια.

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου χρόνου, θα προβλέπει επίσης:

 Τη δημιουργία διαχειριστικής αρχής που θα ελέγχει συνεχώς την απορρόφηση των κονδυλίων. Υπάρχει ήδη σχετική πρόβλεψη στην αλλαγή του οργανογράμματος του υπουργείου.

 Τη δυνατότητα να κατατίθενται απευθείας από τους δήμους, χωρίς τη μεσολάβηση των περιφερειών, προγράμματα χρηματοδότησης. Θα υπάρχει επίσης δυνατότητα υποστήριξης των υποστελεχωμένων δημοτικών υπηρεσιών για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, με επέκταση των αρμοδιοτήτων της ΜΟΔ, του υποστηρικτικού μηχανισμού για την απορρόφηση προγραμμάτων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ. Τη βοήθειά της έχουν ήδη αξιοποιήσει 71 δήμοι σε όλη τη χώρα.

 Τη διεύρυνση των νέων προγραμμάτων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν, με πιο χαρακτηριστική αυτήν που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που σήμερα αποκλείονται.

 Την ευελιξία για την αναδιάταξη κονδυλίων, με βάση την πορεία των απορροφήσεων αλλά και τις έκτακτες ανάγκες που ανακύπτουν. Ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε ενδεικτικά στην περίπτωση της Μάνδρας, όπου οι ζημίες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από τη θεομηνία του περασμένου Νοεμβρίου υπολογίζονται σε 170 εκατ. ευρώ.

«Βρισκόμασταν στον προτελευταίο μήνα του χρόνου και ήταν μικρά τα περιθώρια για να εξασφαλίσουμε τους απαιτούμενους πόρους», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.
Νομοσχέδια

Στη χαλαρή και εφ' όλης της ύλης χθεσινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους, παρουσία του Τάκη Κορκολή, γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, ο Αλέξης Χαρίτσης έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία για τα αμέσως επόμενα βήματα του υπουργείου, στο πρώτο τρίμηνο του 2018.

Η αρχή θα γίνει στις 8 Ιανουαρίου, όταν η Βουλή θα ανοίξει τις εργασίες της με το νομοσχέδιο που αφορά τους ελέγχους στην αγορά, το οποίο φιλοδοξεί να επιλύσει δυσλειτουργίες που δημιουργούνται λόγω της συναρμοδιότητας ανάμεσα σε έξι υπουργεία!

Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για τη βιομηχανία, που στοχεύει στη θέσπιση νέων κανόνων για να επεκταθούν οι διαδικασίες fast track σε επενδύσεις που δεν θεωρούνται στρατηγικού χαρακτήρα.

Απλούστευση των διαδικασιών έχει ήδη θεσπιστεί για τον τουρισμό, τον επισιτισμό και την εστίαση. Ο διάλογος με το συναρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος καλύπτει όλα τα προβλήματα χωροθέτησης, καθώς και την επαναδιατύπωση των προδιαγραφών για διαβάθμιση των εργοστασίων σε κατηγορίες μέσης και υψηλής όχλησης, ενώ θα συμπεριλάβει και τον δυναμικά ανερχόμενο τομέα των Logistics.

Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η εκταμίευση των κονδυλίων του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' οίκον».

Εχουν εξασφαλιστεί 350 εκατ. ευρώ, που μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή θα φτάσουν στα 500 εκατ. ευρώ.

Εχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον εννέα περιφέρειες, που θα συμβάλουν και με δικά τους κονδύλια. Στο σύστημα θα ενταχθούν και οι συνεταιριστικές τράπεζες, που ζήτησαν πίστωση χρόνου για να προετοιμαστούν.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», τόνισε ότι περιλαμβάνεται στα σχέδια της κυβέρνησης η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας.

Ο θεσμός λειτουργεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εκτός από την Ελλάδα, όπου το απαγορεύει το θεσμικό πλαίσιο της Τραπέζης της Ελλάδος. Προανήγγειλε αλλαγές που θα περιλάβουν και τη δυνατότητα να έρθουν στη χώρα μας αναπτυξιακές τράπεζες, αναφέροντας ενδεικτικά το ενδιαφέρον των Γάλλων και των Γερμανών.

Ο νέος φορέας θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το τραπεζικό σύστημα, ενισχύοντας νέους τομείς, όπως π.χ. τα start ups, που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις.

 
Ρεκόρ

«Είμαστε για τρίτη χρονιά πρώτοι στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ και δεύτεροι στην αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσουν αυτοί οι πόροι στην πραγματική οικονομία. Το 2017 θα κλείσει με διάθεση 8 δισ. ευρώ, ενώ εξασφαλίστηκαν 230 εκατ. ευρώ για επενδυτικά σχέδια του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου.

Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), την επόμενη τριετία θα χρηματοδοτηθούν νέα έργα με προϋπολογισμό 7 δισ. ευρώ...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: