29.12.17

Απόφαση ζωής ή θανάτου για τη ΣΕΚΑΠ...

Tο ένα τσιγάρο πίσω από το άλλο κάνουν οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ, αγωνιώντας για το μέλλον τους που κρίνεται σήμερα στο Πρωτοδικείο Κομοτηνής.

Ενα τελευταίο χαρτί παίζει η...

εταιρεία, ζητώντας προσωρινή διαταγή από το τοπικό δικαστήριο, με στόχο την ανακοπή και αναστολή εκτέλεσης απόφασης των τελωνειακών αρχών, βάσει της οποίας απαγορεύεται η πώληση προϊόντων στην ελληνική αγορά εάν δεν καταβληθεί άμεσα το πρόστιμο των 38,2 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 20 είναι προσαυξήσεις.

Με «λουκέτο» απειλεί ο Σαββίδης

Στο μεταξύ χθες, το διοικητικό συμβούλιο της ΣΕΚΑΠ αποφάσισε τη διαδικασία πτώχευσης της εταιρείας με την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών.

«Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, με θέμα τη λήψη έκτακτων μέτρων εξαιτίας της απορριπτικής απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής αναφορικά με το πρόστιμο των 38 εκατομμυρίων ευρώ για παραβάσεις του 2009, στο πλαίσιο των οποίων επιβλήθηκαν περιορισμοί στη δραστηριότητα της επιχείρησης από το αρμόδιο Τελωνείο, ελήφθη η απόφαση για την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών, εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας - πληρωμών της εταιρείας. Ηδη από σήμερα [σ.σ. χθες], το διοικητικό συμβούλιο της ΣΕΚΑΠ όρισε ως νομικό - ειδικό σύμβουλο για τον χειρισμό όλων των σχετικών θεμάτων με τη διαδικασία της πτώχευσης τον κ. Σεραφείμ Σωτηριάδη, ιδρυτή της δικηγορικής εταιρείας "Σεραφείμ Σωτηριάδης και Συνεργάτες Εταιρεία Δικηγόρων", με εξειδίκευση στα θέματα του πτωχευτικού δικαίου. Εκ των πρώτων ενεργειών του διοικητικού συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ αποτέλεσε ο ορισμός τού κ. Σταύρου – Κωνσταντίνου Παπασπύρου του Χρυσοστόμου, ως νέου γενικού διευθυντή της ΣΕΚΑΠ, απόφαση για την οποία ενημερώθηκε και ενέκρινε ο κ. Σωτηριάδης», αναφέρει χαρακτηριστικά η επίσημη ανακοίνωση της ΣΕΚΑΠ, ξεκαθαρίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι ο μεγαλομέτοχος Ιβάν Σαββίδης είναι αποφασισμένος να βάλει «λουκέτο» στην επιχείρηση εάν δεν δοθεί δικαστική ή εντέλει πολιτική λύση σε ένα πρόβλημα που προϋπήρχε και για το οποίο δεν είχε καμία γνώση ως επενδυτής όταν την αγόρασε.

Σε κάθε περίπτωση, για μια ακόμη φορά οι πρώτοι που θα πληρώσουν τη ζημιά είναι οι 170 εναπομείναντες εργαζόμενοι (από τους 250 που είχε η εταιρεία πριν από την εξαγορά της από τον Ομιλο Σαββίδη), οδεύοντας ολοταχώς προς τον ΟΑΕΔ και το ταμείο ανεργίας.


Ωρες αγωνίας για όλη την Ξάνθη

«Ολοι περιμένουμε με αγωνία την αυριανή (σ.σ. σημερινή) δικαστική απόφαση. Θα είμαστε όλοι εκεί. Αποφύγαμε για χρόνια το κλείσιμο της εταιρείας με τόσα άλλα σοβαρά προβλήματα και κινδυνεύουμε τώρα, που μέσα σε περίοδο κρίσης, η επιχείρηση είχε μπει σ’ ένα δρόμο. Η ΣΕΚΑΠ έχει τρία εκατομμύρια ευρώ ετήσια μισθοδοσία, χρήματα τα οποία έπεφταν τελικά στην αγορά της Ξάνθης. Σκεφτείτε τώρα, αν κλείσει η εταιρεία, τι σημαίνει αυτό, όχι μόνο για μας ως εργαζόμενους, αλλά για την τοπική κοινωνία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης. Είναι θέμα ζωτικής σημασίας να υπάρχει και αύριο η ΣΕΚΑΠ», εξήγησε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Κώστας Γαβριηλίδης.


Οι εργαζόμενοι

Ας σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι διατηρούν ένα μικρό ποσοστό περίπου 3% στην επιχείρηση ως συνεταιρισμός και χθες εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση:

«Ο συνεταιρισμός μας είναι στην ουσία ο μοναδικός ενεργός μέτοχος της ΣΕΚΑΠ, εκτός της βασικής μετόχου επιχειρηματικών ενδιαφερόντων του κ. Ιβάν Σαββίδη, που αυτή τη στιγμή συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.
Είμαστε ένας μέτοχος που, δυστυχώς, με επιλογή της μεγαλομετόχου εταιρείας, κρατηθήκαμε μακριά από κάθε σοβαρή εξέλιξη της πρώην συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας, αποκλειστήκαμε από τη διοίκηση, με στέρηση της συμμετοχής μας με ένα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο, και αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στην Ελληνική Δικαιοσύνη για την προάσπιση του μετοχικού μας συμφέροντος.
Ομως την εταιρεία την πονάμε και ξέρουμε, σαν πρώην και νυν εργαζόμενοι, μέλη του συνεταιρισμού, ότι πρέπει να κρατηθεί σε λειτουργία.
Δεν μας ενδιαφέρει αν οι σημερινές εξελίξεις είναι αθέτηση συμφωνηθέντων ή έλλειψη σωστής επιχειρηματικής πρόβλεψης.
Εμείς είμαστε εδώ στα δύσκολα και ζητάμε, για το καλό της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής οικονομίας, των εργαζομένων, των καπνοκαλλιεργητών:

● Τη συνέχιση και αδιάκοπη λειτουργία της ΣΕΚΑΠ.
● Τη διατήρησή της στην ακριτική περιοχή της Ξάνθης, όπως την οραματίστηκαν οι ιδρυτές της.
● Τη διατήρηση των θέσεων εργασίας με το υφιστάμενο και πλήρως καταρτισμένο προσωπικό της.
● Την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης της ΣΕΚΑΠ και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας».


Το δημοτικό συμβούλιο

Το θέμα απασχόλησε ακόμη και το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης, που ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου.

«Πιθανή πτώχευση της ΣΕΚΑΠ θα είναι ταφόπλακα όχι μόνο για την Ξάνθη αλλά και για ολόκληρη τη Θράκη. Αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα για τον εμπορικό κόσμο της πόλης δεδομένου ότι η εταιρεία απασχολεί 170 εργαζόμενους. Ολοι αυτοί αφήνουν λεφτά στην πόλη και δίνουν πνοή στην τοπική αγορά. Το κράτος πρέπει να συνδράμει με τον τρόπο του προκειμένου να βρεθεί λύση. Εχουν κλείσει πολλές μονάδες στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Δεν θέλουμε να μπει λουκέτο σε ακόμη ένα εργοστάσιο. Δυστυχώς, όμως, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Είμαστε σε αναμονή και ανάλογα με την τελική τροπή που θα πάρουν τα πράγματα θα αντιδράσουμε», είπε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της πόλης, Μίμης Μίλκογλου.

Θα περίμενε κανείς η επαπειλούμενη και πολύ πιθανή πτώχευση της άλλοτε κραταιάς συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας της Ξάνθης να έχει αντίκτυπο και στους καπνοπαραγωγούς.

Οι ίδιοι ωστόσο εξηγούν ότι «αν και είναι πλήγμα οπωσδήποτε το κλείσιμο μιας τέτοιας εταιρείας, η ΣΕΚΑΠ απορροφά ένα ποσοστό της τάξης του 2-3% από την ελληνική αγορά καπνού, πράγμα που δεν μπορούμε να πούμε ότι επηρεάζει σοβαρά την παραγωγή».

Ας σημειωθεί ότι στο χρονικό διάστημα 2013-2015 η ΣΕΚΑΠ έχει καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο συνολικά 309 εκατομμύρια ευρώ για ειδικό φόρο κατανάλωσης και άλλα τέλη, ενώ διατείνεται πως έχει επενδύσει περισσότερα από 35 εκατομμύρια ευρώ.


Λυκουρέζος: Λανθασμένη νομικά η απόφαση του Εφετείου

Τη σημερινή προσφυγή στο Πρωτοδικείο Κομοτηνής, με την ελπίδα να πάρει παράταση ζωής η εταιρεία, έχει καταθέσει ο δικηγόρος Αθηνών Αλέξανδρος Λυκουρέζος, που, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm 97,8 χθες, ανέφερε σχετικά με την υπόθεση:

«Καταλογίστηκε ένα πρόστιμο, φοροδασμολογικές επιβαρύνσεις, από το Τελωνείο Ξάνθης για μία πράξη λαθρεμπορίας που είχε διαπραχθεί, κατά την άποψη της κατηγορίας, το 2009, τέσσερα χρόνια πριν αγοράσει τη ΣΕΚΑΠ η εταιρεία Donskoy, συμφερόντων Σαββίδη, και για την οποία λαθρεμπορία ο τότε πρόεδρος και διευθυντής εξαγωγών της ΣΕΚΑΠ έχουν αμετάκλητα αθωωθεί. Αυτό έχει πολλή σημασία. Παρ’ όλα αυτά εμείς κάναμε την προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, ως ΣΕΚΑΠ, κατά του καταλογισμού των 38 εκατ. ευρώ, αλλά δυστυχώς το διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, πριν 10 ημέρες, με την απόφασή του απέρριψε την προσφυγή, πιστεύουμε με λανθασμένη απόφαση νομικά. Κατόπιν τούτου το Τελωνείο Ξάνθης κοινοποίησε στη ΣΕΚΑΠ ατομική ειδοποίηση πληρωμής και κατ’ αυτής ασκήσαμε αμέσως ανακοπή και αίτηση αναστολής στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής. Την Παρασκευή, δηλαδή αύριο (σ.σ. σήμερα) το μεσημέρι στις 12 θα συζητηθεί το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής, όπου θα πάμε να το υποστηρίξουμε. Εάν ληφθεί η προσωρινή διαταγή, όπως πιστεύουμε και ελπίζουμε, τότε θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί το θέμα ουσιαστικά. Αλλιώς τα προβλήματα θα είναι πάρα πολύ μεγάλα πλέον...».

Η ΣΕΚΑΠ αγοράστηκε τον Μάρτιο του 2013, από την εταιρεία Donskoy Tabak JSC, συμφερόντων του ομογενή επιχειρηματία (και μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ) Ιβάν Σαββίδη, παίρνοντας το ποσοστό που κατείχε η υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα (50,36%).

Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς προχώρησε την εξαγορά αποκτώντας πλέον το 84,5% του μετοχικού κεφαλαίου.


Τελεσίδικες αθωώσεις!

Το πρόστιμο των 38 εκατομμυρίων ευρώ είχε επιβληθεί μετά τον εντοπισμό του πλοίου «Mitridat» με ύποπτο φορτίο τσιγάρων στον βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο, τον Μάιο του 2009.

Δηλαδή τέσσερα χρόνια νωρίτερα, όταν η εταιρεία ανήκε κατά 50,36% στην ΑΤΕ, κατά 34% στη ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ενωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος) και σε μικρομετόχους.

Το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς ωστόσο ενημερώθηκε για το πρόστιμο μόλις το 2016.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι κατηγορούμενοι -μέλη της τότε διοίκησης της ΣΕΚΑΠ, ο αγοραστής του φορτίου και ένας ναυτιλιακός πράκτορας- που υποτίθεται ότι εμπλέκονταν στην επίδικη υπόθεση έχουν αθωωθεί τελεσίδικα από τα ποινικά δικαστήρια.


Η κυβέρνηση

Την εξέλιξη της υπόθεσης, όπως έγινε γνωστό χθες, παρακολουθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε σχετικά με τη βούληση της κυβέρνησης:

«Ο στόχος είναι να μην κλείσει η καπνοβιομηχανία. Στο όριο όπου μπορούμε να κινηθούμε και στο πλαίσιο της έννομης τάξης θα πάρουμε όποιες πρωτοβουλίες μπορούμε για να μη χαθούν 170 θέσεις εργασίας».

Ωστόσο, αναφορικά με δηλώσεις από την πλευρά της ιδιοκτησίας για το πρόστιμο που επιβλήθηκε μετά την εξαγορά της, σχολίασε ότι «δεν παίρνει εξασφαλίσεις κανένας επενδυτής από την κυβέρνηση - η δουλειά του κράτους είναι να εγγυάται την ορθή λειτουργία της έννομης τάξης και την εύρυθμη λειτουργία των επενδύσεων»...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: