22.12.17

«Θρίλερ» η τροπολογία για τους πλειστηριασμούς...

Βαρύ το αρχικό κλίμα στην KO του ΣΥΡΙΖΑ...

Μετά από ένα «θρίλερ» που περιελάμβανε διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς, καθώς και εντατικό «μασάζ» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση πέρασε έναν...

ακόμα «σκόπελο» που αφορούσε την τροπολογία των πλειστηριασμών για τη δίωξη όσων την παρεμποδίζουν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απέσυρε λίγα λεπτά πριν τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας την παράγραφο για το «αυτεπάγγελτο» σε περίπτωση απλής απειλής αντικαθιστώντας το ως  «κατ’ έγκληση  διωκόμενο αδίκημα» κάμπτοντας έτσι τις αντιρρήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην τροπολογία  παραμένει η αυτόφωρη διαδικασία  για όσους:
 

Ασκούν βία σε συμβολαιογράφους.
Παρακωλύουν την διεξαγωγή πλειστηριασμών, είτε αυτοί διεξάγονται σε Ειρηνοδικεία είτε ηλεκτρονικά σε συμβολαιογραφικά γραφεία.

Το κλίμα όλη την ημέρα ήταν βαρύ στην κοινοβουλευτική ομάδα με βουλευτές να σπεύδουν να παρευρεθούν στη μεσημεριανή ενημέρωση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον  Σταύρο Κοντονή με αρχικό αίτημα ακόμα και την απόσυρση της τροπολογίας. Εκνευρισμός καταγράφηκε στην αρχή της συνεδρίασης  με τον υπουργό των Οικονομικών να ακούγεται μέσα από την αίθουσα να ρωτάει τους περίπου 35 βουλευτές: «Τι δεν καταλαβαίνετε;», χτυπώντας «καμπανάκι»  για την εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών αν δεν πραγματοποιηθούν οι πλειστηριασμοί.

Μπορεί η χθεσινή ψηφοφορία με τα 146 «ναι» από τον ΣΥΡΙΖΑ να σημαδεύτηκε από την απουσία του Γιάννη Μιχελογιαννάκη ο οποίος είχε διαφωνήσει από την πρώτη στιγμή, ωστόσο από το κυβερνητικό στρατόπεδο μετρούν άλλη μια νίκη, έστω και αν χρειάστηκε η παρέμβαση σε υψηλό επίπεδο προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις.

Ο κίνδυνος που επεσήμαναν αρκετοί βουλευτές στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι αυτός που είχε δημοσιεύσει το newpost.gr με ρεπορτάζ του την περασμένη εβδομάδα και αφορούσε την ισχυρή πίεση που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά του. «Φοβάμαι πως από αυτή την ιστορία θα ωφεληθεί ο Λαφαζάνης» τόνιζε μέλος του υπουργικού συμβουλίου λίγο πριν τη χθεσινή ψηφοφορία.

Καθόλου τυχαία στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο προβληματισμός πολλών βουλευτών προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «θα αναστήσουμε από το πουθενά πολιτικά τον Λαφαζάνη και την Κωνσταντοπούλου». Ο φόβος ο ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορηθεί πως «ποινικοποιεί» τα κινήματα υπάρχει σε πάρα πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου και εκδηλώθηκε και κατά την άτυπη συνεδρίαση της ΚΟ στο δεύτερο όροφο της Βουλής.

Την ώρα που μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ διαδήλωναν χθες το απόγευμα έξω από τη Βουλή βουλευτές της πλειοψηφίας έβλεπαν πως ενδεχόμενη συμπόρευση με την ΛΑΕ και την ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ θα πιέσει ακόμα πιο πολύ το ριζοσπαστικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι τώρα είναι απογοητευμένο από τις μνημονιακές επιλογές του Μαξίμου. Το πρέσινγκ είναι ακόμα πιο έντονο από το ΚΚΕ το οποίο καταψήφισε την τροπολογία.

Είναι γεγονός πως μετά την πρώτη ώρα του «μασάζ» με τους υπουργούς της κυβέρνησης οι αντιδράσεις  αμβλύνθηκαν από τη στιγμή, μάλιστα που υπήρξαν υποσχέσεις για σημαντικές αλλαγές. Το «πράσινο φως» που έδωσαν οι Θεσμοί ήταν καταλυτικό προκειμένου άλλη μια δοκιμασία για την κυβέρνηση να έχει αίσιο τέλος.

Αυτό που ζήτησαν αρκετοί βουλευτές είναι η νέα χρονιά να ξεκινήσει με τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας  προκειμένου να μπουν στο τραπέζι νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις για τη θωράκιση της πρώτης λαϊκής κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες.

Απόντες από την διαδικασία ήταν άλλοι έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ωστόσο δήλωσαν πως αν παραβρίσκονταν στην διαδικασία θα υπερψήφιζαν την ρύθμιση. Πρόκειται για τους Αντώνη Μπαλωμενάκη, Νίκο Μανιό, Χριστόφορο Παπαδόπουλο, Γιώργο Τζιμάνη, Αναστάσιο Κουράκη και Μουσταφά Μουσταφά...


newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: