11.12.17

Ξεκινάει η συζήτηση του προϋπολογισμού...

στην Ολομέλεια...

Αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, τον οποίο είχε καταθέσει τον...
περασμένο μήνα ο Γιώργος Χουλιαράκης σημειώνοντας πως «είναι δύσκολος, αλλά ο τελευταίος της δημοσιονομικής προσαρμογής».

Όμως, η συζήτηση θα γίνει σε δύο δόσεις. Ξεκινάει το απόγευμα, συνεχίζεται την Τρίτη και την Τετάρτη, αλλά ύστερα θα διακοπεί για δύο μέρες και αφού ακολουθεί Σαββατοκύριακο θα συνεχιστεί την επόμενη Δευτέρα.

Η μάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναμένεται να κορυφωθεί την επόμενη Τρίτη, όποτε θα μιλήσουν και οι πολιτικοί αρχηγοί. Θα ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία, που θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα.

Την παραπάνω απόφαση είχε πάρει τον περασμένο μήνα η Διάσκεψη των Προέδρων μετά από εισήγηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Όπως είχε δηλώσει ο Νίκος Βούτσης, οι λόγοι είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ στις 15 και 17 είναι προγραμματισμένο το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον.

Ο προϋπολογισμός στοχεύει σε πλεόνασμα 3,82% ή 7 δισ. ευρώ ξεπερνώντας ακόμη και τον ήδη υψηλό στόχο του προγράμματος για 3,5% του ΑΕΠ, που θεωρείται και το μεγαλύτερο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας. Στοχεύει δηλαδή σε υπέρβαση κατά 0,32% του μνημονιακού στόχου ή κατά 580 εκατ. ευρώ με τις προσδοκίες για ένα νέο κοινωνικό μέρισμα του 2018 να είναι ισχυρές.

Όμως, το ΔΝΤ εξακολουθεί να θεωρεί παρακινδυνευμένη την πρόβλεψη για το πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς (θεωρεί ότι χωρίς μέτρα δεν θα ξεπεράσει το 2,2%), τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει ανεβάσει ακόμη πιο πάνω τον πήχη.

Για την Πέμπτη γενική απεργία έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενάντια στον προϋπολογισμό του 2018 και τα νέα μέτρα που φέρνει το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης με αιχμή του δόρατος τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο για την προκήρυξη απεργίας...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: