9.12.17

Οι 7 φοροπαγίδες της τεχνικής συμφωνίας...

Παγίδες για χιλιάδες φορολογούμενους, ιδιοκτήτες ακινήτων, οφειλέτες με χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και...
για την ίδια την κυβέρνηση εξαιτίας του όρου για ταχύτερη μείωση του αφορολόγητου εφόσον απειληθούν οι στόχοι στα πλεονάσματα, κρύβει η τεχνική συμφωνία κυβέρνησης δανειστών για την 3η αξιολόγηση, όλα τα μέτρα της οποίας θα αποτυπώνονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Από τις νέες παρεμβάσεις που θα εφαρμοστούν σταδιακά το 2018 ξεχωρίζουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων για οφειλές προς το Δημόσιο, που εκτιμάται ότι θα κάνουν και τη διαφορά στις φορολογικές εισπράξεις. Σύμφωνα με το τεχνικό κείμενο, η φορολογική διοίκηση θα έχει τη δυνατότητα να βγάλει στο σφυρί σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα και γκαράζ στην εμπορική και όχι στην αντικειμενική αξία.

Εκτός από τους πλειστηριασμούς, «πικρό ποτήρι» θα πιουν το νέο έτος όλοι οι ιδιοκτήτες από τις αλλαγές που θα γίνουν στον ΕΝΦΙΑ με σκοπό τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Αλλωστε μόνο η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές από τον Μάρτιο θα αλλάξει γενικότερα τον χάρτη της φορολογίας στα ακίνητα, ενώ μεγάλη αναστάτωση και νέα βάρη σε μια «πεθαμένη» κτηματαγορά θα επιφέρει η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας από την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Αλλο… δράκο, για τους πολίτες αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση, που κρύβει το επικαιροποιημένο μνημόνιο είναι και ο κίνδυνος για νέα δημοσιονομικά μέτρα.Το κείμενο που βρίσκεται στη διάθεση της «Εφ. Συν.» αφήνει «παράθυρο» κατάθεσης νέας διάταξης στη Βουλή, μέχρι τον Μάιο του 2018, σε περίπτωση που το ΔΝΤ κρίνει ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018 δεν επιτυγχάνεται...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: