17.7.15

Ανοιχτή επιστολή αδιόριστου εκπαιδευτικού στον πρωθυπουργό...

«Δεν έχω πρόθεση να δραπετεύσω»
Ο Δημήτρης Μακίδης, αδιόριστος εκπαιδευτικός από την Κομοτηνή, απέστειλε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» επιστολή την οποία απευθύνει στον Αλέξη Τσίπρα:

Αγαπητέ κύριε Τσίπρα,

Σας είδα την περασμένη Τρίτη το βράδυ στην ΕΡΤ1 να μιλάτε για... τη συμφωνία που υπογράψατε στις Βρυξέλλες. Φανήκατε αρκετά πειστικός, άλλωστε έχετε πολύ καλή απήχηση στην κοινή γνώμη.

Είπατε πως πολλά μπορεί να σας προσάψει κανείς, αλλά πως δεν είπατε ψέματα στον ελληνικό λαό. Επειδή εκτιμώ τη μεγαλύτερη ειλικρίνεια, σε σχέση με τους προκατόχους σας, με την οποία απευθύνεστε στους Έλληνες πολίτες, θέλω να κάνω μια καλοπροαίρετη κριτική επισημαίνοντας πως έχετε πει αρκετά και σημαντικά ψέματα και απαριθμώντας τα πιο βασικά:

1. «Η πρώτη πράξη της νέας κυβέρνησης θα είναι η καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου…».

2. Το PLAN B που διατεινόσασταν ότι έχετε για την περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα (και το οποίο υποτίθεται πως δεν αποκαλύπτατε για στρατηγικούς λόγους).

3. Συνολικά η προεκλογική σας παροχολογία, όταν τάξατε τα πάντα στους Έλληνες πολίτες (εκτός κι αν το κάνατε με ειλικρίνεια και ανευθυνότητα)

Εύχομαι να συνεχίσετε την πολιτική σας σταδιοδρομία και να αξιοποιήσετε το μεγάλο πολιτικό σας κεφάλαιο όχι «ψαρεύοντας» τον ελληνικό λαό (πράγμα το οποίο, με το πολιτικό σας αισθητήριο, ξέρετε να κάνετε πολύ καλά) αλλά οδηγώντας τον στον δρόμο της ευθύνης και της δημιουργίας.

Μιλάτε για μια προοδευτική διακυβέρνηση. Αναρωτιέται κανείς, κύριε πρωθυπουργέ, αν είναι προοδευτικό και κοινωνικά επωφελές σε συνθήκες οικονομικής κρίσης να αυξάνεται ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και να μη μειώνονται μισθοί και συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ, τη στιγμή που ο κατώτατος μισθός είναι 465 ευρώ και υπάρχουν 1.000.000 άνεργοι πολίτες.

Η αντίληψη αυτή λειτουργεί τελικά εις βάρος των ανέργων, των απλών υπαλλήλων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών (που συνθλίβονται από τις δημοσιονομικές πολιτικές που ακολουθούνται) και δεν είναι καθόλου προοδευτική ούτε κοινωνικά επωφελής ούτε δίκαια. Είναι σχεδόν τραγική.

Αν θέλετε να συνεχίσετε να μιλάτε για μια προοδευτική και κοινωνικά επωφελή και δίκαια διακυβέρνηση, κύριε πρωθυπουργέ, τα κατεξοχήν ζητούμενα είναι απλά. Η καταπολέμηση των πελατειακών σχέσεων στη δημόσια ζωή.

Η αντιμετώπιση της διαφθοράς που υφέρπει και συνεχίζει να διαβρώνει την ελληνική κοινωνία με δυσμενέστατες επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας.

Για να γίνουν όμως αυτά, κύριε πρωθυπουργέ, πρέπει να παραμεριστούν αφενός οι ιδεοληψίες και αφετέρου οι λαϊκισμοί και να δουλέψετε με τους υπουργούς σας σκληρά και ειλικρινά, αποδεχόμενοι το πολιτικό κόστος των επιλογών σας.

Μιλήσατε επίσης στην τηλεοπτική σας συνέντευξη για το «φρέσκο χρήμα» που έρχεται μετά τη συμφωνία που έγινε.

Είναι αναγκαίο να προσδιορίσετε με ρεαλισμό το όραμά σας για τη χώρα, κύριε πρωθυπουργέ.

Αν είναι ένα όραμα που αφορά τα χρήματα των Βρυξελλών τα οποία θα περιμένουμε (όπως ο εξαρτημένος τη δόση του) και στα οποία θα στηριζόμαστε υποθηκεύοντας με υπέρογκα δάνεια το μέλλον των επόμενων γενεών.

Ή αν είναι ένα όραμα για μια χώρα που θα δημιουργεί, θα παράγει αγαθά και υπηρεσίες και θα στέκεται στα πόδια της αυτοδύναμα. Αν το όραμά σας είναι το πρώτο, ίσως δεν είναι πολύ δύσκολο να παρασύρετε δημαγωγικά τους Έλληνες πολίτες στην επανάληψη των λαθών των τελευταίων δεκαετιών.

Αν είναι το δεύτερο χρειάζεται να το κοινωνήσετε στους Έλληνες πολίτες και να τους δώσετε το παράδειγμα εμπνέοντάς τους και καλώντας τους να σας στηρίξουν στην πραγματοποίησή του.

Δημήτρης Μακίδης (αδιόριστος εκπαιδευτικός)

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: