31.7.15

Σήμερα η υπουργική απόφαση για το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου...

Σήμερα η υπουργική απόφαση για το άνοιγμα του ΧρηματιστηρίουΕλήφθησαν χθες Πέμπτη από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο οι εισηγητικές εκθέσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τραπέζης της Ελλάδος για την...
επαναλειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς.

Σήμερα αναμένεται να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση, η οποία θα επιτρέψει την επανέναρξη των συναλλαγών από την προσεχή Δευτέρα. Τόσο η Διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όσο και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς διαβεβαίωναν χθες πως οι τεχνικές ετοιμασίες που θα επιτρέψουν να γίνονται χωρίς προβλήματα οι συναλλαγές στο ΧΑΑ έχουν ολοκληρωθεί.

Το τεχνικό πρόβλημα σχετικώς με τα μηχανογραφικά συστήματα των τραπεζών, τα οποία έπρεπε να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα των περιορισμών που θα υπάρχουν για τους Έλληνες επενδυτές, φαίνεται πως ξεπεράστηκε. Τα μηχανογραφικά συστήματα των τραπεζών έπρεπε να παραμετροποιηθούν, καθώς οι Έλληνες επενδυτές θα έχουν τη, δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν μόνον «νέο» χρήμα για να αγοράσουν μετοχές, κάτι που απαιτεί τη δημιουργία νέων λογαριασμών.

Αύριο και την Κυριακή θα γίνουν τα απαραίτητα δοκιμαστικά τεστ και εάν όλα εξελιχθούν ομαλά το Χρηματιστήριο Αθηνών θα ανοίξει και πάλι την Δευτέρα.

Σημειώνεται πως ο οίκος αξιολογήσεως FTSE έχει προειδοποιήσει πως θα υποβαθμίσει το Χρηματιστήριο Αθηνών εάν δεν επαναλειτουργήσει έως τις 7 Αυγούστου.

Σχετικώς με τους περιορισμούς που τίθενται στις κινήσεις των Ελλήνων επενδυτών ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Κώστας Μποτόπουλος τόνισε ότι η ΕΚΤ θεωρεί πως ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς χωρίς περιορισμούς θα οδηγήσει σε σημαντική εκροή κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα.

Έτσι ενώ οι συναλλαγές των ξένων επενδυτών θα είναι ελεύθερες, οι Έλληνες επενδυτές δεν θα έχουν την δυνατότητα να προβαίνουν σε αγορές μετοχών χρησιμοποιώντας το «παλαιό χρήμα», ήτοι τα χρήματα που έχουν ως καταθέσεις στις τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση θα μπορούν να προβαίνουν σε αγορές καταθέτοντας «νέο» χρήμα, ήτοι εμβάσματα από το εξωτερικό, αλλά και κεφάλαια που θα προέλθουν από πώληση υφιστάμενων μετοχών.

Τέλος ενδέχεται να μπορούν να κάνουν χρήση και των κεφαλαίων που τυχόν υπάρχουν στα πιστωτικά υπόλοιπα στις χρηματιστηριακές εταιρείες...
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: