18.7.15

Η Νεάπολη μετρά τις πληγές της...

Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο στη Λακωνία - Φόβοι για αναζωπυρώσεις
Δέκα καταστήματα κάηκαν και 20 σπίτια υπέστησαν μεγάλες ζημιές.
Καταστράφηκαν ολοσχερώς αγροικίες...
ΦΩΤΟ &  ΒΙΝΤΕΟ...
Η καταστροφή που έχει προκληθεί μέχρι τώρα στη Λακωνία, από τη φωτιά, είναι ανυπολόγιστη.
Η πυρκαγιά που προκάλεσε μία απώλεια ζωής από ανακοπή στη Νεάπολη, έκαψε δεκάδες σπίτια και...
χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμης έκτασης. 



Η μεγάλη μάχη από τις δυνάμεις κατάσβεσης για να τεθεί υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο, συνεχίζεται υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων, λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν και σήμερα. 

Οι κάτοικοι της περιοχής έζησαν εφιαλτικές στιγμές. Στο Δήμο Μονεμβασιάς, σηκώθηκαν έντρομοι από τα κρεβάτια τους λίγο πριν τις 04:00 υπό τους ήχους καμπανών που σήμαναν γενικό συναγερμό, ζουν ώρες απίστευτης αγωνίας, αφού λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, καίγοντας χωράφια, σπίτια και καταστήματα στη Νεάπολη και σε διάφορα χωριά.

Η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή είναι τις τελευταίες ώρες αποπνικτική, ενώ εκκενώθηκαν τα χωριά Λάχι, Φαρακλό, Άγιος Νικόλαος, Μεσοχώρι και Καμάρι καθώς και δύο κατασκηνώσεις. Παράλληλα, από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, δόθηκε εντολή για να εκκενωθεί και το Κέντρο Υγείας Νεάπολης και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο των Μολάων, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται και το νοσοκομείο της Σπάρτης.

Κάηκαν σπίτια και καταστήματα 


Λίγο πρις τις 13.00 την Παρασκευή οι φλόγες έφτασαν στις παρυφές και τον αστικό ιστό της Νεάπολης και γρήγορα έκαψαν τα πρώτα καταστήματα της περιοχής. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις μέχρις στιγμής πληροφορίες, από τη φωτιά καταστράφηκαν δέκα ακίνητα -καταστήματα και αποθήκες-, υπέστησαν μεγάλες ζημιές 20 σπίτια και κάηκαν ολοσχερώς τουλάχιστον οκτώ αγροικίες.

Η φωτιά μέσα στην πόλη έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη αρκετές εστίες με κύρια εκείνη που καίει κοντά στο δημοτικό στάδιο της Νεάπολης, έξω ακριβώς από το οποίο υπάρχει μία μάντρα ελαστικών.

Και μπορεί η κατάσταση στην πόλη να δείχνει από τις 20.00 λίγο καλύτερη, όμως, κάτοικοι και πυροσβέστες ανησυχούν ιδιαίτερα καθώς φοβούνται ότι λόγω των ισχυρών ανέμων θα υπάρξει αναζωπύρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για την ώρα, πάντως, η κυκλοφορία από και προς τη Νεάπολη έχει διακοπεί. 

Την ίδια ώρα, στο χωριό Άγιος Νικόλαος έχουν καεί 10 περίπου σπίτια, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιά στο σύνολο της καμένης έκτασης. Βασικό και κύριο πρόβλημα αυτή την ώρα είναι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Παράλληλα, συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να αποκαταστήσουν το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης στη Νεάπολη, σε όλη την ευρύτερη περιοχή και τα Κύθηρα. Η ηλεκτροδότηση είχε διακοπεί το μεσημέρι, καθώς κάηκαν οι ξύλινοι στύλοι της ΔΕΗ έξω από τη Νεάπολη. Μάλιστα, τις κρίσιμες ώρες της φωτιάς με δυσκολία λειτουργούσε και το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας.

Ακόμη, ένας 58χρονος Ελληνο-Ελβετός τουρίστες έπαθε ανακοπή και απεβίωσε έξω από το Κέντρο Υγείας Νεάπολης, λίγο πριν αυτό εκκενωθεί περικυκλωμένο από φλόγες. 
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το ένα μέτωπο της φωτιάς -αυτό που βρίσκεται στη Νεάπολη και τα χωριά γύρω από την κωμόπολη- έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκεται το βορειοανατολικό μέτωπο της φωτιάς πίσω από το βουνό, το οποίο κατευθύνεται προς την Καστανιά όπου καίει δασική έκταση.

Πάντως, νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος χαρακτήριζε την κατάσταση πολύ δύσκολη.

«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με την πυρκαγιά, παρόλο που υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση. Δυστυχώς, οι ζημιές είναι πάρα πολύ μεγάλες. Εύχομαι να κοπάσει ο αέρας, μήπως μπορέσουμε να κάνουμε κάτι. Έχουμε συνέχεια αναζωπυρώσεις», λέει στο protothema.gr κάτοικος της Νεάπολης, σημειώνοντας πως «εμένα η φωτιά μου έκαψε ένα αγρόκτημα κι έγλειψε τις άκρες του σπιτιού μου. Ας βάλει ο Θεός το χέρι του».

Οι πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν την πυρκαγιά που ξέσπασε σε κεντρικό μαγαζί της Νεάπολης
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

πηγη protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: