26.7.13

Eυρυζωνικές συνδέσεις σε απόμακρες περιοχές...


Ένα καλό νέο έφτασε χθες, Πέμπτη, στο υπουργείο Υποδομών, καθώς οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αξιολόγησαν θετικά το μεγάλο τηλεπικοινωνιακό έργο «Rural Broadband», που υπόσχεται ευρυζωνικές συνδέσεις σε...
απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος», το απόγευμα της Πέμπτης έφτασε στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και στην Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ) η πρώτη θετική απάντηση της Κομισιόν μετά την επικαιροποίηση των μελετών του έργου, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Έτσι, όπως παρατηρούν στελέχη του υπουργείου, απομένει η τελική, τυπική έγκριση από τις Βρυξέλλες που θα ανοίξει τον δρόμο για την προκήρυξη του τηλεπικοινωνιακού έργου, προϋπολογισμού 161,7 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Άλλωστε, είχε προηγηθεί η έγκριση του φακέλου κρατικής ενίσχυσης από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ και η έγκρισή του από την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την ΚτΠ ΑΕ, το rural broadband υπόσχεται τη μείωση του «ευρυζωνικού χάσματος» μεταξύ των πλέον μειονεκτικών περιοχών και της υπόλοιπης χώρας όπου ήδη προσφέρονται ευρυζωνικές υπηρεσίες, καθώς εστιάζει στις λεγόμενες «λευκές» αγροτικές περιοχές. Τα χαρακτηριστικά των εν λόγω γεωγραφικών ενοτήτων είναι ότι αποτελούν κυρίως ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, στις οποίες δεν παρέχεται ευρυζωνική πρόσβαση ούτε υπάρχουν σχέδια από ιδιώτες επενδυτές να αναπτύξουν κατάλληλη υποδομή στο εγγύς μέλλον.

Έτσι, το Δημόσιο καλείται να παρέμβει με στόχο την ευρυζωνική κάλυψη των «λευκών» αγροτικών περιοχών, την παροχή αξιόπιστων και οικονομικά προσιτών υπηρεσιών, την ανάπτυξη ανθεκτικής δικτυακής υποδομής και την ενθάρρυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα στους παρόχους.

Το έργο ΣΔΙΤ θα έχει την μορφή του «ΒΟΤ» («Build, Operate, Transfer») και την κατεύθυνση της παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών χονδρικής στους παρόχους για την αξιοποίηση της τηλεπικοινωνιακής υποδομής. Ιδιωτικοί φορείς θα αναλάβουν την ανάπτυξη και τη διαχείριση των Αγροτικών Ευρυζωνικών Δικτύων σε τρεις γεωγραφικές ενότητες.

* Η πρώτη αποτελείται από τις περιφέρειες της Δυτικής, Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καθώς και τμήμα της Ηπείρου.

* Στη δεύτερη εντάσσονται οι Περιφέρειες Θεσσαλίας, Ηπείρου, Στερεάς (πλην Βοιωτίας), Κυκλάδων και κομμάτι των Ιονίων.

* Στην τρίτη ανήκουν τα Ιόνια Νησιά, η Βοιωτία, η Πελοπόννησος, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Τα δίκτυα που θα κατασκευαστούν θα αποτελέσουν δημόσια υποδομή και με τον τερματισμό της περιόδου διαχείρισης το σύνολο των δικαιωμάτων επί των περιουσιακών στοιχείων του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης θα μεταβιβαστούν στο Δημόσιο είτε σε μεταγενέστερο ανάδοχο.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: