1.7.13

Σε εξέλιξη η σύσκεψη με την τρόικα...

Επί τάπητος οι απολύσεις στο δημόσιο και η επόμενη δόση...
Ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα το πρώτο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας. Στο επίκεντρο όλες οι εκκρεμότητες για την εκταμίευση των 8,1 δισ. ευρώ.
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε...
ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Υγείας, 'Άδωνις Γεωργιάδης και οι υφυπουργοί Υγείας, Αντώνης Μπέζας και Ζέτα Μακρή.

“Είναι πραγματικά δύσκολα”, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπ. Οικονομικών. “Ας κρατήσουμε μια επιφύλαξη έως το Eurogroup της 8ης Ιουλίου, εάν η δόση θα αποταμιευτεί σε δόσεις”.

Στις 19:30 έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους εκπροσώπους των δανειστών και με κορυφαίο θέμα τη διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, καθώς, άλλωστε συνδέεται με τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία έχει ήδη εκταμιευθεί.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνει ότι η διαδικασία της «κινητικότητας» δεν έχει ποσοτικούς στόχους και θέτει το προσεχές εξάμηνο, ως χρονικό όριο για την επίτευξη του στόχου.

Παράλληλα, απορρίπτει την τακτική του «ξαφνικού θανάτου» μιας μεγάλης εταιρίας του Δημοσίου και αναφέρει ότι το «επόμενο βήμα» θα γίνει μέσα από την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επίσπευση της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων για περίπου 4.000- 6.000 συμβασιούχους του Δημοσίου.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε: “Είμασατε καλά προετοιμασμένοι ότι σας έχουμε πει έως τώρα ισχύει σε σχέση με την τρόικα”. Κορυφαίο στέλεχος του υπ. Υγείας είπε μετά το τέλος της διυπουργικής συνάντησης ότι “η τρύπα στον ΕΟΠΥΥ θα κλείσει με clow back (όποια υπέρβαση δαπάνης θα τη χρεώνονται τα διαγνωστικά κέντρα και οι ιδιωτικές κλινικές). Το σύστημα το βρήκαμε έτοιμο από την προηγούμενη ηγεσίας του υπ. Υγείας, εμείς θα βάλουμε τα νούμερα ως ισοδύναμο μέτρο”, τόνισε.

Την Τρίτη στις 8 το πρωί έχει συνάντηση με την τρόικα ο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Η "ανανεωμένη" κυβέρνηση αν και τραυματισμένη από τις τελευταίες δραματικές πολιτικές εξελίξεις που πυροδότησε η υπόθεση της ΕΡΤ, επιζητεί να έχουν ολοκληρωθεί τα κείμενα του Μνημονίου και να έχουν λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, «ανοίγει ο δρόμος» για τη μεγάλη δόση των 8,1 δισ. ευρώ, η οποία, όμως, θα εκταμιεύεται σε «δόσεις», ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων.

Παράλληλα, θα μπορέσει να συνεδριάσει και το ΔΝΤ προκειμένου να εγκρίνει το 1,8 δισ. που αναλογεί στο Ταμείο. Ειδάλλως, εάν τον Αύγουστο διαπιστωθεί,από το ΔΝΤ, ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2013- 2014, θα αναγκαστεί, βάσει του καταστατικού του, να διακόψει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα και να εγείρει θέμα νέου «κουρέματος» του δημοσίου χρέους, κάτι που ουδόλως επιθυμεί η Γερμανία.

Υψηλά στην «ατζέντα» της τρόικας είναι και οι άμεσες παρεμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» στον Οργανισμό, που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το νέο δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013- 2014.

Σημειώνεται, ότι στο υπουργείο Υγείας είχε εγκατασταθεί, πριν από τον ανασχηματισμό, ειδικό κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο εξέταζε τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνονταν από την ελληνική πλευρά για το κλείσιμο της «τρύπας».

Στο φορολογικό «μέτωπο», οι επικεφαλής της τρόικας συνεχίζουν να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του Ενιαίου Φόρου στα Ακίνητα, που θα ισχύσει από το 2014 (κάνουν λόγο για πολυπλοκότητα με 33 συντελεστές φόρου και αδυναμία είσπραξης από τις Εφορίες) και ζητούν να συνεχίσει το σημερινό σύστημα με την είσπραξη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Επίσης, ζητούν να μειωθούν, σε 4 από 5, οι δόσεις για την πληρωμή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) του 2013.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η 4η δόση θα εισπραχθεί τον Φεβρουάριο 2014 και θα εγγραφεί στα έσοδα του προϋπολογισμού 2013. Εάν παραμείνουν οι πέντε δόσεις, η τελευταία θα εισπραχθεί από τον Μάρτιο 2014 και μετά, και θα υπάρξει μια νέα «τρύπα» 400 εκατ. ευρώ στον εφετινό προϋπολογισμό..
.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: