10.5.13

Το Μαξίμου «παγώνει» το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο...



Με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου και του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, προς το παρόν δεν τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με...
το Μέγαρο Μαξίμου, οφείλουν να εξεταστούν ορισμένες διατάξεις οι οποίες μπορούν «ενδεχομένως να δημιουργήσουν προβλήματα».
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης είχε προγραμματιστεί να κατατεθεί σήμερα στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου έκρινε ότι ορισμένες αναφορές διατάξεων που αφορούν σε έννοιες όπως η πολιτική πάλη και η γενοκτονία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε βάρος και άλλων κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής.

Aντίστοιχες ενστάσεις είχε διατυπώσει το ΚΚΕ, διαβλέποντας στοχοποίηση και περιορισμό της πολιτικής δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων «με πρόσχημα την αντιμετώπιση του ρατσισμού».

Συγχρόνως, στις διεργασίες γύρω από την οριστική κατάρτιση του νομοσχεδίου λαμβάνονται υπόψη ειδικές διατυπώσεις οι οποίες έχουν καταγραφεί και από στελέχη κομμάτων του δημοκρατικού τόξου - βλ. ΔΗΜΑΡ - για περιστατικά που σχετίζονται με γενοκτονίες και εθνικές καταστροφές, υπό την έννοια ότι αυτές θα μπορούσαν να περιληφθούν σε ορισμένες διατάξεις, δημιουργώντας προβλήματα που απομακρύνονται από τον κεντρικό στόχο της πρωτοβουλίας, δηλαδή την αυστηροποίηση του πλαισίου κατά του ρατσισμού.

Παράλληλα, εντοπίζονται προβλήματα συνταγματικότητας σε διατάξεις όπως αυτή που προβλέπει τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για βουλευτές οι οποίοι επιδεικνύουν ρατσιστική συμπεριφορά.

Την ίδια ώρα, συνεργάτες του πρωθυπουργού εκφράζουν τον προβληματισμό τους ότι μία μετωπική αντιπαράθεση με τη Χρυσή Αυγή ενδεχομένως θα ηρωοποιούσε τη Χρυσή Αυγή.

Η νομοθετική πρωτουβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, εξαιρουμένων των επιφυλάξεων που διατυπώνει ο Περισσός ως προς τη μεταχείριση της κομμουνιστικής δράσης, έχει συσπειρώσει το σύνολο των δημοκρατικών κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Αναλαμβάνεται δε σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνονται τα φαινόμενα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας από τη Χρυσή Αυγή, με αποκορύφωμα την επίθεση του βουλευτή Γερμενή σε βάρος του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: