3.5.13

Αντιμέτωποι με φουρτούνες...


Απλήρωτοι ναυτεργάτες για 2-6 μήνες. Κατηγορούν το υπουργείο Ναυτιλίας για ατολμία. Πουλάνε πλοία οι ακτοπλοϊκές, οι οποίες βυθίζονται στις ζημιές...
Του ΦΩΤΗ ΦΩΤΕΙΝΟΥ
Είναι ίσως η πρώτη φορά στη μακρόχρονη ιστορία της που η ακτοπλοΐα, παρασυρμένη στη δίνη της οικονομικής κρίσης, βρίσκεται...
αντιμέτωπη με φουρτούνες που απειλούν ακόμη και την επιβίωσή της. Το θέμα προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία τις εορτές του Πάσχα, όπως και τους θερινούς μήνες, οπότε αυξάνεται η τουριστική κίνηση. Κι ενώ τώρα έχουμε Πάσχα, για κάποιους ναυτικούς είναι ακόμα Χριστούγεννα. Πώς θα σας φαινόταν αν ακούγατε ότι, αυτές τις ημέρες, ακτοπλοϊκή εταιρεία κατέβαλε στους εργαζομένους το δώρο των Χριστουγέννων;

Ποτέ άλλοτε η ακτοπλοΐα δεν ήταν αντιμέτωπη με τόσες φουρτούνες. Εταιρείες βουτηγμένες στα χρέη και τα δάνεια, απλήρωτοι εργαζόμενοι από 2 έως 6 μήνες (ανακόλουθες εμφανίζονται οι Hellenic Seaways, ΑΝΕΚ και ΝΕΛ), νησιά χωρίς επαρκή και σύγχρονη σύνδεση, αλλά και αποκαθήλωση της ελληνικής σημαίας στα πλοία της Αδριατικής.

Δυστυχώς, κανείς δεν είναι σε θέση να πει ότι έφτασε το τέλος, ότι η αγορά είδε τον πάτο. Οποιος κάνει βόλτα στο λιμάνι του Πειραιά και μιλήσει με τους ναυτεργάτες, αλλά και με τουριστικούς πράκτορες, θα συμπεράνει δύο πράγματα: τη δραματική μείωση των διακινούμενων επιβατών και εμπορευμάτων, αλλά και την αύξηση της ανεργίας.

«Συνάδελφος έφτασε στο σημείο να πουλήσει τη βέρα του. Είναι δυνατόν να δίνουν 100 ευρώ έναντι στους ναυτικούς; Αυτή η κατάσταση μας τιμά ως ναυτικό έθνος;», διερωτάται πλοίαρχος μιλώντας στην «Ε».

Πριν από λίγες ημέρες συνελήφθη πλοίαρχος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, επειδή το πλοίο άργησε να αναχωρήσει κατά 10 ώρες περίπου, επειδή η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν κατάφερε να το προμηθεύσει έγκαιρα με... καύσιμα.

Τα ανωτέρω παραδείγματα μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτικά σύσσωμου του κλάδου, ωστόσο αποτυπώνουν εύγλωττα τη σημερινή κατάσταση.

Σαν να μην έφτανε αυτό, τόσο οι ακτοπλοϊκές εταιρείες όσο και οι ναυτεργάτες κατηγορούν για ατολμία το υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο, όλο το τελευταίο διάστημα, διαδραματίζει ρόλο «διαιτητή», με αποκορύφωμα τις πρόσφατες πολυήμερες κινητοποιήσεις που οδήγησαν στην πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών.

Το υπουργείο Ναυτιλίας, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της αρνητικής πορείας του κλάδου, εισήγαγε το νομοσχέδιο «Ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με αυτό, μειώνεται το πλήρωμα των πλοίων για τη χειμερινή περίοδο και συρρικνώνεται ο χρόνος δρομολόγησης των ταχύπλοων πλοίων σε τέσσερις, αντί για εφτά μήνες. «Χάπι» θεωρούν τα μέτρα οι ακτοπλόοι, που ζητούσαν πιο ριζοσπαστικά (μείωση ΦΠΑ), «νέο χαστούκι» οι ναυτεργάτες, που θεωρούν ότι θα εκτοξευθεί περαιτέρω η ανεργία.

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ «ΜΠΟΥΜ», ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2000-2005, ΣΤΙΣ ΖΗΜΙΈΣ
Από το ζενίθ στο βυθό της θάλασσας
Του ΦΩΤΗ ΦΩΤΕΙΝΟΥ

Η ακτοπλοΐα έκανε ένα μεγάλο «μπουμ» την περίοδο 2000 - 2005, έχοντας προηγηθεί η «φούσκα» του Χρηματιστηρίου. Την περίοδο εκείνη οι κυριότεροι παίκτες (ΑΝΕΚ, ΝΕΛ, Blue Star, Superfast, Hellenic, Minoan) ανανέωσαν το στόλο τους, επενδύοντας σε νέα πλοία, κυρίως με τη χρήση δανειακών κεφαλαίων, βασισμένοι σε θετικές εκτιμήσεις των προοπτικών του κλάδου. Δυστυχώς, οι προσδοκίες αυτές διαψεύστηκαν, κυρίως τα τελευταία 3 έτη. Μονάχα για το 2012 οι ζημιές των 4 εισηγμένων ακτοπλοϊκών εταιρειών εκτιμώνται στα 220 εκατ. ευρώ. Ως γνωστόν, οι μεγαλύτερες πληγές είναι τα καύσιμα και η μείωση του μεταφερόμενου έργου. Από το 2009 έως και το 2012, η πτώση της κίνησης των επιβατών φτάνει το 23,3%, στα Ι.Χ. το 29,7% και στα φορτηγά το 24,8%. Από την άλλη πλευρά, η αύξηση της τιμής των καυσίμων την τριετία 2009 - 2012 ξεπερνάει το 100%.

Η κατάσταση είναι άθλια

Γιώργος Βλάχος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ)

«Είμαστε ναυτικοί, είμαστε καπεταναίοι, η κατάσταση είναι άθλια. Εως και έξι μήνες είναι απλήρωτοι οι ναυτικοί, τους δίνουν 100 - 200 ευρώ έναντι και το υπουργείο Ναυτιλίας δεν κάνει τίποτα», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ, Γιώργος Βλάχος.

«Την τελευταία πενταετία έχουν σβήσει αρκετές εταιρείες και έχουν αποδρομολογηθεί περίπου 30 πλοία, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας. Κάποιοι κατάφεραν και πήγαν στην ποντοπόρο ναυτιλία, άλλοι εγκλωβίστηκαν στην ακτοπλοΐα.

»Το ερώτημα είναι γιατί το υπουργείο Ναυτιλίας ανέχεται απλήρωτους εργαζομένους; Αυτή η κατάσταση δεν τιμά κανέναν. Δηλαδή, επανιδρύθηκε το υπουργείο Ναυτιλίας για να μας πετάξει από τα πλοία;», διερωτάται ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ.

Σύμφωνα με στελέχη της ΠΕΠΕΝ, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και όλα δείχνουν ότι θα αλλάξει, επί τα χείρω, η μορφή της ναυτιλίας, εκτός από έναν παράγοντα: την ευθύνη του πλοιάρχου.

«Στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη ο πλοίαρχος, γιατί το καράβι δεν είχε καύσιμα, εξαιτίας της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Γιατί δεν υπάρχει η ίδια αυστηρότητα και στους πλοιοκτήτες, δηλαδή αυτούς που αφήνουν απλήρωτους τους εργαζομένους;», επισημαίνουν τα ίδια στελέχη.

Αγωνία για το μέλλον

Μιχάλης Σακέλλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ)

«Θεωρούμε ότι είναι πλέον σαφής στο πανελλήνιο η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές εταιρείες επιβατηγών πλοίων που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια ακτοπλοΐα και στην Αδριατική, με συσσωρευμένες ζημιές την τελευταία τριετία που ξεπερνούν τα 900 εκατ.», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Attica (BlueStar, Superfast), Μιχάλης Σακέλλης.

«Επιβάτες, τοπικοί παράγοντες, οι ίδιοι οι ναυτικοί αναγνωρίζουν την τελματώδη θέση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος και αγωνιούν για το μέλλον, στηρίζοντας τις προσπάθειες των εταιρειών για την επιβίωσή τους.

»Η παρεμπόδιση της εκτέλεσης των δρομολογίων με αδικαιολόγητες απεργιακές κινητοποιήσεις υποδηλώνει άγνοια για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιβατηγός ναυτιλία, αλλά και αδιαφορία για τα συμφέροντα των ναυτικών. Παρόμοιες νοοτροπίες στο παρελθόν είχαν ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση των ελληνικών κρουαζιερόπλοιων και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

»Είναι γεγονός, και το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι, ότι τα νέα μέτρα του υπουργείου Ναυτιλίας αποτελούν ημίμετρα για τη σωτηρία της επιβατηγού ναυτιλίας.

»Γνωρίζουν πολύ καλά ότι χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα για να βοηθηθούν τα ακτοπλοϊκά πλοία. Το σχέδιο νόμου προσφέρει ασπιρίνη στα προβλήματα αυτά», υπογραμμίζει ο κ. Σακέλλης.

Ο ΣΕΕΝ έχει συγκεκριμένες προτάσεις για έξοδο από την κρίση, οι οποίες δεν είναι σημερινές. Τα πρώτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι η μείωση του ΦΠΑ στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου (0 - 5% στην Ευρώπη), η μείωση των λιμενικών τελών στο βαθμό που αυτά να επενδύονται στην ακτοπλοΐα, η κατάργηση του επίναυλου που επιβαρύνει τα εισιτήρια με 3% και η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών.

Πολυνομοσχέδιο-ταφόπλακα

Γιάννης Χαλάς, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ)

«Το ναυτοκτόνο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, που η διοίκηση της ΠΝΟ το έχει χαρακτηρίσει ταφόπλακα των δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτεργατών, αποτυπώνει τις γνωστές μνημονιακές πολιτικές, που εφαρμόζονται στη χώρα μας από τον Μάιο του 2010, ισοπεδώνοντας το θεσμικό πλαίσιο, που ισχύει σήμερα (οργανικές συνθέσεις των πλοίων, δεκάμηνη απασχόληση στην Ακτοπλοΐα κ.λπ.)», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς.

«Ο στραγγαλισμός των δικαιωμάτων των ναυτεργατών φτάνει μέχρι του σημείου να καταργείται η δεκάμηνη δρομολόγηση των συμβατικών πλοίων και η εφτάμηνη των ταχύπλοων, καθώς επίσης και οι προϋποθέσεις εκτέλεσης των ενδομεταφορών για την αντικατάσταση των δρομολογημένων πλοίων και τη διακοπή εκτέλεσης δρομολογίων μέχρι 45 ημέρες», συμπληρώνει ο κ. Χαλάς.

Σύμφωνα με στελέχη της ΠΝΟ, η κατάσταση ολοένα και δυσχεραίνει, με την πραγματική ανεργία να έχει ξεπεράσει το 50%. «Η σύνταξη των ναυτικών έχει κοπεί κατά 60%. Πλέον, πάνε να περάσουν συμβάσεις με εργαζομένους των 500 ευρώ και αξιωματικούς των 1.000 ευρώ», τονίζουν στελέχη της ΠΝΟ.

Θυσία στο βωμό της ανταγωνιστικότητας

Αντώνης Νταλακογιώργος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ)

«Ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης στις τελευταίες πολυήμερες κινητοποιήσεις του κλάδου είχε δεσμευτεί ότι εντός 15 ημερών θα καταβληθεί το 50% των οφειλομένων στους ναυτικούς και σε 1 μήνα το σύνολο των χρωστουμένων. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε ποτέ», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, Αντώνης Νταλακογιώργος.

«Οι περισσότερες εταιρείες χρωστούν δεδουλευμένα μηνών. Σαν να μην έφτανε αυτό, σε μία από αυτές προτάθηκαν και ατομικές συμβάσεις εργασίας. Εξαιτίας αντιδράσεων των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών σωματείων, η πρόταση αποσύρθηκε.

»Τα πλοία δεν είναι εργοστάσια. Το προσωπικό πρέπει να είναι επαρκές, στελεχωμένο και εκπαιδευμένο. Δυστυχώς, η ακτοπλοΐα θυσιάζεται στο βωμό της ανταγωνιστικότητας», συμπληρώνει ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ.

Σύμφωνα με στελέχη της ΠΕΝΕΝ, η ακτοπλοΐα ολοένα και αφελληνίζεται, αφού η Minoan ελέγχεται από τον ιταλικό όμιλο Grimaldi, ο οποίος διαθέτει μεγάλο ποσοστό στη Hellenic Seaways, και ο όμιλος Attica, ο οποίος ελέγχεται από διεθνή και αραβικά κεφάλαια.

Βουτηγμένες στις ζημιές οι εταιρείες

«Αν μπορούσαν να βρουν αγοραστές για τα ταχύπλοα, να ήσασταν σίγουροι ότι οι ακτοπλοϊκές θα έμεναν μόνο με τα συμβατικά πλοία». Αυτό αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης ακτοπλοϊκής εταιρείας, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του κλάδου.

Από το 2009, η ακτοπλοΐα βρίσκει συνεχώς σε ύφαλο. Ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, εκποιήσεις και κατασχέσεις πλοίων, αλλά και κατέβασμα της ελληνικής σημαίας από πλοία της Αδριατικής. Το ερώτημα είναι «για πόσο καιρό ακόμα».

Ποια φαντάζει ως λύση; Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΑΝΕΚ, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για εξεύρεση ρευστότητας με διάφορους τρόπους, όπως οι πωλήσεις πλοίων, οι αυξήσεις κεφαλαίου, η μείωση του λειτουργικού κόστους και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασιών.

Το πλέον επιτυχημένο παράδειγμα συνεργασιών αναφέρεται στην κοινοπραξία των ΑΝΕΚ - Attica Group στις γραμμές του Ηρακλείου και της Αγκόνας, όπου η συνέργεια αυτή ανοίγει το δρόμο για αντίστοιχες συμφωνίες. Προς αυτήν την κατεύθυνση, αναμένεται να επιδράσει και το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις».

«Ακόμα και με το νομοσχέδιο δεν σώζονται οι εταιρείες. Μπορεί να μειώνεται το λειτουργικό κόστος, με τα μικρότερα πληρώματα και την ελαχιστοποίηση των δρομολογήσεων των ταχύπλοων, αλλά η ακτοπλοΐα χρειάζεται πιο ριζοσπαστικές λύσεις», αναφέρουν αναλυτές της αγοράς.

Αρκετοί θεωρούν μονόδρομο τις συγχωνεύσεις. Ωστόσο, τα σενάρια περί συγχωνεύσεων, όπως της ΑΝΕΚ με την ΝΕΛ ή της Attica (BlueStar, Superfast) με την Hellenic Seaways, αν και ακούγονται εδώ και καιρό, δεν έχουν επαληθευτεί.

Αρκετά νησιά διαμαρτύρονται για ελλιπή σύνδεση

Οπως είναι φυσικό, η έλλειψη ρευστότητας ακτοπλοϊκών εταιρειών, οι οποίες προσπαθούν να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος, έχει συνέπειες στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Πλέον, χρησιμοποιούνται περισσότερο τα συμβατικά πλοία (όχι τα ταχύπλοα), πέρα από το γεγονός της αύξησης του χρόνου εκτέλεσης των δρομολογίων, λόγω εξοικονόμησης καυσίμων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η επιστολή του Επιμελητηρίου Λέσβου στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κ. Μουσουρούλη, για τα σοβαρά προβλήματα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων που αντιμετωπίζουν τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου με τη Βόρεια Ελλάδα.

«Η συνεχιζόμενη αντικατάσταση του πλοίου "Θεόφιλος" από το "Ταξιάρχης", στη γραμμή Καβάλα/ Θεσσαλονίκη - Λήμνος - Μυτιλήνη - Χίος - Βαθύ, δεν μπορεί να συνεχιστεί.Τα μέλη του επιμελητηρίου, οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο νομό μας, επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της κατάστασης που δημιουργείται με τη δρομολόγηση πλοίων κατώτερων προδιαγραφών», αναφέρεται στη σχετική επιστολή.

Προβλήματα και παράπονα υπάρχουν, μεταξύ άλλων, για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις σε Σάμο, Ικαρία, Τήλο, Νίσυρο, Φολέγανδρο, Σύμη, Κάλυμνο και Αστυπάλαια. Από την άλλη πλευρά, έντονα είναι τα παράπονα επιβατών που χαρακτηρίζουν «τσουχτερά» τα εισιτήρια. Είναι γεγονός ότι οι εταιρείες προσπαθούν να βγάλουν τα «σπασμένα» την περίοδο των εορτών, όπως το Πάσχα, αλλά και το τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου. Μάλιστα, όπως παραδέχεται αναλυτής της αγοράς, «αν μπορούσαν οι ακτοπλοϊκές, θα διπλασίαζαν τα εισιτήρια για να καλύψουν τις ζημιές τους. Τώρα, βεβαίως δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο».

Πάντως, όσο δεν πάνε διακοπές οι Ελληνες, τόσο θα «αιμορραγούν» οι ακτοπλοϊκές, οι οποίες στηρίζονται στον Ελληνα επιβάτη και όχι στον ξένο...
Αποτέλεσμα της κρίσης, οι πωλήσεις και εκποιήσεις των σύγχρονων πλοίων

Κρίσιμο ρόλο, όπως σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, διαδραματίζει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μονάχα το 2012 οι τέσσερις εισηγμένες εταιρείες (Attica, ΑΝΕΚ, Minoan, ΝΕΛ) είχαν υποχρεώσεις περί τα 1,35 δισ., με ετήσιες ζημιές περί τα 220 εκατ.

Στην πιο δυσχερή θέση βρίσκεται η ΝΕΛ, η οποία έχει προσφύγει στο άρθρο 99, ωστόσο ούτε οι υπόλοιπες εταιρείες αισθάνονται ιδιαίτερη ασφάλεια. Πλέον, πέρα από το γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά των οχηματαγωγών έχει καταρρεύσει, σε σημείο που δεν υπάρχουν αγοραστές για πλοία μεταχειρισμένα και ηλικίας άνω των 10 ετών, αρνητικά συνηγορούν η μείωση της εγχώριας επιβατικής κίνησης και το υψηλό κόστος καυσίμων.

Η συνεχιζόμενη κρίση έχει αποτέλεσμα την αναγκαιότητα εκποίησης μέρους των περιουσιακών στοιχείων, με πρώτα και καλύτερα τα πιο σύγχρονα πλοία, αλλά και της ναύλωσης πλοίων, καθώς τα ιδιόκτητα κοστίζουν και δεν πουλιούνται.

Τα παραδείγματα πολλά, όπως η πώληση του Superfast 6 της Superfast, όπως και η απόφαση της ΑΝΕΚ να ναυλώσει το πλοίο Corragio του ιταλικού ομίλου Γκριμάλντι στην Αδριατική για λόγους μείωσης λειτουργικού κόστους.

«Δυστυχώς οι σύγχρονοι Ελληνες ακτοπλόοι απέτυχαν παταγωδώς να αναπτυχθούν σε γραμμές εκτός ελληνικών υδάτων, όπως έκαναν οι παλαιότεροι και πλέον η έλλειψη διεθνούς υποβάθρου θα τους αναγκάσει να συνεχίσουν τις εκποιήσεις σύγχρονων πλοίων», αναφέρει σε έκθεσή της η XRTC.

«Στη σκληρή πορεία στον πάτο της αγοράς, τ' αποτελέσματα θα είναι να συνεχιστούν οι εκποιήσεις των σύγχρονων πλοίων, να αυξηθεί κατακόρυφα ο μέσος όρος ηλικίας του ακτοπλοϊκού στόλου τα επόμενα έτη, να ολοκληρωθεί η αφελληνοποίηση των γραμμών της Αδριατικής και συνολικά να επιστρέψουμε στις δεκαετίες του '80 και του '90, όταν οι Ελληνες αγόραζαν τα πλοία δεκαετίας των Γιαπωνέζων, τα μετασκεύαζαν στην Ελλάδα και τα δρομολογούσαν στο Αιγαίο», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική έκθεση.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10.000 ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΕΚΤΙΜΑ Η ΠΝΟ
Εκτοξεύθηκε η ανεργία 72,6% μέσα σε 3 χρόνια!
Του ΦΩΤΗ ΦΩΤΕΙΝΟΥ

Δραματικές είναι οι επιπτώσεις της κρίσης στη ναυτική εργασία. Από το 2010 έως και το 2012, σύμφωνα με το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, η ανεργία αυξήθηκε κατά 72,6%.

Η μεγάλη βουτιά επήλθε το 2011, οπότε η ανεργία αυξήθηκε κατά 43,7% και το 2012 κατά 20,07%. Την τελευταία τριετία, η ανεργία διευρύνθηκε κατά 109% στους αξιωματικούς καταστρώματος, 72% στους αξιωματικούς μηχανής και 62% στις υπόλοιπες ειδικότητες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 4.500 είναι οι άνεργοι ναυτικοί, ήτοι το 28% του συνόλου. Ωστόσο, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, το πραγματικό νούμερο εκτινάσσεται πάνω από 50%, ήτοι 10.000 ναυτικοί.

Πρόγραμμα «Νέαρχος»

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Ναυτιλίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, υλοποιεί το πιλοτικό πρόγραμμα «Νέαρχος» (ο Νέαρχος ήταν ο αρχηγός του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου).

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην οδηγεί στην υποκατάσταση των ήδη απασχολουμένων από επιδοτούμενους εργαζομένους. Δεν προσφέρει εργασία, αλλά θεωρητική κατάρτιση από πιστοποιημένους φορείς και πρακτική άσκηση επί πλοίου, ανάλογη με την ειδικότητα των ωφελουμένων.

Οι ωφελούμενοι δεν θα καταλάβουν οργανικές θέσεις πληρώματος, αλλά θα περιληφθούν στις λίστες επιβαινόντων, ενώ σε όλη τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης θα εξακολουθήσουν να χαρακτηρίζονται ως άνεργοι ναυτικοί.

«Το πιλοτικό πρόγραμμα είναι ήδη στον αέρα και 1.000 άνεργοι νέοι ναυτικοί όλων των ειδικοτήτων θα μπορέσουν να επιδοτηθούν και κυρίως να τους δοθεί μια νέα ευκαιρία, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο ναυτικό επάγγελμα και να έρθουν σε επαφή με δυνητικούς εργοδότες τους, που είναι οι ναυτιλιακές εταιρείες οι οποίες θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα, που διαφορετικά, δεν θα υπήρχε ίσως ποτέ δυνατότητα επαφής και συνεργασίας», ανέφερε ο πρόεδρος του δ.σ. του ΓΕΝΕ, πλοίαρχος του Λ.Σ. Νικόλαος Σπανός, παρουσιάζοντας το σχετικό πρόγραμμα.

Από την πλευρά τους, ναυτεργατικά σωματεία, όπως η ΠΕΜΕΝ, αναφέρουν ότι «τέτοια προγράμματα, όχι μόνο δεν ανακουφίζουν τους ανέργους, αλλά απευθύνονται σε νέους κάτω των 30 ετών, ανασφάλιστους, με 800 ευρώ αμοιβή για τα κατώτερα πληρώματα και 1.000 ευρώ για τους αξιωματικούς»....

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: