6.5.13

Μετά το Πάσχα τι;...




Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μαγειρίτσα και τα άλλα παραδοσιακά φαγητά της Ανάστασης βοηθούν το στομάχι και τον οργανισμό μας να περάσει από τη νηστεία στο ξεφάντωμα της Κυριακής του Πάσχα .
Η...
Κυριακή του Πάσχα ήρθε και μαζί της η ώρα να απολαύσετε όλα εκείνα τα εδέσματα που στερηθήκατε τις 40 ή λιγότερες ημέρες της νηστείας, όλα εκείνα τα φαγητά που αποφεύγετε είτε γιατί αποφασίσατε να κάνετε κράτει στα «βαριά» είτε γιατί κάνετε δίαιτα, ενόψει του καλοκαιριού και σας αξίζει μια ημέρα γευστικής απόλαυσης. Οσα το μυαλό ποθεί, όμως, το στομάχι μπορεί να... μισήσει. Και μετά τις καούρες και το φούσκωμα, στην καλύτερη περίπτωση, έρχονται οι τύψεις και δεν είναι λίγοι εκείνοι που το ρίχνουν στις σαλάτες απότομα, πηγαίνοντας το στομάχι και τον οργανισμό τους από σοκ σε σοκ.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι υπάρχει τρόπος να προετοιμάσετε το στομάχι σας για το λουκούλλειο πασχαλινό γεύμα. Υπάρχει και στρατηγική για τις επόμενες ημέρες, που θα κρατήσει μακριά τα κιλά και όποια άλλα δυσάρεστα για την υγεία σας επακόλουθα.

Θα έχετε ακούσει για το ρόλο της μαγειρίτσας και των άλλων παραδοσιακών φαγητών της Ανάστασης (στα Βάτικα της Λακωνίας τρώνε ένα γευστικό ζουμερό ρύζι, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως πηχτή σούπα) ως μεταβατικά τρόφιμα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι βοηθούν το στομάχι και τον οργανισμό μας να περάσει από τη νηστεία στο ξεφάντωμα της Κυριακής του Πάσχα, αρκεί φυσικά να μείνουμε στο ένα πιάτο. Για την επόμενη ημέρα, λίγο από όλα είναι το μυστικό. Η διαιτολόγος - διατροφολόγος Ελένη Γιαννακούλα επισημαίνει πως ακόμη και εκείνη την ημέρα ένα σωστό πρωινό, όπως ένα ποτήρι γάλα και 3 με 4 κουλουράκια, αλλά και δεκατιανό γεύμα, με ένα αβγό και μία φρυγανιά είναι ό,τι χρειάζεται. Το μεσημέρι απλώς απολαύστε μια μεγάλη πράσινη σαλάτα, όχι φυσικά «πνιγμένη» στο λάδι, μαζί με το ψητό σας κρέας και αποφύγετε το ψωμί. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και το βράδυ, ενώ αφήστε το γλυκό για το απόγευμα. Αλλά ακόμα και αν δεν θέλετε να περιορίσετε τον εαυτό σας ανήμερα του Πάσχα και να πιείτε και να φάτε όσο αντέχετε, φλερτάροντας με το καρδιακό, ή απλώς ξεκουμπώνοντας το παντελόνι σας, δεν είναι ανάγκη την επόμενη ημέρα να κλειστείτε στο δωμάτιό σας, αρνούμενοι να φάτε, τιμωρώντας τον εαυτό σας.

Η ...αλήθεια είναι ότι ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου, έπειτα από ένα γεύμα τεραστίων διαστάσεων και υψηλού σε αλάτι και λίπη, εκτιμάται από 5% έως 17%. Παρ' όλα αυτά, η «δίαιτα» της απόλυτης στέρησης δεν είναι λύση. Η βασικότερη συμβουλή είναι «ό,τι έγινε έγινε». Αφήστε την Κυριακή του Πάσχα πίσω σας και μην επιλέξετε την πείνα ως τρόπο αντιμετώπισης της υπερφαγίας της προηγούμενης ημέρας. Η συγγραφέας Holli Thompson συνιστά δημητριακά και γενικά τρόφιμα ολικής αλέσεως για τις επόμενες ημέρες και αρκετά λαχανικά. Επεξεργασμένα φαγητά, αλμυρά και ψωμί πρέπει να μείνουν μακριά από το τραπέζι σας. Ελαφριά φαγητά, λίγο λάδι και ωμές σαλάτες.

Το ποτό σας πρέπει να είναι μπόλικο νερό και όχι αλκοόλ και φυσικά, με σύμμαχό σας τον καλό καιρό, ευκαιρία είναι για μεγάλες βόλτες ή «ποδηλατάδες» ή ακόμα και αν πρέπει να γυρίσετε στη δουλειά την εβδομάδα μετά το Πάσχα, αφήστε το αυτοκίνητο λίγο παρακάτω. Θα τελειώσουμε όπως αρχίσαμε. Μετατρέψτε την Κυριακή του Πάσχα σε μια όμορφη ανάμνηση και μην την κουβαλάτε μαζί σας, με λίγα λόγια μην αγχώνεστε. Το στρες κάνει κακό στην υγεία και οδηγεί σε παραπάνω κιλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: