2.5.13

Πρωτοποριακή επέμβαση έσωσε τη ζωή 2χρονης...

Δίχρονο κοριτσάκι που είχε γεννηθεί χωρίς τραχεία υπεβλήθη σε μεταμόσχευση τραχείας αρτηρίας, την οποία οι επιστήμονες δημιούργησαν στο εργαστήριο,χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα από τον...
μυελό των οστών του κοριτσιού τα οποία καλλιέργησαν σε ειδικό πλαστικό σωλήνα. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο Ιλινόις και σχεδόν ένα μήνα μετά οι γιατροί εκτιμούν ότι η τραχεία λειτουργεί κανονικά και το κοριτσάκι θα αποκτήσει μια φυσιολογική ζωή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται τέτοια επέμβαση σε παιδί. Το κορίτσι γεννήθηκε το 2010 στη Νότια Κορέα από καναδό πατέρα και νοτιοκορεάτισσα μητέρα. Από την ημέρα της γέννησής της έζησε σε νοσοκομείο της Σεούλ, αφού δεν μπορούσε να αναπνεύσει, να τραφεί ή να καταπιεί και οι γιατροί δεν της έδιναν καμία πιθανότητα να επιζήσει.

Ωστόσο, μετά την επέμβαση στην οποία υπεβλήθη στις 9 Απριλίου στο νοσοκομείο Πεόρια του Ιλινόις και τη μεταμόσχευση της τραχείας μήκους 7,62 εκατοστών που φαίνεται να λειτουργεί κανονικά, οι γιατροί πιστεύουν ότι πλέον η μικρή θα μπορέσει να επιστρέψει σπίτι της και να έχει μια φυσιολογική ζωή.

"Το εκπληκτικό με αυτό το θαύμα είναι πως η μεταμόσχευση όχι μόνο της έσωσε τη ζωή, αλλά θα της επιτρέψει να τρώει και καταπίνει και να μιλά όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας της", τόνισε ο επικεφαλής των χειρουργών Δρ Πάολο Μακιαρίνι από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης.

Σύμφωνα με το Associated Press, μόνο ένα στα 50.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο γεννιέται με πρόβλημα στην τραχεία ή χωρίς καθόλου τραχεία...


Δεν υπάρχουν σχόλια: